Κατοικίδιο και κρύο: Μα κρυώνουν ο σκύλος και η γάτα;

Κατοικίδιο και κρύο: Μα κρυώνουν ο σκύλος και η γάτα; Κατοικίδιο και κρύο: Μα κρυώνουν ο σκύλος και η γάτα;

Κατοικίδιο και κρύο, ένα θέμα που είναι επίκαιρο κάθε χειμώνα. Πολλοί πιστεύουν πως ο σκύλος ή η γάτα δεν κρυώνει, αφού έχει το τρίχωμά του το οποίο προσαρμόζεται σε κάθε εποχική αλλαγή.

Μέχρι ένα σημείο αυτό έχει την αλήθεια του. Οι τετράποδοι φίλοι μας διαθέτουν χάρη στη φυσιολογία και το τρίχωμά τους, υψηλότερη φυσιολογική θερμοκρασία. Η συγκεκριμένη παραδοχή όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα κατοικίδια κρυώνουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Κατοικίδιο και κρύο: Το νιώθουν κι αυτά!

Όταν το κατοικίδιο μας κρυώνει, θα κάνει ορισμένες κινήσεις ή θα αντιδράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δείξει πως νιώθει.

Μερικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου ή μίας γάτας που κρυώνει, είναι τα εξής:

– Παγωμένα αυτιά: Αν πιάσετε τα αυτιά του σκύλου ή της γάτας σας και είναι παγωμένα, τότε το κατοικίδιό σας κρυώνει. Πως όταν έχουν πυρετό, που έχουν ζεστά έως καυτά αυτιά; Άλλο σημείο του σώματός τους που μαρτυρά το ότι κρυώνουν, είναι η παγωμένη μυτούλα.

– Αργές και νωχελικές κινήσεις: Όταν παρατηρούμε τέτοιες κινήσεις από το pet μας, ή φοβάται ή πονάει ή κρυώνει. Σε περίπτωση που ο σκύλος ή η γάτα μας κρυώνει, κοιμάται περισσότερο και δεν κινείται εύκολα με στόχο να διατηρήσει την ενέργειά του.

– Τρέμουλο: Πόσο πιο έκδηλα να μας το πει; Όταν πια η θερμοκρασία έχει γίνει τσουχτερά χαμηλή, τότε ναι και το κατοικίδιό μας μπορεί να τρέμει από το κρύο όπως εμείς. Το σώμα του παθαίνει ένα μικρό σοκ και προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία με μικρές νευρικές κινήσεις, που δίνουν ως αποτέλεσμα το τρέμουλο.

Τι κάνουμε όταν το κατοικίδιο μας κρυώνει

Το αυτονόητο, αποκαθιστούμε τη θερμοκρασία του χώρου. Δεν αφήνουμε το κατοικίδιό μας έξω στο κρύο μπαλκόνι ή στον κήπο κατά τους χειμερινούς μήνες και φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο καταφύγιο για εκείνο.

Τοποθετούμε πάνω στο κρεβατάκι του ένα θερμαινόμενο υπόστρωμα ή μία φλις κουβερτούλα. Αν μένουμε σε μέρος με πραγματικά πολύ κρύο, δεν είναι καθόλου περιττό να χρησιμοποιήσουμε και ειδικά ρουχαλάκια, όπως ένα πουλοβεράκι προκειμένου να ζεστάνουμε την καρδιά και το σώμα του τετράποδου φίλου μας

Διαβάστε επίσης