Πώς να καλλιεργήσετε καρπούζια σε δοχεία

Πώς να καλλιεργήσετε καρπούζια σε δοχεία Πώς να καλλιεργήσετε καρπούζια σε δοχεία

Η καλλιέργεια καρπουζιών σε δοχεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για έναν ερασιτέχνη κηπουρό με περιορισμένο χώρο να μεγαλώσει αυτά τα δροσιστικά φρούτα μόνος του. Είτε κάνετε κηπουρική στο μπαλκόνι, είτε απλά ψάχνετε έναν καλύτερο τρόπο για να χρησιμοποιήσετε τον περιορισμένο χώρο που διαθέτετε, η καλλιέργεια καρπουζιών σε δοχεία είναι εφικτή και διασκεδαστική.

Προετοιμασία δοχείων

Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα σας χρειάζεται καλή προετοιμασία που ξεκινά πριν ακόμα φυτέψετε τους σπόρους των καρπουζιών σας. Ξεκινήστε με την επιλογή των δοχείων. Θα πρέπει να επιλέξτε δοχεία που θα είναι αρκετά μεγάλα για να μπορέσουν οι καρπουζιές σας να ευδοκιμήσουν. Οι καρπουζιές μεγαλώνουν γρήγορα και χρειάζονται πολύ χώρο και νερό γι’ αυτό συνιστάται να χρησιμοποιήσετε δοχεία μεγέθους 20 λίτρων ή και μεγαλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες εμπορίου ή να κάνετε αυτοσχέδιες γλάστρες πχ από βαρέλια. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία έχουν αρκετές τρύπες αποστράγγισης.

Γεμίστε τα δοχεία με ελαφρύ μείγμα χώματος που θα αγοράσετε από φυτώρια. Μην χρησιμοποιείτε χώμα από τον κήπο σας. Αυτό θα συμπιεστεί γρήγορα στο δοχείο και θα δυσκολέψει την ανάπτυξη των καρπουζιών. Τοποθετήστε τα δοχεία από πριν σε ηλιόλουστο μέρος για να μην δυσκολευτείτε να τα μετακινήσετε αργότερα.

watermelon_in_containers_11a

Σπορά

Αφού ετοιμάσετε τα δοχεία θα πρέπει να ξεκινήσετε την σπορά. Θα πρέπει να επιλέξετε μια ποικιλία καρπουζιού που μπορεί να αναπτυχθεί σε δοχεία. Οι συμπαγείς ποικιλίες που κάνουν μικρά φρούτα είναι οι κατάλληλες. Π.χ Sugar Baby, Crimson Sweet, Moon and Stars, Golden Midget, κλπ.

Για καλύτερα αποτελέσματα θα ξεκινήσετε την διαδικασία σποράς τον Φεβρουάριο, σε εσωτερικό προστατευμένο χώρο ώστε να ελέγχετε την θερμοκρασία. Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους όταν η θερμοκρασία του χώματος και του περιβάλλοντος είναι σταθερά τουλάχιστον 21 βαθμοί Κελσίου. Πριν τη σπορά, μουλιάστε τους σπόρους σε νερό για μισή ώρα τουλάχιστο. Αν κάποιοι από αυτούς επιπλέουν σημαίνει ότι είναι άχρηστοι και δεν θα φυτρώσουν. Πετάξτε τους! Φυτέψτε τους υπόλοιπους σπόρους σε σπορείο ή σε γλαστράκια με χώμα σποράς σε βάθος 3-5 cm βάζοντας 3 με 4 σπόρους σε κάθε τρύπα (σε κάθε γλαστράκι). Ποτίστε καλά.

Μετά από 7 με 10 ημέρες οι σπόροι θα βλαστήσουν και θα εμφανιστούν τα σπορόφυτα. Ο χρόνος βλάστησης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και το βάθος φύτευσης. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της βλάστησης.

Μεταφύτευση

Δύο εβδομάδες μετά τη σπορά, ελέγξτε τα γλαστράκια ή τις τρύπες που έχουν φυτρώσει οι σπόροι. Αφαιρέστε τα πιο αδύνατα σπορόφυτα και κρατήστε δύο σπορόφυτα σε κάθε τρύπα ή γλαστράκι. Κορφολογήστε τα ζωηρά φυτά. Θα τα αφήσετε να αναπτυχθούν εκεί μέχρι να ξεχειμωνιάσουν. Συνεχίζετε να ποτίζετε τακτικά.

Όταν περάσει η περίοδος και των τελευταίων παγετών (μέσα Μαρτίου), μπορείτε να μεταφέρετε τα σπορόφυτα σε εξωτερικό χώρο σε φωτεινό σημείο. Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα μαζί με το χώμα τους στα μεγάλα δοχεία που είχατε προετοιμάσει όταν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός και η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερά πάνω από  21 βαθμούς Κελσίου. (μέσα Απριλίου). Ποτίστε καλά μετά τη μεταφύτευση.

watermelon_in_containers_5a

Υποστήριξη

Μόλις τελειώσετε τη μεταφύτευση των καρπουζιών σας στα δοχεία, θα πρέπει να παρέχετε κάποια υποστήριξη στα φυτά. Οι καρπουζιές χρειάζονται πολύ χώρο, και εσείς δεν τον διαθέτετε γι’ αυτό άλλωστε τις καλλιεργείτε σε δοχεία. Μπορείτε να τους δώσετε τον χώρο που χρειάζονται προς τα επάνω. Οι καρπουζιές κατά βάση είναι αναρριχώμενα φυτά, μπορείτε λοιπόν να τα βοηθήσετε να σκαρφαλώσουν βάζοντας στα δοχεία κάθετα τριγωνικά στηρίγματα (π.χ. καλάμια) ή κάποιας μορφής πέργκολα. Με σπάγκο δέστε χαλαρά τα φυτά στα στηρίγματα.

Γονιμοποίηση

Εάν καλλιεργείτε τις καρπουζιές σας σε δοχεία σε μια αστική περιοχή ή σε ψηλό μπαλκόνι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν αρκετά έντομα-επικονιαστές για να γονιμοποιήσουν τα άνθη. καρπούζια. Μπορείτε να τα γονιμοποιούν με το χέρι μεταφέροντας γύρη από τα αρσενικά άνθη στα θηλυκά.

watermelon_in_containers_3a

Πρόσθετη φροντίδα

Μόλις τα πρώτα φρούτα εμφανιστούν στην καρπουζιά σας θα χρειαστεί να δώσετε στο φυτό πρόσθετη στήριξη και για τα φρούτα. Χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό, εύκαμπτο υλικό, όπως ένα καλσόν ή δίχτυ για ψώνια, για να δημιουργήσετε μια αιώρα κάτω από το φρούτο. Δέστε κάθε άκρο της αιώρας σε σταθερά σημεία της πέργκολας ή των στηριγμάτων σας. Καθώς το φρούτο του καρπουζιού μεγαλώνει, η αιώρα θα τεντώνει για να χωράει και να στηρίζει τον μεγαλύτερο καρπό.

Τα δοχεία με τις καρπουζιές θα πρέπει να ποτίζονται καθημερινά σε θερμοκρασίες κάτω από 27 βαθμούς Κελσίου και δύο φορές την ημέρα πάνω από αυτήν την θερμοκρασία. Μπορείτε να λιπαίνετε με υδατοδιαλυτό λίπασμα μία φορά την εβδομάδα, ή με κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μία φορά το μήνα.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή: Valentine.gr

Διαβάστε επίσης