Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά

Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά

Σε περίπτωση που στην περιοχή σας έχει ρίξει πολύ χιόνι, πιθανόν κάποια φυτά σας να έχουν υποστεί ζημιές. Ελέγξτε λοιπόν τα φυτά και κυρίως τα δέντρα του κήπου σας ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν σπασμένα κλαδιά.

Τα σπασμένα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται όσο γίνεται πιο κοντά στη βάση τους. Καλό θα ήταν να κόψετε και τα κλαδιά που έχουν ξεφλουδίσει αλλά δεν έχουν αποκοπεί τελείως από τον κορμό ώστε να αποφύγετε ατυχήματα αλλά και να μην αφήσετε προϋποθέσεις για τη δημιουργία ασθενειών και σαπίσματος του κλαδιού. Μην κόβετε τις κορυφές των δέντρων αν το ύψος τους δεν σας είναι πρόβλημα γιατί τα παρακλάδια που μεν θα του δώσουν μία πιο γεμάτη εικόνα θα είναι μικρά και αδύναμα άρα και εύκολο να σπάσουν με το βάρος του χιονιού.

Αν μικρά δέντρα και θάμνοι έχουν πάνω τους χιόνι, προσπαθήστε να το απομακρύνετε με μία σκούπα και μην τινάζετε τα κλαδιά τους γιατί αν έχουν ήδη παγώσει θα σπάσουν με το τίναγμα. Αν το χιόνι έχει ήδη παγώσει πάνω στα φυτά σας δημιουργώντας κρυστάλλους, μην προσπαθήσετε να το απομακρύνετε γιατί θα σπάσετε τα κλαδιά του φυτού. Αφήστε τον πάγο να λιώσει μόνος του και μην ρίχνετε νερό πάνω του γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε επιπλέον στρώματα πάγου.

Πριν κόψετε κλαδιά θάμνων ή μικρών φυτών που σας φαίνονται καμένα από τον πάγο, προσπαθήστε να κόψετε μία μικρή άκρη τους ή να τα ξεφλουδίσετε. Αν αυτό που θα δείτε σας φαίνεται πράσινο μην το κόψετε. Αφήστε λίγο χρόνο ώστε να είστε σίγουροι για το ποια τμήματα του φυτού έχουν καταστραφεί. Όσα έχουν επιζήσει θα αναρρώσουν σιγά-σιγά μόλις περάσει η παγωνιά. Αφαιρέστε πάντως όσα φύλλα έχουν καεί ώστε να βοηθήσετε το φυτό να συνέρθει. Όταν περάσει η παγωνιά βάλτε λίγο λίπασμα ώστε να βοηθήσετε το φυτό να αναπτύξει καινούργια βλάστηση.

Αν έχετε θάμνους και δέντρα στο φράχτη σας, κοντά σε δρόμο όπου χρειάστηκε να ρίξουν αλάτι για τον πάγο, ρίξτε μία προσεκτική ματιά σε αυτά τα φυτά γιατί το αλάτι αυτό ενδέχεται να τους κάνει κακό. Το αλάτι στο δρόμο επηρεάζει τα φυτά σας τόσο επειδή τα αυτοκίνητα που περνούν το σκορπίζουν πάνω τους όσο και γιατί καθώς λιώνει και απορροφάται από το χώμα μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του εδάφους στερώντας το από θρεπτικά συστατικά, υγρασία και οξυγόνο αλλά και γιατί το κάνει πιο συμπαγές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανάπτυξη των φυτών σας την άνοιξη καθώς και την εμφάνιση καφέ κηλίδων στις άκρες των φύλλων τους.

Ζητήστε από τα συνεργεία που καθαρίζουν τους δρόμους να μην στοιβάζουν το χιόνι που περιέχει αλάτι κοντά στα φυτά σας. Δεν σημαίνει ότι θα σας ακούσουν και θα σας βοηθήσουν, πολλές φορές δεν θα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν έτσι κι αλλιώς αλλά δοκιμάστε την καλή τους διάθεση γιατί είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε.

Όταν το χιόνι λιώσει και περάσει η παγωνιά, ποτίστε το έδαφος γύρω από τις ρίζες των συγκεκριμένων φυτών όσο πιο συχνά μπορείτε αφήνοντας το νερό να τρέχει για 2-3 ώρες ώστε το έδαφος να πιει πολύ νερό και να διαλυθεί το αλάτι που έχει συγκεντρωθεί. Επίσης ξεπλένετε συχνά τα φυτά σας με το λάστιχο ώστε να απομακρύνετε όσο περισσότερο αλάτι μπορείτε.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης