Στοματική υγεία: 10 tips για να προστατεύσετε τα δόντια σας στην εγκυμοσύνη

Στοματική υγεία: 10 tips για να προστατεύσετε τα δόντια σας στην εγκυμοσύνη Στοματική υγεία: 10 tips για να προστατεύσετε τα δόντια σας στην εγκυμοσύνη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι γυναίκες που έχουν τρία παιδιά είναι πιθανό να έχουν λιγότερα δόντια από αυτές που έχουν δύο παιδιά.

Μια θεωρία είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου, αφήνοντας τα δόντια ευάλωτα σε φθορές και ασθένειες των ούλων.

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης φαίνεται επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο, επειδή αυξάνουν τις πιθανότητες οι έγκυοι να καταναλώνουν γλυκά και αναψυκτικά.

Οι πρωινές ναυτίες τέλος, βλάπτουν τα δόντια, λόγω της φθοράς που προκαλούν τα οξέα στου στομάχου στο σμάλτο των δοντιών.

Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήπιας μορφής ουλίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων.

Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν περιοδοντική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος όμως αφορά την εγκυμοσύνη και την υγεία του εμβρύου, καθώς αρκετές μελέτες συνδέουν την περιοδοντική νόσο με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή μωρά.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

– Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των ούλων και μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η χρήση οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια θα συμβάλλει στην ανακούφιση των δοντιών και των ούλων.

– Πάρτε βιταμίνη C και συμπληρώματα ασβεστίου, που είναι σημαντικά για την υγεία των δοντιών, των ούλων και των οστών, τόσο των δικών σας όσο και του εμβρύου.

– Προσοχή στις λιγούρες. Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και γαλακτοκομικά, που ωφελούν την υγεία των δοντιών. Η ζάχαρη δεν βλάπτει μόνο τα δόντια αλλά και τη συνολική υγεία.

– Η ξηροστομία είναι συνηθισμένο σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούν έλλειψη σάλιου. Πίνετε άφθονο νερό για να είστε ενυδατωμένες και μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη που βοηθούν την παραγωγή σάλιου.

– Αποφεύγετε τις ακτινογραφίες, καθώς η ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώνετε τον οδοντίατρο ότι είστε έγκυος.

– Εάν είναι δυνατό, αποφεύγετε όλα τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη. Πολλά αντιβιοτικά και μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου και να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών.

– Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης που περιέχουν υπεροξείδιο, καθώς η διαδικασία οξείδωσης μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο.

– Εάν υποφέρετε από πρωινές ναυτίες, μη βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον εμετό, καθώς τα οξέα του στομάχου μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών. Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό βρύσης και περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

– Μη χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Αντ’ αυτών χρησιμοποιείτε βρασμένο νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με θαλασσινό αλάτι.

– Συζητήστε με τον γιατρό σας τη δυνατότητα αναβολής οποιαδήποτε οδοντιατρικής εργασίας (π.χ. σφραγίσματα) για μετά τον τοκετό. Τα σφραγίσματα αμαλγάματος πρέπει επίσης να αφαιρούνται μετά τον τοκετό και όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης