Καπέλα και τραγιάσκες είναι στη μόδα – Βρείτε το νούμερό σας

Καπέλα και τραγιάσκες είναι στη μόδα - Βρείτε το νούμερό σας

Και φέτος, τα καπέλα τύπου Παναμά και τζόκεϊ, αλλά και οι τραγιάσκες συνεχίζουν να είναι στη μόδα και το πιο απαραίτητο ανδρικό αξεσουάρ.

Ένα καπέλο δεν φέρνει το στιλ, σίγουρα όμως σπάει την στιλιστική μονοτονία, ειδικά αν μιλάμε για κάτι έστω και λίγο πιο περιπετειώδες από τον κλασικό μαύρο σκούφο που κοσμεί το συρτάρι με τα αξεσουάρ του μέσου Έλληνα.

Όχι πως υπάρχει τίποτα κακό με τον μαύρο σκούφο, αντιθέτως, είναι απολύτως απαραίτητος για τον χειμώνα καθώς σας κρατάει ζεστούς χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία των basic συνόλων σας. Δοκιμάστε να τον φορέσετε και με πιο ενδιαφέροντα σύνολα απ’ ότι με την φόρμα ή το τζιν και το χοντρό μπουφάν σας.

Φυσικά μπορείτε πάντα, ακόμα και το χειμώνα, να μείνετε πιστοί στο διαχρονικό τζόκεϊ – έχοντας υπόψη όμως πως παρότι θεωρείται ένα “παντός καιρού” αξεσουάρ, στις παγωμένες μέρες που έρχονται δεν πρόκειται να σας παρέχει και μεγάλη προστασία από το κρύο. Ωστόσο ακολουθεί η άνοιξη!

Ένα άλλο δημοφιλές στυλ καπέλων, που φοριέται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το καπέλο «Παναμά». Οι περισσότεροι το αναγνωρίζουν από ταινίες, όταν η δράση επικεντρώνεται σε ηλιόλουστες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα καπέλα «Παναμά», σε αντίθεση με το όνομά τους, κατασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο στο Εκουαδόρ. Σε δύο χωριά του Εκουαδόρ, το Jipijapa και το Montecristi, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ίνες φοινικόδεντρων, για να κατασκευάσουν τα διάσημα χειροποίητα καπέλα. Πήραν το όνομά τους το 1904, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ φόρεσε ένα, στα εγκαίνια της διώρυγας του Παναμά.

Στυλάτο, κομψό, cool, άνετο και all time classic το θρυλικό καπέλο «Παναμά», εδώ και 100 χρόνια, έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο αξεσουάρ με τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές διακοπές. Ο λόγος; Εκτός του ότι είναι πολύ elegant, διπλώνεται εύκολα μέσα σε μια βαλίτσα διακοπών ή τσάντα και όταν το βγάλουμε για να το φορέσουμε ανακτά αμέσως το αρχικό του σχήμα και δεν δείχνει τσαλακωμένο!

Και τέλος εκεί έξω υπάρχει και η τραγιάσκα, η οποία μπορεί μεν εκ πρώτης όψεως να δείχνει πολύ ρετρό και να θυμίζει παππούδες από την άλλη έχει και ένα σπορτίφ αέρα που θυμίζει γκόλφερς.

Οι τραγιάσκες, καπέλα που ο κόσμος συνήθως συνδέει με τις εργατικές τάξεις, λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τις ζητωκραυγές των Ρουμάνων τουριστών, που φώναζαν «traiasca», δηλαδή «ζήτω», όταν έφταναν στην Ελλάδα.

Οι τραγιάσκες συνδυάζονται θαυμάσια, με urban κασκόλ και μπουφάν αλλά και με καρό σακάκια και μάλλινα λεπτά πουλόβερ από μέσα που θυμίζουν βρετανική ύπαιθρο. Για χειμερινό και φθινοπωρινό ντύσιμο.

Πριν όμως αγοράσετε ένα καπέλο ή μια τραγιάσκα, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε το μέγεθός σας.

Ο πιο απλός τρόπος να τσεκάρετε αν ένα καπέλο είναι στο σωστό μέγεθος είναι να το φορέσετε και να δείτε αν σας πιέζει. Αν ναι τότε είναι μικρότερο μέγεθος από το κανονικό, αν όχι, τότε πρέπει να σκύψετε φορώντας το καπέλο και αν αυτό πάει να γλιστρήσει πάλι είναι λάθος το μέγεθος του καπέλου. Για να βρείτε το σωστό μέγεθος και νούμερο και να μπορείτε να αγοράσετε καπέλα παντού (και στο εξωτερικό ή labels εξωτερικού) δείτε τους παρακάτω πίνακες.

Αρχικά με μια μεζούρα μετρήστε την περίμετρο του κεφαλιού σας, χωρίς να πιέζετε.

hat_size_1

Δείτε την αντιστοιχία μετρήσεων και μεγεθών

hat_size_2

Σε περίπτωση που ήδη γνωρίζετε το νούμερό σας ελέγξτε τις αντιστοιχίες με νούμερα και μεγέθη σε άλλες χώρες στον παρακάτω πίνακα.

hat_size_3

Διαβάστε επίσης