Περιγραφή
Ίσως το πιο διάσημο, ελληνικό, παραδοσιακό πιάτο.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
Μισό φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλικομμένη
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
3 κούπες πολτοποιημένες φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή κονσέρβας
½ κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κουταλιά κέτσαπ
λίγη κανέλα
για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
90 γρ. βούτυρο
90 γρ. αλεύρι αλάτι, άσπρο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
30 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Με μια ματιά
- Μερίδες: 6
- Μέθοδος: Φούρνου
- Κουζίνα: Ελληνική
- Δυσκολία: Μέτρια
Εκτέλεση
Kόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε λάδι και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο φούρνο, για 20 λεπτά περίπου.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό , αλατοπίπερο και την κέτσαπ. Αφήνουμε να σιγοψηθεί, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε με το μισό μίγμα του κιμά. Από πάνω, στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις πιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα. Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας. Μαγειρεύουμε για λίγο, αλλά προσέχουμε να μην σκουρύνει το μίγμα. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας, συνέχεια, με σύρμα. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, συνέχεια, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη στρώση του κιμά. Πασπαλίζουμε με το τυρί, τη φρυγανιά και τα κομματάκια του βουτύρου. Ψήνουμε, σε μέτριο φούρνο, για μία ώρα, περίπου ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά το φαγητό, στο φούρνο, αφού το σβήσουμε, με ανοιχτή την πόρτα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε, μισή ώρα, πριν το σερβίρουμε.
Αν θέλετε να ακολουθήσετε την παραδοσιακή συνταγή του μουσακά με τηγανιτές μελιτζάνες, ετοιμάστε τες από το προηγούμενο βράδυ και αφήστε τες να στραγγίξουν, αλλάζοντας το απορροφητικό χαρτί τουλάχιστον 3 – 4 φορές.