5 συμβουλές για να κάνετε το πλύσιμο των πιάτων πολύ πιο εύκολο

5 συμβουλές για να κάνετε το πλύσιμο των πιάτων πολύ πιο εύκολο 5 συμβουλές για να κάνετε το πλύσιμο των πιάτων πολύ πιο εύκολο

Λαδωμένα τηγάνια, καμένα αυγά και λεκέδες σε κούπες; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – οι έξυπνες συμβουλές μας θα κάνουν το πλύσιμο των πιάτων μετά το φαγητό, παιχνίδι!

Υπολείμματα τροφών από ένα μεγάλο οικογενειακό γεύμα

Όταν έχετε μεγάλα γεύματα στο σπίτι, δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθείτε με τα υπολείμματα τροφών στις εύθραυστες πορσελάνες και τα λίπη στα διάφορα σκεύη και πιατικά. Μπορείτε όμως και να αναθέτετε τον καθαρισμό της κουζίνας σε όποιον έρχεται και σας ρωτάει συνέχεια «πότε θα φάμε;». Ενώ εσείς απολαμβάνετε το γεύμα σας, βάλτε τους να κάνουν μερικές προκαταρκτικές εργασίες, όπως να τρίψουν τα βρώμικα τηγάνια, να συγκεντρώσουν τα λίπη σε κατάλληλη συσκευασία και να βάλουν τα βρώμικα πιάτα να μουλιάσουν στο νεροχύτη. Όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τα πιάτα, ασχοληθείτε πρώτα με τα λιγότερο βρώμικα και αφήστε τις δύσκολες περιπτώσεις για το τέλος. Φυσικά, το μυστικό σας όπλο είναι το Υγρό Πιάτων. Η συμπυκνωμένη του σύνθεση διαλύει αμέσως τα λίπη, αφαιρώντας τα καμμένα υπολείμματα τροφών από τα τηγάνια και χαρίζοντας στα πιατικά σας αστραφτερή καθαριότητα.

Κολλημένο τυρί

Τι πιο νόστιμο από το τυρί; Μπορεί να είναι γευστικό και θρεπτικό, αλλά ο καθαρισμός των πιάτων με υπολείμματα τυριών είναι βασανιστήριο. Το κόλπο είναι να αφαιρείτε με μια ξύλινη κουτάλα ή μια πλαστική σπάτουλα όσα περισσότερα υπολείμματα τυριού μπορείτε, όσο το σκεύος είναι στεγνό, έτσι ώστε όταν προσθέσετε ζεστό νερό να μην απλωθεί παντού το λιωμένο τυρί. Ακόμα δυσκολεύεστε; Αφήστε το να μουλιάσει για λίγη ώρα σε σαπουνόνερο ή, αν το σκεύος σας είναι πυρίμαχο, γεμίστε το με νερό και σαπούνι και αφήστε το να σιγοβράσει στο μάτι μέχρι να λιώσει το τυρί και να είστε σε θέση να το αφαιρέσετε.

Λιπαρά ή λαδερά τρόφιμα

Το μυστικό για να απομακρύνετε οποιαδήποτε λιπαρή τροφή από τα πιάτα, είτε πρόκειται για λίπη από τις τηγανίτες που ετοιμάσατε για πρωϊνό στα παιδιά σας είτε για τηγανιτούς μεζέδες από ένα βραδινό τραπέζι, είναι να αφαιρέσετε όσα περισσότερα λίπη γίνεται, προτού τα πλύνετε. Ρίξτε σε μια πλαστική λεκάνη τα μαγειρικά λίπη που αφαιρούνται εύκολα και έπειτα καθαρίστε τα υπολείμματα λίπους από το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Δεν μπορείτε να απομακρύνετε τις λαδερές ή λιπαρές τροφές μόνο με νερό, καθώς τα λίπη και το λάδι δεν διαλύονται στο νερό. Επομένως, χρειάζεστε ζεστό νερό και ένα ισχυρό υγρό πιάτων, για να αφαιρέσετε τα λίπη.

Τρόφιμα που αφήνουν οσμές, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι

Ορισμένες οσμές και γεύσεις παραμένουν στα ξύλινα, τα πλαστικά και τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη με πόρους, αλλά και στην ηλεκτρονική σας γάστρα (slow cooker). Το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι, τα ψάρια και το κάρι είναι τα τρόφιμα που συνήθως αφήνουν οσμές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξεπλένετε τα σκεύη σας με νερό το συντομότερο, αφού τα χρησιμοποιήσετε. Έχουν ακόμα δυσάρεστη οσμή; Τρίψτε τα μαγειρικά σκεύη σας με φέτες λεμονιού και ξεπλύνετέ τα αμέσως, προτού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε.

Λεκέδες στις αγαπημένες σας κούπες και ποτήρια

Λατρεύετε τον καφέ και το κόκκινο κρασί, αλλά όχι και τους λεκέδες που αφήνουν στις πορσελάνινες κούπες και τα ποτήρια σας; Το κλειδί για την απομάκρυνση των λεκέδων είναι να τα αφήνετε να μουλιάσουν σε σαπουνόνερο. Αν και γενικά είναι καλό να φοράτε λαστιχένια γάντια για να μην ξεραίνονται τα χέρια σας, μην τα φοράτε όταν πλένετε εύθραυστα αντικείμενα καθώς είναι πιο εύκολο να γλιστρήσουν από τα χέρια σας και να σπάσουν. Προτιμήστε να πλένετε ένα ποτήρι τη φορά για να μειώσετε τις πιθανότητες να ραγίσουν ή να σπάσουν και ξεπλένετέ τα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα σαπουνιού και τα σημάδια που αφήνουν. Αν αφήνετε τα ποτήρια να στραγγίξουν, στεγνώνουν πιο γρήγορα αν το νερό που χρησιμοποιήσατε ήταν ζεστό, ενώ αν τα στεγνώνετε με το χέρι, χρησιμοποιείτε μια καθαρή πετσέτα για τα πιάτα που να μην αφήνει χνούδια. Δεν μπορείτε να στεγνώσετε το εσωτερικό στα ποτήρια της σαμπάνιας; Τυλίξτε χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το μέσα στα ποτήρια σας. Αφήστε το χαρτί όλο το βράδυ για να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία.

Διαβάστε επίσης