Πώς να συλλέγετε λουλούδια για αποξήρανση

Πώς να συλλέγετε λουλούδια για αποξήρανση Πώς να συλλέγετε λουλούδια για αποξήρανση

Τα λουλούδια και τα άλλα φυτικά υλικά που χρησιμοποιούμε για αποξήρανση θα πρέπει να συλλέγονται όταν βρίσκονται στην πρωιμότητα τους.

Τα λουλούδια που αποξηραίνονται στον αέρα συνεχίζουν να ανοίγουν όσο αποξηραίνονται, γι’ αυτό τέτοια λουλούδια δεν πρέπει να είναι σε πλήρη άνθηση όταν συλλέγονται. Ποτέ μην τοποθετείτε σε αποξηραντικά μείγματα.

Λουλούδια και φύλλα για αποξήρανση μπορείτε να συλλέξετε οποιαδήποτε εποχή κατά την περίοδο ανάπτυξης τους από νωρίς την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο. Πάντα να συλλέγετε περισσότερα υλικά από όσα σας είναι απαραίτητα, ώστε να αναπληρώνετε τις απώλειες. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε. Χρησιμοποιείστε μόνο τα καλοσχηματισμένα υλικά. Φτωχά σχήματα θα αποξηρανθούν σαν φτωχά σχήματα. Χρησιμοποιείστε μόνο φυτά και λουλούδια απαλλαγμένα από έντομα ή άλλες φυτικές ασθένειες για να να μην έχετε ζημίες. Οι ζημίες γίνονται πιο εμφανείς μόνο μετά την αποξήρανση. Συλλέξτε λουλούδια μόνο όταν αυτά είναι δεν έχουν ίχνη δροσιάς ή βροχής. Τοποθετήστε τα τρυφερά κλαδιά αμέσως μετά την συλλογή σε ένα δοχείο με νερό ώστε να τα προλάβετε πριν μαραθούν όσο εσείς θα συνεχίζετε την συλλογή και τη τακτοποίηση σε μάτσα.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αποδώσουμε λεπτές ντελικάτες γραμμές στις συνθέσεις μας όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα υλικά. Γι’ αυτό όταν συλλέγετε, ψάξτε για κλαδιά και κοτσάνια με απλωτές καμπύλες ή γραμμές που προσθέτουν καθαρότητα και ευκρίνεια στις συνθέσεις. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοια υλικά μπορείτε να τα δημιουργήσετε δίνοντας στα κλαδιά και τα κοτσάνια το σχήμα που εσείς επιθυμείτε όσο αυτά θα αποξηραίνονται.

Σε συνδυασμό με τα λουλούδια μπορείτε να αποξηράνετε σε εσωτερικούς χώρους κλαδιά και φύλλα. Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορείτε να συλλέξετε το φθινόπωρο και να χρησιμοποιηθούν σχεδόν αμέσως σε συνθέσεις μετά την τακτοποίηση. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται κάλυκες από σπόρους, κουκουνάρια, καρποί, χόρτα και κουκούτσια, που μπορούμε να βρούμε στους κήπους όπως επίσης στην εξοχή και στις άκρες αρκετών δρόμων.

Η συλλογή άγριων λουλουδιών δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Η γενναιοδωρία της φύσης απλώνεται γύρω μας. Τα δάση μας, τα λιβάδια, οι πεδιάδες, οι ρεματιές, ο ακτές και οι παραλίες φιλοξενούν ένα πλούτο από λουλούδια, ξερά κεφάλια λουλουδιών, κάλυκες, κουκουνάρια και καρπούς που συχνά θεωρούνται άχρηστα και έτοιμα να καταστραφούν. Ο πειρασμός λοιπόν είναι μεγάλος ώστε να να τα συλλέξει κανείς σε μεγάλες ποσότητες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αγοράς που κινείται προς τα φυσικά υλικά σε μια στάση αντιαστικοποίησης. Αν και είναι επικερδής μια τέτοια συλλογή, δεν είναι πάντα ο σωστότερος τρόπος τυποποίησης.

Με την αχαλίνωτη εξάπλωση του αστικού περιβάλλοντος , πολύ περισσότερα φυτά καταστρέφονται από την τεχνολογική ανάπτυξη παρά από τη συλλογή. Το γεγονός αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι στους συλλέκτες. Θα πρέπει να θυμούνται ότι η γη ανήκει σε όλους όπως και τα φυτά που αναπτύσσονται σ’ αυτήν. Οι συλλέκτες των φρέσκων και ξερών λουλουδιών θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις συνθήκες που επιτρέπουν κατά περίσταση την συλλογή άγριας χλωρίδας για εμπορικούς σκοπούς.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης