5 τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

5 τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά 5 τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς ξέρουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού τους. Είναι γνωστό ότι τα γλυκά, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις υπερκινητικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι ένοχοι στα σνακ και στα γεύματα που ταΐζουμε τα μικρά μας.

Τα παρακάτω πέντε τρόφιμα είναι τα πιο κοινά συμβάλλοντα στην κακή διάθεση και τις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά.

Γαλακτοκομικά

Εάν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να δείτε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. Πολλά παιδιά γίνονται ευέξαπτα, γκρινιάρικα ή επιθετικά. Τα παιδιά με αλλεργίες ή δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν επίσης να υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις του αυτιού. Τα μωρά μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα κολικού, ενώ τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να γίνουν απαρηγόρητα και ευερέθιστα.

Τεχνητά χρώματα

Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τα τεχνητά χρώματα λόγω των επιζήμιων επιπτώσεων που έχουν αυτά τα χημικά στα παιδιά. Εκτός από νευρικότητα, ανησυχία, υπερκινητικότητα και πονοκεφάλους, τα τεχνητά χρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά. Επειδή βρίσκονται σε πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, οι γονείς συχνά κατηγορούν για τις αλλαγές συμπεριφοράς τη ζάχαρη. Ακόμα, τα τεχνητά χρώματα συχνά κρύβονται σε απροσδόκητα τρόφιμα όπως το ψωμί και το γιαούρτι. Αποφύγετε τα προϊόντα με κίτρινο, κόκκινο και μπλε χρωματισμό εάν ανησυχείτε για τις μεταβολές της διάθεσης του παιδιού σας μετά την κατανάλωση τροφής με τεχνικά χρώματα.

Ζάχαρη

Τα γλυκά μπορούν να κάνουν το παιδί να είναι υπερκινητικό, κάτι που αποτελεί συχνά άμεση ένδειξη ότι η ζάχαρη είναι ο ένοχος. Ωστόσο, η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν σε όλα όσα καταναλώνει το μέσο παιδί. Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στην υγεία και μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, τη γνωστική καθυστέρηση και τα προβλήματα ύπνου.

Συντηρητικά

Υπάρχουν διάφορα συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Μεταξύ αυτών, τα νιτρικά άλατα, τα νιτρώδη άλατα και το βενζοϊκό νάτριο. Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένας ενισχυτής γεύσης που προκαλεί επίσης αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και της υπερκινητικότητας. Το βενζοϊκό νάτριο συναντάται συνήθως στα προϊόντα χυμού που διατίθενται στο εμπόριο προς τα παιδιά.

Αλλεργιογόνα τροφίμων

Τα κοινά αλλεργιογόνα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια, τα αυγά, η σόγια και το καλαμπόκι. Όταν ένα παιδί έχει δυσανεξία ή αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ποιο αλλεργιογόνο κάνει το παιδί σας άρρωστο χωρίς τη βοήθεια αλλεργιολόγου.

Εάν παρατηρείτε αλλαγές συμπεριφοράς ή μεταβολές διάθεσης στο παιδί σας, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής. Παρακολουθήστε τι τρώει και πότε παρουσιάζει αλλαγή συμπεριφοράς. Προσπαθήστε να εξαλείψετε ύποπτα τρόφιμα για να δείτε αν η συμπεριφορά αλλάζει. Ενώ το φαγητό δεν είναι η αιτία όλων των προβλημάτων συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν πάσχει από κάτι που μπορεί εύκολα να γιατρευτεί.

Διαβάστε επίσης