Διαζύγιο και Παιδί: Πως επηρεάζει ο χωρισμός την ψυχολογία του παιδιού;

Διαζύγιο και Παιδί: Πως επηρεάζει ο χωρισμός την ψυχολογία του παιδιού; Διαζύγιο και Παιδί: Πως επηρεάζει ο χωρισμός την ψυχολογία του παιδιού;

Ο χωρισμός των γονιών, με ή χωρίς διαζύγιο, είναι πιθανότερο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους ηλικίας επτά έως 14 ετών. Βρετανική έρευνα υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι μικρότερο έως ανύπαρκτο για τα μικρότερα παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμλα Φιτζίμονς του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science and Medicine», μελέτησαν 6.245 παιδιά και νέους, εστιάζοντας στις -πιο συνηθισμένες- περιπτώσεις που ο πατέρας έφυγε από το σπίτι μετά το χωρισμό.

Τι συμβαίνει στα παιδιά επτά έως 14 ετών

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά επτά έως 14 ετών που βιώνουν τη διάλυση του γάμου των γονιών τους, έχουν 16% αύξηση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αύξηση 8% στις διαταραχές συμπεριφοράς, ιδίως τα αγόρια.

Το εισοδηματικό και γενικότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς τόσο τα φτωχότερα όσο και τα πλουσιότερα παιδιά επτά έως 14 ετών εμφανίζουν ψυχικές επιπτώσεις μετά το χωρισμό των γονιών τους.

Τι συμβαίνει στα παιδιά από τριών έως επτά ετών

Τα παιδιά τριών έως επτά ετών δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τέτοια προβλήματα (άμεσα ή έως τα 14 τους) από ό,τι οι συνομήλικοί τους που ζουν κανονικά με τους δύο γονείς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο χωρισμός της οικογένειας είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των εφήβων, όταν συμβαίνει αργά στην παιδική ηλικία, αλλά όχι όταν συμβαίνει νωρίς».

Η αναχώρηση του πατέρα από την οικογενειακή εστία μετά το χωρισμό, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, σύμφωνα με τη μελέτη, «δεν έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες και μόνο μικρές μεσοπρόθεσμες, αποκλειστικά μάλιστα στα κορίτσια.

Από την άλλη, η αποχώρηση του πατέρα σε πιο προχωρημένη παιδική ηλικία σχετίζεται με μια αύξηση στην εσωτερίκευση των προβλημάτων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια».

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα παιδί που έχει κατάθλιψη

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί με κατάθλιψη πολλές φορές γίνονται δύσκολα αντιληπτά, ενώ η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι πιο σύνθετη κατάσταση.

Τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν την κατάθλιψη μέσα από τα συναισθήματά τους, όπως για παράδειγμα μέσα από επιθετική συμπεριφορά προς τους γονείς ή άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

Είτε αϋπνία, είτε υπερυπνία
Χάνει το ενδιαφέρον του
Έλλειψη ευχαρίστησης
Διαταραχή όρεξης
Το παιδί γίνεται νευρικό, κακόκεφο
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Κλείνεται στον εαυτό του
Πονοκέφαλοι, πόνοι στην κοιλιά

Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον και φυσικά η συμβουλή από έναν ειδικό παιδοψυχολόγο είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Διαβάστε επίσης