Τι τρώμε την 25η Μαρτίου – Τι να συνδυάσετε με τον μπακαλιάρο

Τι τρώμε την 25η Μαρτίου - Τι να συνδυάσετε με τον μπακαλιάρο Τι τρώμε την 25η Μαρτίου - Τι να συνδυάσετε με τον μπακαλιάρο

Δείτε εδώ με τι μπορείτε να μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου καθώς και εναλλακτικές λύσεις για τα συνοδευτικά πιάτα.

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, το 1938, αποφασίστηκε ο εορτασμός της εθνικής εορτής να συμπίπτει με τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου πέφτει μέσα στην Σαρακοστή που είναι είναι μακράν η πιο αυστηρή νηστεία του χριστιανισμού . Όμως επειδή είναι μέρα γιορτής -γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου- η εκκλησία κάνει μια εξαίρεση και μας επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού.

Πριν 2 αιώνες όμως η εύρεση ψαριού στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο γεμάτο από πανέμορφα χωριά. Εκεί δηλαδή όπου στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ψάρι δεν έβρισκες εύκολα, εκτός… αν έψαχνες για μπακαλιάρο!

Υπολογίζεται ότι ο παστός μπακαλιάρος πρωτοήρθε στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως καθώς μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερες μέρες από ένα φρέσκο ψάρι και άρα να ταξιδέψει αναλλοίωτο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η κωδική του ονομασία είναι «ψάρι του βουνού», αλλά και «Φτωχογιάννης», μια που η χαμηλή τιμή του τον καθιστά προσιτό σε όλους.

Έτσι τόσο απλά ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε σαν το συμβολικό έδεσμα που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε κάθε 25η Μαρτίου.

Μπακαλιάρος τηγανητός

Ο μπακαλιάρος είναι το πιάτο που τρώμε, συνήθως τηγανιτό σε κουρκούτι με σκορδαλιά σε διάφορες μορφές.

Αν οι νοικοκύρηδες είναι και λίγο μερακλήδες, το μενού περιλαμβάνει χόρτα ή παντζάρια. Αν υπάρχουν και παιδιά, τα οποία σπάνια δείχνουν προτίμηση στη σκορδαλιά, τότε οι τηγανητές πατάτες αποτελούν επιβεβλημένη λύση.

Τα χόρτα και τα παντζάρια είναι πάντα δύο καλές επιλογές για να συνοδεύσετε το μπακαλιάρο, ειδικά αν σκοπεύετε να τηγανίστε το ψάρι. Τα βραστά λαχανικά κάθε είδους προσφέρουν γευστικό αντίβαρο στο τηγανιτό και διευκολύνουν το στομάχι μετά από την «επιδρομή» του ωμού σκόρδου. Όμως, αν δεν νιώθετε δεσμευμένοι από την παράδοση, υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Το σωστό ξαρμύρισμα

Για το ιδανικό ξαρμύρισμά του ο μπακαλιάρος πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο μέσα σε λεκάνη με νερό για συνολικά 24 ώρες. Στη διάρκεια αυτού του 24ώρου, όμως, πρέπει να φροντίσουμε να αλλάξουμε το νερό του τουλάχιστον 4 φορές. Δηλαδή, αλλάζουμε νερό περίπου κάθε 6 ώρες (όχι, δεν κοιμάσαι όταν ξαρμυρίζεις μπακαλιάρο, όλοι το ξέρουν αυτό).

Εναλλακτικές λύσεις

Ας υποθέσουμε τώρα ότι δεν είστε fans της σκορδαλιάς ή των τηγανητών. Δείτε εδώ με τι μπορείτε να μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου καθώς και εναλλακτικές λύσεις για τα συνοδευτικά πιάτα.

Εκτός από τηγανητός σε κουρκούτι, ο μπακαλιάρος μπορεί να γίνει μαγειρευτός με πάρα πολλούς τρόπους. «Μπιάνκο» με πατάτες, σύμφωνα με την επτανησιακή συνταγή, με χόρτα στην κατσαρόλα (πράσα, σέσκουλα, σέλινα κ.λπ.), ακόμα και σε μορφή αλοιφής -η κλασική brandade Νότιας Γαλλίας που υπάρχει σε δεκάδες παραλλαγές και περιέχει μπακαλιάρο ζεματισμένο, πατάτες, ελαιόλαδο και σκόρδο.

Για τους πιο περιπετειώδεις, ο μπακαλιάρος μπορεί επίσης να γίνει μπιφτέκια, κεφτέδες, fish sticks για τους μικρούς και ένα κάρο άλλες παρασκευές.

Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συναντάμε άπειρες συνταγές για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο μας: πλακί, ψητό, βραστό, με χόρτα, με σταφίδες, με πατάτες κ.ά. Ωστόσο, η συνταγή που κερδίζει πάντα (ίσως γιατί είναι η πιο μερακλίδικη) είναι ο τηγανητός, που έχει στο πλάι του μια… δυναμική, πλούσια σκορδαλιά.

Αντί για σκορδαλιά

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που πιστεύουν ότι μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά δεν νοείται. Όμως, για τους έχοντες δυσανεξία στο σκόρδο, καλό είναι να έχουμε προβλέψει μία τουλάχιστον εναλλακτική λύση.

Η σος ταρτάρ ταιριάζει γάντι στο τηγανητό ψάρι αλλά είναι ακατάλληλη για όσους νηστεύουν. Όπως γάντι ταιριάζουν και τα διάφορα τσάτνεϊ καθώς και τα ντιπ και οι αλοιφές με ταχίνι, όπως το χούμους, το μπαμπαγκανούς και άλλα.

Τέλος, η ταραραμοσαλάτα, αν και δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με τον μπακαλιάρο αφού οι γεύσεις τους είναι συγγενείς, είναι μια απόλυτα θεμιτή επιλογή για την ημέρα.

Το κάτι παραπάνω…

Τηρώντας τη νηστεία της Σαρακοστής  το μαγειρικό ρεπερτόριο στο οποίο θα κινηθεί κάποιος που θέλει να μείνει έστω και σχετικά πιστός στην παράδοση, είναι περιορισμένο.

Σουπιές, καλαμαράκια και χταπόδι για κυρίως πιάτο, λαχανόριζο και σπανακόρυζο για τους vegeterians, γεμιστά «ορφανά» ή με θαλασσινά -υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές που μπορεί να εξερευνήσει κανείς-, αγκινάρες και όσπρια σε κάθε παραλλαγή.

Επίσης ψητά λαχανικά, σαλάτες ζυμαρικών, ριζοσαλάτες και σαλάτες με μπλιγούρι.

Διαβάστε επίσης