Το κοτόπουλο του ζητιάνου

Το κοτόπουλο του ζητιάνου

Το κοτόπουλο του ζητιάνου

Περιγραφή

Σύμφωνα με μια κινέζικη παράδοση, κάποιος ζητιάνος κάποτε, έκλεψε ένα κοτόπουλο και πήγε να το ψήσει σε μια φωτιά στη γωνιά του δρόμου.
Την ώρα που πήγε να το ψήσει, τυχαία πέρασε από μπροστά του ο ιδιοκτήτης του κοτόπουλου και ο ζητιάνος τρομοκρατημένος το τύλιξε σε λάσπη και το έβαλε στη φωτιά για να μην φαίνεται.
Όταν ο κίνδυνος πέρασε και ο ζητιάνος έβγαλε το κοτόπουλο από τη φωτιά, διαπίστωσε ότι το κοτόπουλο, όχι μόνο δεν είχε πάθει τίποτε, αλλά μαγειρεύτηκε στην ψημένη λάσπη – πηλό τόσο καλά που ξετρελάθηκε με τη γεύση του!
Η αχαλίνωτη φαντασία των Κινέζων αντικατέστησε τη λάσπη με ζύμη ψωμιού και έφτιαξε μια καταπληκτική γέμιση για το κοτόπουλο, τέτοια που ο καημένος ο ζητιάνος ούτε στα πιο τρελά όνειρά του δεν θα μπορούσε να δει…

Υλικά

1 κοτόπουλο του 1 ½ κιλού, καθαρισμένο
2 ξερά φύλλα λωτού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
150 γρ. χοιρινό κιμά
100 γρ. ανάμικτα λαχανικά τουρσί, πολύ ψιλοκομμένα
5 ξερά, μαύρα μανιτάρια, μουλιασμένα σε νερό και κομμένα λωρίδες
8 εκ. ρίζα τζίντζερ, κομμένη πολύ λεπτές λωρίδες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
2 κουτ. του γλυκού ζωμό κότας σε σκόνη
2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού σάλτσα σόγιας
3 κουτ. της σούπας ρυζόκρασο
1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-4 κουτ. του γλυκού ξερή μαγιά
-2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
-1 κουτ. της σούπας αλάτι
-2 αυγά χτυπημένα
-2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 6
  • Μέθοδος: Ατμού
  • Κουζίνα: Ασιατική
  • Δυσκολία: Μέτρια

Εκτέλεση

1.Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη που θα σκεπάσει το κοτόπουλο.
2.Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης.
3.Δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα.
4.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
5.Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε χλιαρό και ξηρό μέρος μέχρι να φουσκώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κοτόπουλο.
6.Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και γεμίζουμε το κοτόπουλο από την κοιλιά του.
7.Κλείνουμε το άνοιγμα με 2 - 3 οδοντογλυφίδες.
8.Τυλίγουμε το κοτόπουλο με τα φύλλα του λωτού και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο στον ατμό για 30 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά.
9.Πλάθουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, μέχρι να πάρει μέγεθος ικανό να τυλίξει καλά το κοτόπουλο.
10.Ενώνουμε τα άκρα και τα τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας για να κλείσουν καλά.
11.Ψήνουμε σε μέτριο προς ζεστό φούρνο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.
12.Σερβίρουμε ανοίγοντας με μαχαίρι την κοιλιά του κοτόπουλου και σε κάθε μερίδα βάζουμε κρέας, γέμιση και μια ποσότητα ζύμης,
13.Σερβίρουμε ζεστό.

Κατηγορίες Συνταγών