Τέσσερις εύκολοι τρόποι να αφαιρέσεις την κόλλα από τα ρούχα

Τέσσερις εύκολοι τρόποι να αφαιρέσεις την κόλλα από τα ρούχα Τέσσερις εύκολοι τρόποι να αφαιρέσεις την κόλλα από τα ρούχα

Οι λεκέδες από κόλλα δεν είναι η πιο συνηθισμένη απειλή που μας έρχεται στο μυαλό, όταν αναφερόμαστε γενικά σε λεκέδες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Πρόκειται για μια κατηγορία λεκέδων που αντιμετωπίζουμε, κυρίως, όταν κάνουμε χειροτεχνίες. Επίσης, είναι κάτι που μπορεί να προκύψει, όταν επισκευάζουμε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι, ή όταν έχουμε παιδιά που κάνουν χειροτεχνίες στο σχολείο. Σίγουρα, το πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα και τα παπούτσια μας είναι μια πρόκληση.

Η κόλλα δε μοιάζει με καμία άλλη κατηγορία λεκέδων, όπως λάδι, κρασί, σκουριά και άλλες κατηγορίες δύσκολων λεκέδων. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι θα σου προτείνουμε να περιορίσεις τη χρήση κόλλας για διαφόρους σκοπούς. Απλώς χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από μέρους σου και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να την εξαφανίσεις. Οι συμβουλές που έχουμε για σένα θα σου χρησιμεύσουν για λεκέδες από διάφορα είδη κόλλας, από κόλλα στιγμής, μέχρι λευκή παχύρρευστη κόλλα και κόλλα για ντεκουπάζ. Λοιπόν, είσαι έτοιμος/ -η να μάθεις πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα και τα παπούτσια χωρίς κόπο;

Πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα χωρίς ταλαιπωρία;

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι λεκέδες από κόλλα είναι αρκετά απαιτητικοί. Αν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, είναι πιθανό οι σπιτικές λύσεις που σου προτείνουμε να μη μπορούν να σώσουν το ρούχο σου. Για το λόγο αυτό, αν βλέπεις πως το ρούχο σου έχει λεκέδες από κόλλα σε πολλά σημεία, ή πως ο λεκές είναι πολύ μεγάλος σε έκταση, τότε υπάρχει άλλη λύση. Εμπιστεύσου το ρούχο σου σε ένα καθαριστήριο, αφού πρώτα εξηγήσεις στον άνθρωπο του καταστήματος ποιο είναι το πρόβλημα.

Είναι πιθανό να μπορέσει να σε βοηθήσει αρκετά αποτελεσματικά. Επίσης, μην ξεχνάς πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Με άλλα λόγια, την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να κάνεις χειροτεχνίες, σου προτείνουμε να φορέσεις μια προστατευτική φόρμα. Από την άλλη πλευρά, αν το παιδί σου έχει καλλιτεχνικά στο σχολικό πρόγραμμα της ημέρας, διάλεξε για εκείνο κάποια πρόχειρα ρούχα, για τα οποία δε χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα.

1. Καθάρισε την κόλλα με Ασετόν

Το ασετόν που βρίσκεται στο καθαριστικό για το βερνίκι νυχιών είναι μια συνήθης απάντηση στο ερώτημα του πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα. Ωστόσο, υπάρχει ένας βασικός περιορισμός που δε μπορούμε να ξεχάσουμε. Το ασετόν είναι μια πολύ δραστική ουσία, η οποία δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με κάθε ύφασμα. Συνεπώς, αν το ρούχο που λεκιάστηκε είναι ευαίσθητο, ή έχει έντονο χρώμα, το ασετόν είναι μια επικίνδυνη επιλογή. Από την άλλη πλευρά, το ασετόν είναι πολύ καλή επιλογή για ανθεκτικά υφάσματα και λευκά ρούχα.

Ο τρόπος εφαρμογής είναι πολύ απλός. Ας υποθέσουμε ότι πριν λίγο ήσουν απασχολημένος/ -η κάνοντας ντεκουπάζ σε έπιπλα του σπιτιού σου. Κατά τη διαδικασία, λεκιάστηκε κατά λάθος το ρούχο σου, με αποτέλεσμα να ψάχνεις για έναν άμεσο τρόπο να αντιδράσεις. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αφήσεις το λεκέ να στεγνώσει. Μην προσπαθείς να τρίψεις την κόλλα όσο είναι υγρή, γιατί θα εξαπλωθεί και το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο. Όταν η κόλλα στεγνώσει, ρίξε λίγο ασετόν πάνω στο λεκέ και τρίψε τον δυνατά με μια βούρτσα. Στη συνέχεια, πλύνε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο και θα πρέπει να καθαρίσει.

2. Ρίξε λευκό ξύδι πάνω στην κόλλα

Το λευκό ξύδι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για πολλές χρήσεις στο σπίτι. Προσθέτει γεύση στο φαγητό, καθαρίζει και απολυμαίνει επιφάνειες και άλλα πολλά. Κάτι που ίσως αξίζει να γνωρίζεις, είναι πως βοηθά και στον καθαρισμό πλυντηρίου ρούχων. Ήξερες, όμως, πως το ξύδι είναι και μια απάντηση στο πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα;

Δεν υπάρχει λόγος να μη δοκιμάσεις να καθαρίσεις το ρούχο σου με ξύδι, αφού ο τρόπος αυτός είναι φυσικός και οικολογικός. Ταυτόχρονα, δε βάζει σε κίνδυνο τα ρούχα σου, εκτός κι αν είναι πολύ ευαίσθητα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ευαίσθητα ρούχα είναι καλό να πηγαίνουν απευθείας σε επαγγελματίες για τον καθαρισμό τους. Βλέπεις, τα πειράματα πάνω τους μπορεί να αποβούν μοιραία.

Για τα υπόλοιπα ρούχα, λοιπόν, ας δούμε τον τρόπο εφαρμογής. Ας υποθέσουμε πως τα ρούχα σου, ή τα ρούχα του παιδιού σου λεκιάζονται ξαφνικά από κόλλα στιγμής, ή υγρή κόλλα. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφήσεις το λεκέ να στεγνώσει πρώτα. Έπειτα, ξύνεις με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ. Κατόπιν, ζεσταίνεις σε ένα σκεύος λίγο ξύδι μαζί με νερό και το ρίχνεις πάνω στο ύφασμα. Τρίβεις καλά με μια βούρτσα και πλένεις στο πλυντήριο.

3. Χρησιμοποίησε κρύο νερό & αμμωνία

Για να απαλλαγείς από λεκέδες που αφήνουν παχύρρευστες κόλλες για χειροτεχνίες και επισκευές, υπάρχει και άλλος ενδεδειγμένος τρόπος. Ο τρόπος αυτός περιλαμβάνει τη χρήση αμμωνίας, μιας σκόνης που θα βρεις στο super market της γειτονιάς σου. Ωστόσο, θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε εξαρχής για το ότι η αμμωνία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να καταπολεμήσει κάθε είδος κόλλας. Για παράδειγμα, αν ο λεκές προέρχεται από βενζινόκολλα, τότε η αμμωνία δεν επαρκεί για να λύσει το πρόβλημα σου. Για λεκέδες από βενζινόκολλα, σου προτείνουμε τριβή με καθαρή βενζίνη και στη συνέχεια πλύσιμο στο πλυντήριο.

Ωστόσο, για την κλασική λευκή, παχύρρευστη κόλλα, η αμμωνία πρέπει να είναι αρκετή σαν λύση. Για αρχή, ρίξε άφθονο κρύο νερό πάνω στο ύφασμα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις το ρούχο στην κατάψυξη για λίγη ώρα, ώστε ο λεκές να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια, αφαιρείς το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ, ξύνοντας τον με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια. Τέλος, τρίβεις το λεκέ με ένα μείγμα από κρύο νερό και αμμωνία και πλένεις στο πλυντήριο. Ο λεκές από παχύρρευστη κόλλα θα πρέπει να υποχωρήσει.

4. Δοκίμασε να αφαιρέσεις την κόλλα με λευκαντικό

Για το τέλος, κρατήσαμε μια συμβουλή για όσους κάνουν χειροτεχνίες με χρυσόσκονη και γκλίτερ. Η χρυσόσκονη προσφέρει ομορφιά και λάμψη σε πολλές κατασκευές. Ωστόσο, περιέχει κόλλα, η οποία δύσκολα καθαρίζεται από τα υφάσματα. Λοιπόν, πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα, όταν περιέχει χρυσόσκονη; Αν ο λεκές είναι ακόμα υγρός, βγάλε το ρούχο και ρίξε πάνω του άφθονο κρύο νερό. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, μπορείς να προσπεράσεις αυτό το βήμα και να περάσεις στο επόμενο.

Το δεύτερο βήμα είναι να φτιάξεις ένα μείγμα από κρύο νερό και λευκαντικό ρούχων. Το τρίτο βήμα είναι να βυθίσεις το ύφασμα στο μείγμα που έφτιαξες και να το αφήσεις εκεί για μια ολόκληρη νύχτα. Το επόμενο πρωί, δες αν η χρυσόσκονη έχει εξαφανιστεί. Αν έχει εξαφανιστεί, μπορείς να πλύνεις το ρούχο στο πλυντήριο. Αν ο λεκές επιμένει, επανάλαβε τη διαδικασία με φρέσκο μείγμα νερού και λευκαντικού, μέχρι να υποχωρήσει.

Info:
Πηγή: https://blog.douleutaras.gr/

Διαβάστε επίσης