Το ιδανικό πρωινό. Εσείς το γνωρίζετε;

Το ιδανικό πρωινό. Εσείς το γνωρίζετε; Το ιδανικό πρωινό. Εσείς το γνωρίζετε;

Το ότι το πρωινό, και μάλιστα πλούσιο, είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι γνωστό. Ωστόσο, το ιδανικό πρωινό είναι μία μικρογραφία της διατροφικής πυραμίδας.

Ελληνικό πρωινό

Το διαδεδομένο και φημισμένο ελληνικό πρωινό, που ως γνωστόν περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το ξεκίνημα της ημέρας. Ας το πάρουμε από την αρχή. Ζυμωτό ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια, μέλι (πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία), μαρμελάδες σπιτικές από φρέσκα φρούτα και ζάχαρη. Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, φρέσκο γάλα για τα παιδιά κυρίως αλλά φυσικά και ένα καφεδάκι πάει πάντα παρέα, παραδοσιακά ο ελληνικός καφές, για τους πιο νέους σε καλοκαιρινούς μήνες ο φραπές. Εδώ λοιπόν έχουμε πρόσληψη απλών υδατανθράκων, σακχάρων, βιταμινών, ασβέστιο και λίπη. Σίγουρα οι υδατάνθρακες είναι καλή πηγή ενέργειας, οι σύνθετοι όμως. Οι απλοί είναι επεξεργασμένοι συνήθως και δεν περιέχουν φυτικές ίνες παρά μόνο θερμίδες. Εδώ λοιπόν το μόνο «θρεπτικό» είναι το μέλι, οι χυμοί φρούτων και το γάλα εφόσον είναι με χαμηλά λιπαρά.

Το ιδανικό πρωινό. Εσείς το γνωρίζετε;

Άλλο πρωινό (αγγλικό)

Όλοι γνωρίζουμε νομίζω για το παράξενο σε εμάς αγγλικό πρωινό. Τηγανητά αυγά με λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά, φασόλια και ψωμί. Επίσης διάφορα κέικ, βούτυρα και μαρμελάδες.

Εδώ όσον αφορά την διατροφική ομάδα, η σκέψη ήταν σωστή. Απόλυτα λάθος βέβαια είναι η επιλογή των τροφών και ο τρόπος μαγειρέματος. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά και το κρέας είναι η ιδανική επιλογή για το ξεκίνημα της ημέρας, δυστυχώς όμως οι συγκεκριμένες τροφές είναι αρκετά επιβαρυμένες με λίπος. Το ίδιο ισχύει για τους υδατάνθρακες που είναι απλοί αντί για σύνθετοι.
Το ιδανικό πρωινό. Εσείς το γνωρίζετε;

Πού καταλήγουμε λοιπόν;

Το ιδανικό πρωινό είναι μία μικρογραφία της διατροφικής πυραμίδας. Σύνθετοι υδατάνθρακες στη βάση όπως ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρο, δημητριακά ολικής, βρώμη περιέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες για τις ανάγκες του οργανισμού όπως η καλή λειτουργία του εντέρου.

Στη συνέχεια βιταμίνες από φρούτα ή φρέσκους χυμούς, Ασβέστιο από γάλα χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι.

Πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να γίνει από αυγά (πολύ καλή επιλογή εφόσον γίνουν ποσέ ή βραστά), γαλοπούλα, τόνο και ξηρούς καρπούς.

Το ότι το πρωινό και μάλιστα πλούσιο είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι γνωστό.
Οι δικές μας προτάσεις λοιπόν είναι οι εξής:

Ψωμί, κουλούρι, κρέπες, pancakes από αλεύρι ολικής άλεσης ή καλαμποκάλευρο
1-2 κουταλάκια μέλι
1-2 Αυγά βραστά
Γαλοπούλα
Πορτοκάλι/μπανάνα/μήλο/άλλα
Ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά
Γιαούρτι
Βρώμη ή δημητριακά ολικής
Μία χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα

Οι επιλογές πολλές….
Info:
Πηγή:
http://geusis.blogspot.gr/

Διαβάστε επίσης