Κόμποι και άλλα μυστικά της γραβάτας

Πως να δέσω τον κόμπο της γραβάτας Οδηγίες βήμα προς βήμα Κόμποι και άλλα μυστικά της γραβάτας Κόμποι και άλλα μυστικά της γραβάτας

Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το κλασσικότερο αξεσουάρ στο καλό ανδρικό ντύσιμο. Ανεξαρτήτως από το αν είστε fan των γραβατών (οι κύριοι να τις φοράτε, οι κυρίες να τις βλέπετε στους κυρίους), υπάρχουν μερικά πράγματα που θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσετε, έστω για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

– Το μήκος μιας γραβάτας φυσιολογικά κυμαίνεται μεταξύ 128 και 147 εκατοστών και το πλάτος της μεταξύ 7 και 9 εκατοστών.
– Δεμένη η γραβάτα θα πρέπει να φτάνει ακριβώς ανάμεσα στην αρχή και στη μέση της αγκράφας στη ζώνη.
– Πριν αγοράσετε μια γραβάτα, περάστε την πάνω από το χέρι σας και αφήστε τα δύο άκρα της ελεύθερα προς τα κάτω. Το ζητούμενο είναι να μην ζαρώνει πουθενά και να είναι απόλυτα ευθεία.
Κόμποι και άλλα μυστικά της γραβάταςΕξετάζοντας την επένδυση μιας γραβάτας, παρατηρούμε μια λωρίδα υφάσματος πάνω από το V που σχηματίζουν οι άκρες της από την πίσω πλευρά, καθώς και ένα μαύρο νήμα. Η λωρίδα υφάσματος συμβάλλει στη διατήρηση του σχήματος της γραβάτας, ενώ το νήμα εξασφαλίζει ότι η γραβάτα δεν θα κοπεί αν τη δέσετε σφιχτά. Αν τραβήξετε το νήμα η γραβάτα, θα πρέπει να συρρικνωθεί, δείγμα του ότι είναι χειροποίητη. Το νήμα αυτό ήταν έμπνευση του Τζορτζ Λανγκσντορφ, τη δεκαετία του ’20, με σκοπό να αυξήσει την ελαστικότητα της γραβάτας.
– Για να λύσετε μια γραβάτα, το σωστό είναι να ακολουθήσετε ανάποδα τα βήματα που κάνατε για να τη δέσετε. Έτσι δεν θα τσαλακώσετε το ύφασμα.
– Ο καλύτερος τρόπος για να βρει μια γραβάτα τη σωστή της φόρμα είναι να ενώσετε τις δυο άκρες της γραβάτας και να την τυλίξετε γύρω από το δάχτυλό σας σαν να ήταν ζώνη. Αφού τη βγάλετε από το δάχτυλό σας χωρίς να την ξετυλίξετε, αφήστε τη όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, αν η γραβάτα είναι μεταξωτή, κρεμάστε τη, αν είναι πλεχτή, αφήστε τη τυλιγμένη στο συρτάρι (οι μάλλινες γραβάτες ξεχειλώνουν όταν τις κρεμάμε).
– Όσον αφορά τον καθαρισμό της γραβάτας, καλό είναι το καθαριστήριο, μόνο που στην πρέσα, μαζί με τους λεκέδες, χάνεται και η λάμψη του μεταξωτού υφάσματος.
– Οι μεγάλοι οίκοι μόδας προτείνουν το πουκάμισο να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το κοστούμι και η γραβάτα πιο σκούρα από το πουκάμισο. Πάντα αγοράζουμε πρώτα το κοστούμι και μετά τη γραβάτα με την οποία θα το συνδυάσουμε.

Κόμποι και βάσανα
Κόμποι και βάσαναΜισό δισεκατομμύριο άνδρες συμπεριλαμβάνουν την γραβάτα στην καθημερινή τους αμφίεση. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι περισσότεροι δεν ξέρουν να την δέσουν σωστά. Παραθέτουμε λοιπόν εδώ μερικές οδηγίες προς…γραβατωμένους. Υπάρχουν τέσσερα είδη κόμπων γραβάτας: four in hand (λεπτός), half winsdor (μέτριος), full winsdor (χοντρός), και pratt (μοντέρνος). Ο four in hand είναι ο πιο δημοφιλής, ο πιο απλός και ο πιο κομψός.  Ο half winsdor επίσης είναι ένας κλασσικός κόμπος. Έχετε κατά νου, ότι ο full winsdor είναι κάπως «μεγαλίστικος» και δεν ενδείκνυται για ντύσιμο με νεανικές «ανησυχίες». Οι winsdor κόμποι πήραν το όνομά τους προς τιμή του Δούκα του Winsdor της Αγγλίας, αν και ο ίδιος ο Δούκας ποτέ του δεν φόρεσε τέτοιου είδους γραβάτα. Ο pratt είναι ο χρονολογικά νεώτερος και μάλλον ο πιο δύσκολος. Αν δεν τα καταφέρνετε τόσο καλά με αυτούς τους κόμπους μην ανησυχείτε. Δοκιμάστε την δική σας εκδοχή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge οι Thomas Fink και Yong Mao χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα  ανακάλυψαν ότι μπορούν να γίνουν 85 διαφορετικά είδη κόμπων σε μια συνηθισμένη γραβάτα. Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι εκτός από τα 4 γνωστά είδη κόμπων που προαναφέραμε υπάρχουν 6 ακόμα είδη κόμπων που μπορούν να μας δώσουν ένα ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα!

Για να δέσετε τον διπλό κόμπο full winsdorΟδηγίες

Για να δέσετε τον διπλό κόμπο full winsdor

1. Περάστε την γραβάτα κάτω από τον γιακά του πουκαμίσου έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β

2. Σχηματίστε μία θηλιά γύρω από την άκρη Β, με την άκρη Α να βγαίνει από μέσα προς τα πάνω

3.Τραβήξτε την άκρη Α κάτω από την άκρη Β από δεξιά προς τα αριστερά περνώντας την και πάλι από την θηλιά

4. Φέρτε την άκρη Α κατά μήκος από μπροστά, από τα αριστερά προς τα δεξιά

5. Τραβήξτε την άκρη Α προς τα πάνω και πάλι μέσα από τη θηλιά

6. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο

7. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντας τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου

 

Για να δέσετε τον μονό κόμπο half winsdorΓια να δέσετε τον μονό κόμπο half winsdor

1. Περάστε τη γραβάτα κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.

2. Φέρτε την άκρη Α από πάνω και τυλίξτε την πίσω από την άκρη Β.

3. Τραβήξτε την άκρη Α προς τα πάνω.

4. Περάστε την άκρη Α πάνω και πίσω από τη θηλιά.

5. Φέρτε την άκρη Α μπροστά, πάνω από την άκρη Β από αριστερά προς τα αριστερά.

6. Και πάλι τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά.

7. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο.

8. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου.

 

Για να δέσετε τον  κόμπο four in handΓια να δέσετε τον κόμπο four in hand

1. Περάστε τη γραβάτα κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.

2. Φέρτε την άκρη Α από πάνω και τυλίξτε την πίσω από την άκρη Β.

3. Τραβήξτε την άκρη Α προς τα εμπρός.

4. Τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά.

5. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο.

6. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου. Βάλτε το δάχτυλό σας στο κέντρο το κόμπου όσο θα σφίγγετε για να σχηματιστεί πιέτα.

 

Για να δέσετε τον κόμπο PrattΓια να δέσετε τον κόμπο Pratt

1. Περάστε τη γραβάτα από την πίσω όψη (ανάποδα) κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.

2. Σχηματίστε μία θηλιά γύρω από την άκρη Β, περνώντας την άκρη Α πάνω και πίσω από την άκρη Β

3. Σφίξτε τη θηλιά γύρω από την άκρη Β, με την καλή όψη της γραβάτας να φαίνεται στον κόμπο

4. Φέρτε την άκρη Α μπροστά, πάνω από την άκρη Β από αριστερά προς τα αριστερά

5. Τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά. 6. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης