Ντιπλαντένια

Ντιπλαντένια Ντιπλαντένια

Γνωρίζετε ότι η Ντιπλαντένια (Dipladenia sanderii) δεν ξαναβρέθηκε αυτοφυής στην φύση από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα;

Η Ντιπλαντένια (Dipladenia sanderii) ή βραζιλιάνικο γιασεμί είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος της μαδεβίλλας (mandevilla).

Το γένος της μαδεβίλλας αποτελείται από περισσότερα από 100 είδη, ξυλώδη, διπλά, αναρριχόμενα και θάμνους, ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. Το όνομα Μαδεβίλλα δόθηκε προς τιμή του Βρετανού πρεσβευτή, Henry John Mandeville, στο Μπουένος ʼϊρες το 19ο αιώνα. Το όνομα sanderii δόθηκε προς τιμή του Henry Frederick Conrad Sander, ενός γερμανικής καταγωγής Βρετανού φυτωριούχου των αρχών του 20ου αιώνα που ειδικευόταν στις Ορχιδέες.

Η Ντιπλαντένια ή Μανδεβίλλα sanderii  είναι πολύ διαφορετικό φυτό και σε εμφάνιση και σε ανάπτυξη από τα άλλα είδη του γένους.. Βοτανολογικά είναι όλες Μανδεβίλλες αλλά παραδοσιακά αυτό το φυτό αποκαλείται Ντιπλαντένια. Έχει μικρότερα, δερματοειδή φύλλα και είναι λιγότερο αναρριχητικό. Συνήθως μεγαλώνουν ως φυτά γλάστρας ή σε ημι-κρεμαστά καλάθια. Οι αυθεντικές Ντιπλαντένιες είχαν πολύ απαλά ροζ άνθη και είχαν ανακαλυφθεί στις ορεινές περιοχές πάνω από το Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας προς το τέλος του 19ου αιώνα και δεν έχουν βρεθεί έκτοτε αυτοφυής. Η ιστορία αναφέρει ότι μόνο ένα φυτό ανακαλύφθηκε και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δείγμα αυτού του φυτού στη φύση. Πιθανόν εξαφανίστηκαν όλα.

Οι σημερινές Ντιπλαντένιες απέχουν πολύ από το αυθεντικό απαλό ροζ χρώμα. Τώρα υπάρχουν και σε σκούρο ροζ, απαλό βυσσινί, κόκκινο και λευκό. Οι σημερινές Ντιπλαντένιες είναι μία μετάλλαξη από ένα υβρίδιο της m. xamabilis και  m. sanderi. Μεταλλαγμένο είναι ένα φυτό εμφανώς διαφοροποιημένο από τους γονείς του που οφείλεται μάλλον σε μετάλλαξη ή υβριδισμό εξ αιτίας της διασταύρωσης με επικονίαση.

Η Ντιπλαντένια μοιάζει περισσότερο με ακανόνιστο θάμνο παρά με αναρριχητικό φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί και να διαμορφωθεί επάνω σε πέργκολα, αλλά δείχνει εξ ίσου όμορφη και σαν θάμνος. Τα σκουροπράσινα, γυαλιστερά φύλλα της έχουν 5 εκατοστά μήκος και σχήμα οβάλ ή ελλειπτικό. Η Ντιπλαντένια ανθίζει διαρκώς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 βαθμ. Κελσίου τη νύχτα. Τα φανταχτερά σωληνωτά λουλούδια ανθίζουν παράπλευρα σε συστάδες από 3 έως 5. Κάθε άνθος έχει περίπου 5 εκατοστά μήκος και 6 με 8 εκατοστά διάμετρο και αποχρώσεις από πολύ βαθύ ροζ μέχρι κόκκινο ενώ είναι κίτρινα στο εσωτερικό του λαιμού τους. Έχουν σχήμα τρομπέτας, και οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης