Ερυθρίνη – Κοραλλόδεντρο

Ερυθρίνη - Κοραλλόδεντρο

Γνωρίζετε ότι του λουλούδι του δέντρου Ερυθρίνη (Erythrina crista-galli) είναι το εθνικό λουλούδι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης;

Το γένος Erythrina περιλαμβάνει πάνω από 130 είδη φυλλοβόλα, ημι-αειθαλή, αειθαλή δέντρα, θάμνους, υπο-θάμνους και πολυετή με ξυλώδη κορμό, συχνά ακανθωτό. Η Ερυθρίνη (Erythrina crista-galli) είναι ανθοφόρο δέντρο της οικογένειας Fabaceae, ενδημικό στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και φυτεύεται κυρίως σε δρόμους ή κήπους, σε άλλες χώρες όπως στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Νότια Αμερική, είναι γνωστό με διάφορα κοινά ονόματα: ceibo, seibo, bucare. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως cockspur coral tree Λειρί του κόκορα – κοραλλόδεντρο.

Το όνομα Erythrina σημαίνει «δέντρο κοραλλιών», από την ελληνική λέξη ερυθρό δηλ. κόκκινο, και αναφέρεται στο χρώμα των λουλουδιών. Το όνομα crista-galli σημαίνει το λειρί του κόκορα. Ωστόσο η ανάπτυξη των κλαδιών που μοιάζει μ’ αυτήν των θαλασσίων κοραλλιών δίνει μια εναλλακτική εκδοχή για το όνομά του.

Το λουλούδι του δέντρου είναι το εθνικό λουλούδι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Είναι επίσης το επίσημο δέντρο της πόλης του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια (όπου αναφέρεται απλά σαν «the coral tree»).

Η Erythrina crista-galli είναι ένα μικρό δέντρο, με την περίμετρο του κορμού του να φθάνει τα 50 εκατ. Συνήθως, γίνεται 5-8 μέτρα ψηλό, αν και μερικά, όπως τα ceibos στις αργεντινές επαρχίες Salta, Jujuy και του Tucuman, μπορούν να φτάσουν τα 10 μ. ύψος.

Το είδος αυτό αναπτύσσεται χαρακτηριστικά στις άγρια περιοχές, μέσα σε στοές στο δασικό οικοσύστημα, κατά μήκος της ροής των νερών των ποταμών, καθώς επίσης στα έλη και τους υγρότοπους. Όταν φυτεύεται στις αστικές περιοχές, τοποθετείται κυρίως σε πάρκα εξαιτίας των έντονα κόκκινων λουλουδιών του.

Η ρίζα αποτελείται από ένα κεντρικό τμήμα, που παράγει κονδύλους, τρεφόμενους από βακτηρίδια αζώτου. Τα βακτηρίδια ζουν σε συμβίωση με το δέντρο, ενώ η ρίζα διευκολύνει την απορρόφηση του αζώτου του δέντρου, σε αντάλλαγμα για τις οργανικές ουσίες που τα βακτηρίδια χρειάζονται. Ο κορμός του δέντρου είναι ξυλώδης με ασύμμετρα, ακανθωτά κλαδιά. Αυτά τα κλαδιά σχηματίζουν ένα στρώμα χωρίς καθορισμένη μορφή και χάνονται μετά την ανθοφορία.

Τα δέντρα ανθοφορούν το καλοκαίρι, από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο τα ενδημικά φυτά στη Νότια Αμερική και από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο στο βόρειο ημισφαίριο. Τα κόκκινα λουλούδια του, που σχηματίζονται σε ανθοταξίες με μορφή τσαμπιού, είναι πεντάφυλλα και απόλυτα συμμετρικά. Ο κάλυκάς τους είναι γαμοσέπαλος, σα μια μικρή κόκκινη δακτυλήθρα. Τα πέταλα που σχηματίζουν τη στεφάνη του κάλυκα, μοιάζουν με αυτά του κοινού φασολιού, σε σχήμα πεταλούδας.

Ο καρπός του δέντρου είναι μονόκαρπος, ξηρός, όπως ο καρπός στα όσπρια, με μερικά εκατοστά μήκος. Οι καστανόχρωμοι, καφέ σπόροι έχουν κυλινδρική μορφή και είναι αραιά τακτοποιημένοι μέσα στο εσωτερικό του λοβού των σπόρων. Το σπέρμα του σπόρου περιέχει υπόγειους κοτυληδόνες επειδή οι σπόροι παραμένουν κάτω από το έδαφος στη διάρκεια της βλάστησης.

Οι σπόροι των φυτών του γένους Erythrina περιέχουν αλκαλοειδή και χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μερικά είδη έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ άλλα μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται επίσης για περιδέραια.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης