Πώς να πλένουμε τις φράουλες σωστά

Πώς να πλένουμε τις φράουλες σωστά Πώς να πλένουμε τις φράουλες σωστά

Οι φράουλες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο, είτε ψάχνουμε για ένα γρήγορο σνακ είτε για επιδόρπιο. Ως φρούτο όμως είναι αρκετά ευαίσθητο και είναι σημαντικό να τις καθαρίσουμε πολύ καλά πριν τις καταναλώσουμε.

Οι φράουλες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από άλλα φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι φράουλες έχουν ιδιότητες σαν σφουγγάρι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να απορροφήσουν φυτοφάρμακα και βακτήρια. Για να αποφύγουμε την κατάποση οποιουδήποτε από αυτά τα επιβλαβή συστατικά, είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τις φράουλες πολύ καλά πριν τις καταναλώσουμε.

Πέρα του ότι χαλάνε εύκολα, οπότε πρέπει να προσέξουμε αρκετά τον τρόπο αποθήκευσής τους, μπορεί να φιλοξενήσουν και πολλά μικροσκοπικά ζωύφια, που δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.

Πότε πλένουμε τις φράουλες

Επειδή η πρόσθετη υγρασία θα κάνει τις φράουλες να χαλάσουν πολύ γρήγορα, θα πρέπει να πλένονται μόνο εάν πρόκειται να τις φάμε αμέσως και μόνο όσες είναι να χρησιμοποιήσουμε Αν πάλι θέλετε να τις αποθηκεύσετε πλυμένες, πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσετε την υγρασία για να μη χαλάσουν γρήγορα. Πώς γίνεται αυτό; Αφήνουμε τις πλυμένες φράουλες να στραγγίξουν είτε πάνω σε χαρτί κουζίνας, είτε σε λαδόκολλα. Αφού στραγγίξουν καλά, τις αποθηκεύουμε σε κλειστό σκεύος.

Αρκεί το νερό;

Η κλασική λύση στην οποία όλοι καταφεύγουμε είναι να τις πλύνουμε προσεκτικά ρίχνοντας απλώς άφθονο νερό. Ωστόσο, οι ειδικοί διαιτολόγοι συνιστούν ότι είναι καλύτερο να μη μείνουμε μόνο σε αυτό.

Ποια είναι η καλύτερη λύση; Νερό και ιδανικά χοντρό αλάτι. 

Πιο συγκεκριμένα, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό και το ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το αλατισμένο νερό. Τις μουλιάζουμε για περίπου πέντε λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο δροσερό νερό και τις στεγνώνουμε.

To αλάτι έχει λειαντικές ιδιότητες και καθαρίζει πολύ καλύτερα σε σχέση με το σκέτο νερό. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μείγμα είναι φθηνό, φιλικό προς το περιβάλλον και πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε. Παράλληλα, δεν αλλοιώνει τη γεύση του φρούτου! Εννοείται ότι αν δεν έχουμε χοντρό αλάτι, χρησιμοποιούμε το απλό.

Ξίδι ή μαγειρική σόδα; 

Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει ξύδι ως καθαριστικό στην κουζίνα μας, γνωρίζουμε πόσο ισχυρό μπορεί να είναι. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του όταν πλένουμε τις φράουλες.

Ξεκινάμε γεμίζοντας ένα μπολ με τέσσερα μέρη κρύο νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. Βυθίζουμε τις φράουλες στο μπολ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου πέντε λεπτά πριν ξεπλύνουμε  τις φράουλες με κρύο νερό. Στην συνέχεια τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξύδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια νερό με 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μουλιάζουμε τις φράουλες για πέντε λεπτά.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να μην μπλέκουμε με τα παραπάνω, γιατί μπορεί να διεισδύσουν στο εσωτερικό του φρούτου και να αλλοιώσουν τη γεύση του.

Διαβάστε επίσης