Κάντε Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων!

Κάντε Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων! Κάντε Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων!

Το λένε Νησί των Χριστουγέννων, αλλά πιστέψτε το δεν έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα, τουλάχιστο όχι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας, με χειμώνα, κρύο, και χιόνια κατά περίσταση. Το νησί των Χριστουγέννων είναι ένα τροπικό νησί χαμένο κάπου στον Ινδικό Ωκεανό και η μόνη ίσως αφορμή να το γνωρίσουμε είναι το όνομά του.

Η ιστορία λέει πως ανήμερα των Χριστουγέννων του 1643, ένα πλοίο της Εταιρίας πλοίων Ανατολικής Ινδίας, που διέπλεε τον Ινδικό πέρασε κοντά από ένα «άγνωστο νησί». Ο καπετάνιος του πλοίου William Mynors δεν καταδέχθηκε να αποβιβαστεί στο ασήμαντο νησί για να το γνωρίσει. Δεν παρέλειψε ωστόσο να το βαφτίσει! Έτσι το άγνωστο νησί ονομάστηκε «Νησί των Χριστουγέννων» σε ανάμνηση της ημέρας ανακάλυψής του.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το ΣέτλμεντΠέρασαν μερικές εκατοντάδες χρόνια και το νησί συνέχισε να παραμένει αδιάφορο για τους δυτικούς αποικιοκράτες μέχρι το 1888 όταν οι Άγγλοι ανακάλυψαν ότι το νησί είχε κοιτάσματα φωσφορικού ασβεστίου και έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν θεωρώντας το αγγλική κτίση. Το νησί πέρασε από τα χέρια πολλών «κατακτητών» και «ιδιοκτητών» και σήμερα ανήκει πια στην επικράτεια της Αυστραλίας.

Αν και ανήκει στην Αυστραλία, το νησί των Χριστουγέννων απέχει αρκετά μακριά από αυτήν. Βρίσκεται 2.600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά το πλησιέστερο σύνορο του είναι το νησί της Ιάβας, σε απόσταση 360 χιλιομέτρων. Έχει έκταση 135 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου και η δική μας Κέα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Σέτλμεντ.

Το λιμάνι στο ακρωτήρι του Ιπτάμενου ψαριούΟι λιγοστοί κάτοικοί του, 2000 πάνω κάτω, ασχολούνται κυρίως με την εξόρυξη του φωσφορικού ασβεστίου, την αλιεία και τον τουρισμό. Το 60% του πληθυσμού είναι κινεζικής καταγωγής ενώ το 20% από τη Μαλαισία. Οι υπόλοιποι είναι από άλλες περιοχές της Ασίας ενώ υπάρχουν και λίγοι Ευρωπαίοι και Αυστραλοί.  Μιλούν αγγλικά επίσημα, αλλά επίσης κινέζικα και μαλαισιανά και πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες, με επικρατέστερη τον βουδισμό.

Κόκκινα καβούρια κατακλύζουν τους δρόμουςΤο νησί αυτό, αν και γίνεται διαρκής εξόρυξη του φωσφορικού ασβεστίου, παραμένει προστατευμένο για τις φυσικές του ομορφιές, κατά τα δύο τρίτα του εδάφους του! Το 63% του νησιού έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Αποτελεί ένα από τα αναγνωρισμένα Εθνικά Πάρκα της Αυστραλίας. Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαθέτει ένα πλήθος από σπάνια φυτά και δέντρα, τροπικά δάση και πανέμορφα λουλούδια, σπάνια έντομα, πεταλούδες, πουλιά αποδημητικά και μόνιμα. Υπάρχουν 200 είδη ανθοφόρων φυτών στο νησί ενώ 16 είδη φυτών είναι μοναδικά και δεν βρίσκουμε σε άλλο μέρος του κόσμου!

Κόκκινα καβούρια κατακλύζουν τις ακτέςΤο Νησί των Χριστουγέννων είναι διάσημο και για ακόμη ένα λόγο εκτός από το όνομά του. Εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός Κόκκινων Καβουριών (Gecarcoidea natalis). Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, πάνω από 120 εκατομμύρια καβούρια αυτού του είδους, μεταναστεύουν στο νησί για να γεννήσουν. Αυτό συμβαίνει με την έναρξη της περιόδου των βροχών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) και ανάλογα με τον κύκλο του φεγγαριού! Το νησί κυριολεκτικά κοκκινίζει και είναι ένα ανεπανάληπτο θέαμα τα στίφη των καβουριών που κατακλύζουν τους δρόμους και τις ακτές. Εκτός από τα Κόκκινα Καβούρια, υπάρχουν κι άλλα 13 είδη καβουριών στο νησί, κάποια μάλιστα ζουν μόνιμα στην ξηρά και πηγαίνουν στη θάλασσα μόνο για λίγο διάστημα.

Ένα είδος φρεγάτας (Fregata andrewsi) που ζει στο Νησί των ΧριστουγέννωνΤο νησί είναι ιδανικό για παρατήρηση πουλιών. Υπάρχουν παρατηρητήρια σε πολλά μέρη του νησιού, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλά τροπικά αλλά και μεταναστευτικά πουλιά. Μερικά είδη που ζουν μόνο εδώ είναι κάποιο είδος φρεγάτας (Fregata andrewsi), το αυτοκρατορικό περιστέρι (Ducula whartoni), η σούλα του Άμποτ (Papasula abbotti) και η γερακοκουκουβάγια (Ninox natalis).

Φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus) στη θάλασσα του Νησιού των ΧριστουγέννωνΑλλά και οι φίλοι της θάλασσας και του βυθού δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Το Νησί των Χριστουγέννων είναι περιτριγυρισμένο από έναν στενό τροπικό ύφαλο, και έτσι είναι ιδανικό μέρος για καταδύσεις. Ο ύφαλος σχηματίζεται από πολλά αβλαβή κοράλλια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής. Η βόρεια ακτή ιδίως υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο παρθένα κοράλλια στον κόσμο, που φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία από μικρά τροπικά είδη ψαριών.

Στις θάλασσες του νησιού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μέρος σε οργανωμένες καταδύσεις και να δουν ένα σπάνιο θέαμα, τον φαλαινοκαρχαρία. Ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus) είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία στον κόσμο. Δύτες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν ως το Νησί των Χριστουγέννων, για να τον θαυμάσουν, από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Το Νησί των Χριστουγέννων είναι επίσης γνωστό ως διεθνής προορισμός για ψάρεμα. Η τουριστική αλιεία είναι οργανωμένη και μπορεί κανείς να ψαρέψει μεγάλα ψάρια, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις ακτές. Ειδικοί χάρτες αθλητικής αλιείας, ενοικιαζόμενες ψαρόβαρκες και πεπειραμένοι τοπικοί ψαράδες, θα σας βοηθήσουν να; ψαρέψετε τις ψαρούκλες των ονείρων σας. Τουριστικά ταξίδια με πρόγραμμα αθλητικής αλιείας οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η παραλία με τους φοίνικες Dolly BeachΤο νησί διαθέτει επίσης γήπεδο γκολφ (9 τρύπες) για όσους επιθυμούν δραστηριότητες άλλου είδους.

Αν ψάχνετε για μεγάλες οργανωμένες παραλίες, για κολύμπι και παιχνίδια στο νερό, ατυχήσατε. Αν όμως ψάχνετε κρυφές παρθένες και άγριες παραλίες, είστε στο κατάλληλο μέρος.

Η κρυμμένη παραλία Lily BeachΛόγω του τροπικού κλίματος στην περιοχή επικρατούν περίοδοι ξηρασίας και περίοδοι βροχών που πέφτουν ανάμεσα στον Νοέμβρη και το Μάιο. Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι πιο βροχεροί μήνες. Η υψηλότερη θερμοκρασία είναι τον Απρίλιο στους 28°C και η χαμηλότερη τον Αύγουστο στους 22°C. Από το νησί των Χριστουγέννων περνάνε και τροπικοί κυκλώνες που φέρνουν μαζί τους δυνατούς ανέμους, βροχές και φουρτουνιασμένη θάλασσα. Έτσι, η καλύτερη περίοδος για να τα επισκεφτείτε είναι από Δεκέμβριο ως Μάρτιο, αφού πρώτα επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της Αυστραλίας για τη βίζα σας.

Στο Νησί των Χριστουγέννων μπορείτε να πάτε αεροπορικώς από το Περθ της Αυστραλίας, απ’ όπου εκτελούνται τακτικές πτήσεις.

Για μετακίνηση στο νησί, διαμονή και άλλες τουριστικές πληροφορίες θα ρωτήσετε στο Κέντρο Επισκεπτών του νησιού. Ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος να μετακινηθείτε στο νησί είναι νοικιάζοντας σκούτερ.

Στο Νησί των Χριστουγέννων μην περιμένετε να βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα, και γενικά πολλές επιλογές καταλυμάτων. Ωστόσο αυτά που θα βρείτε καλύπτουν τον μέσο τουρίστα. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση αρκετά νωρίτερα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Αν θέλετε να κάνετε κράτηση on-line, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό, όπου πάλι οι επιλογές σε εστιατόρια είναι λίγες. Βέβαια θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπική κουζίνα με άφθονα είδη κρεατικών και ψαριών.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να επισκεφτείτε το Νησί των Χριστουγέννων, ίσως τα Χριστούγεννα να είναι η καλύτερη εποχή για να το κάνετε. Μην ξεχνάτε ότι στο νότιο ημισφαίριο τα Χριστούγεννα πέφτουν Καλοκαίρι!

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:
 Noikokyra.gr

Διαβάστε επίσης