Καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές: Σχεδιάστε το πλάνο και προετοιμαστείτε!

Καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές: Σχεδιάστε το πλάνο και προετοιμαστείτε! Καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές: Σχεδιάστε το πλάνο και προετοιμαστείτε!

Πως θα επιλέξετε τον προορισμό σας, που θα μείνετε, τι πρέπει να πάρετε μαζί σας και ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, τι πρέπει να προσέξετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές;

Το να ταξιδεύεις με ένα, δύο ή και περισσότερα δεν είναι το ίδιο με τα άνετα απροσχεδίαστα σαββατοκύριακα που απολαμβάνατε πριν δημιουργήσετε την αγαπημένη σας οικογένεια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν με το δικό τους τρόπο μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους σας. Θα τις σχεδιάσετε έξυπνα ξεκινώντας αρκετό καιρό πριν την ημέρα της αναχώρησης και το ταξίδι σας θα είναι μόνο το προοίμιο των υπέροχων διακοπών που έπονται.

Βήμα 1ο : Ποιος θα είναι ο προορισμός στις καλοκαιρινές σας διακοπές;

Το πρώτο ερώτημα είναι ο προορισμός. Πως θα βρείτε ένα μέρος που να ικανοποιεί όλη την οικογένεια;

Τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες των παιδιών όπως και οι δικές σας είναι εξίσου σημαντικά. Αν διαλέξετε ένα παραθαλάσσιο μέρος πρέπει να διαθέτει παραλία με εύκολη πρόσβαση και κατάλληλη για μικρά παιδιά, ταυτόχρονα όμως να καλύπτει και κάποιες από τις προϋποθέσεις που εσείς και ο σύντροφός σας θεωρείτε απαραίτητες για την ξεκούραση και τη διασκέδασή σας.

Ένα κοσμοπολίτικο νησί πιθανόν να μην είναι η καλύτερη επιλογή εκτός εάν σκοπεύετε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο που διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και δραστηριότητες κατάλληλα σχεδιασμένες για την απασχόληση των παιδιών σας.

Η Ελλάδα όμως είναι ένας υπέροχος τόπος και οι λύσεις που προσφέρει μπορούν να ευχαριστήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Πάρα πολλά νησιά, παραλιακά χωριά και κωμοπόλεις ή ορεινές περιοχές αν το προτιμάτε, για να ξεκουράσετε τα μάτια σας και την ψυχή σας και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

Ακόμα και εάν η ιδέα σας φαίνεται κοινότοπη, το να προσανατολιστείτε προς ένα μέρος περισσότερο «οικογενειακό», ή απλώς ήσυχο, μπορεί να αποδειχθεί η λύση για την επιλογή σας. Καταρχήν τα παιδιά σας θα έχουν εξασφαλισμένη παρέα, αλλά και εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να είστε με άλλους ανθρώπους στην ίδια ηλικία και με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά σας και ίσως επιστρέψετε έχοντας αποκτήσει μερικούς πολύ καλούς φίλους.

Κυρίως όμως και ειδικά τους λεγόμενους μήνες αιχμής όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα απολαύσετε την καλύτερη εξυπηρέτηση στις καλύτερες τιμές ενώ οι άλλοι θα ψάχνουν θέση για την πετσέτα τους στην παραλία.

Βήμα 2ο: Εύρεση ξενοδοχείων και πανσιόν κατάλληλων για παιδιά στις καλοκαιρινές σας διακοπές

Ναι, πρέπει να ξεκινήσετε νωρίτερα να ψάχνετε το κατάλληλο δωμάτιο που θα φιλοξενήσει εσάς και τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα δεδομένα σας είναι πλέον διαφορετικά.

Αν έχετε την δυνατότητα και εάν πρόκειται να μείνετε αρκετό καιρό σε ένα συγκεκριμένο μέρος καλό θα ήταν να το επισκεφθείτε νωρίτερα και να δείτε το ξενοδοχείο ή το σπίτι πριν το κλείσετε. Αν όχι, κάντε μια έρευνα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο διαδίκτυο και τουλάχιστον βεβαιωθείτε και τηλεφωνικά ότι πληρεί κάποιες αναγκαίες για την ευχάριστη διαμονή σας συνθήκες.

Το δωμάτιο η πανσιόν ή το ξενοδοχείο πρέπει να σας διαθέτουν οπωσδήποτε ψυγείο και κουζίνα (δική σας ή κοινόχρηστη) ώστε να μπορείτε να ετοιμάζετε τα ενδιάμεσα μικρογεύματα και να έχετε πάντα παγωμένο νερό και αναψυκτικά. Πολλά ενοικιαζόμενα σήμερα παρέχουν στους πελάτες τους σίδερο συσκευές για τα κουνούπια και γενικώς διάφορες μικροσυσκευές που θα σας απαλλάξουν από τον κόπο να τις φέρετε μαζί σας από το σπίτι σας.

Εάν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσον καλό θα είναι να βρίσκεται κοντά στο «κέντρο». Θα πρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση στην αγορά, στην παιδική χαρά στην θάλασσα και γενικότερα η μετακίνηση σας να μην είναι δύσκολη ή προβληματική.

Επίσης -κυρίως ένα έχετε μωρό- θα πρέπει να υπάρχει γιατρός και η δυνατότητα να μετακινηθείτε γρήγορα στην περίπτωση που θα σας χρειαστεί. Ένα απομονωμένο μέρος όσο όμορφο και να είναι δεν είναι ασφαλές.

Βήμα 3ο: Ενημερώστε τα παιδιά.

Πρώτα – πρώτα πείτε τους σε πόσες μέρες θα φύγετε. Τα παιδιά λατρεύουν τις διακοπές αλλά δεν διαθέτουν την αίσθηση του χρόνου ώστε να καταλαβαίνουν την έννοια της αναμονής. Δεν είναι άσχημη ιδέα λοιπόν να το ξυπνάτε κάθε πρωί παίζοντας μαζί του την αντίστροφη μέτρηση λέγοντάς του πόσες μέρες μένουν μέχρι την ημέρα που θα αναχωρήσετε.

Περιγράψτε του το μέρος που θα πάτε και τις δραστηριότητες που θα μπορεί να έχει εκεί, τα μπάνια στην θάλασσα τα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά την φύση όλα όσα θα το ενθουσιάσουν και θα το κάνουν να περιμένει την έναρξη των διακοπών με ανυπομονησία και χαρά.

Βήμα 4ο: Βαλίτσες και όλα τα απαραίτητα

Για να κάνετε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη δουλειά παιχνιδάκι οργανωθείτε. Φτιάξτε μία λίστα με όλα όσα πιστεύετε ότι θα σας χρειαστούν.

Εκτός από ρούχα και τα συναφή μην ξεχάσετε να προσθέσετε στον κατάλογο το τηλέφωνο του οικογενειακού σας γιατρού και ένα βαλιτσάκι με όλα τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες (ιώδιο οινόπνευμα γάζες παυσίπονα αντιπυρετικά αντιβιοτικά και επιδέσμους). Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα φακό, μπουφάν για τα παιδιά και πολλά υγρά μωρομάντηλα.

Μαζεύετε από λίγα κάθε μέρα. Τα παιδιά σας μπορούν να σας βοηθήσουν συγκεντρώνοντας τα δικά τους πράγματα και παιχνίδια όλα μαζί σε ένα σημείο ώστε εσείς μετά να έχετε μόνο να τα πακετάρετε. Αυτή η διευθέτηση έχει διπλό όφελος. Από την μία πλευρά τα παιδιά νιώθουν σπουδαία και χρήσιμα όταν μπορούν να βοηθήσουν και από την άλλη δεν θα ξεχάσουν ποτέ το αγαπημένο τους παιχνίδι όπως μπορεί να συμβεί σε εσάς πού έχετε να σκεφθείτε και να προνοήσετε για όλα

Βήμα 5ο Μία νύχτα πριν

Κοιμηθείτε. Όσο πιο πολύ μπορείτε ώστε να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα ξεκούραστη και αισιόδοξη. Το ίδιο φροντίστε να κάνουν και τα παιδιά σας.

Βήμα 6ο: Η μέρα των καλοκαιρινών σας οικογενειακών διακοπών έφτασε

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, μην θεωρήσετε την διαδρομή σαν ένα αναγκαίο κακό, αντίθετα σκεφτείτε ότι είναι μέρος των διακοπών σας που θα μπορούσατε να το εκμεταλλευτείτε ανάλογα. Μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα ώστε να επισκεφθείτε κάποιο αξιόλογο μέρος (μουσείο πόλη τοποθεσία) που βρίσκεται στο δρόμο σας.

Με όποιο μέσο και αν ταξιδέψετε έχετε μαζί σας μερικά εύχρηστα παιχνίδια ώστε τα παιδιά να μπορούν να απασχολούνται ευχάριστα. Επίσης διάφορα snack (μπισκοτάκια φρούτα και διάφορα άλλα στεγνά τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν την πείνα των μικρών σας ταξιδιωτών. Νερό χυμούς και αναψυκτικά για την περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας θα ζεσταθείτε ή θα διψάσετε. Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό το γάλα του και μερικές πάνες στην τσάντα σας είναι απαραίτητα.

Διαβάστε επίσης