Τρία δροσερά εξωτικά πιάτα με ψάρι για το καλοκαίρι

Τρία δροσερά εξωτικά πιάτα με ψάρι για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι το θέλει το ψάρι του. Κι αν έχετε βαρεθεί την ψητή τσιπούρα και τον τηγανητό γαύρο, ιδού 3 ιδέες από τη διεθνή κουζίνα για δροσερό εξωτικό ψάρι που μπορείτε να αναζητήσετε στην επόμενη έξοδό σας.

Poke

Μας έρχεται από την χαβανέζικη κουζίνα και η ονομασία του ουσιαστικά σημαίνει ψάρι «κομμένο σε μικρά κομμάτια», κατά προτίμηση κύβους. Το ψάρι εκλογής είναι συνήθως ο τόνος, αλλά μπορεί να βρείτε όλη την γκάμα θαλασσινών, ακόμη και χταπόδι. Όλα βέβαια σερβίρονται στην ωμή τους εκδοχή, σε ένα μπολ με σάλτσες, μπαχαρικά, διάφορα λαχανικά και κρεμμύδια, συνθέτοντας ένα υπέροχο, δροσερό και φρέσκο πιάτο. Η βασική εκδοχή περιλαμβάνει τόνο, σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, φύκια limu, πιπεριές τσίλι και τοπικά μπαχαρικά, αλλά μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές, ακόμη και χορτοφαγικό με τόφου αντί για ψάρι.


Ceviche

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλές πιάτο, προερχόμενο από την περουβιανή κουζίνα και ουσιαστικά αφορά τη μέθοδο «μαγειρέματος» του ψαριού, η οποία δεν είναι άλλη από ένα πιο εξεζητημένο μαρινάρισμα. Στο σεβίτσε χρησιμοποιούνται χυμοί των εσπεριδοειδών και ένα πολύ φρέσκο ψάρι (συνήθως λαβράκι), μαζί με διάφορα μυρωδικά. Ουσιαστικά το ψάρι φιλετάρεται, κόβεται σε μικρά κομμάτια σε σχήμα κύβου και οι χυμοί εσπεριδοειδών (χυμού, πορτοκαλιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει), χάρη στην οξύτητά τους αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών του ψαριού, με παρόμοιο τρόπο με τη μαγειρική με θερμότητα, σε ένα «πάρτι» χημικών αντιδράσεων. Σερβίρεται με ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, λίγο κόλιαντρο ή μαϊντανό, αγγούρι, αβοκάντο, πάντα κομμένα σε μικρά κυβάκια, περιχυμένα με χυμό πορτοκαλιού.


Sashimi

Πάμε στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ιαπωνία, για να δοκιμάσουμε και πάλι δροσερό, ωμό, φιλεταρισμένο ψάρι, καθώς αυτό ακριβώς είναι το sashimi. Το sashimi είναι σκέτο, ωμό ψάρι, χωρίς φύκια ή ρύζι, συνήθως μαριναρισμένο σε σόγια και άλλα υλικά, τα οποία νοστιμίζουν το αποτέλεσμα. Αν θέλετε και λίγο ρύζι στο πιάτο σας, τότε θα παραγγείλετε nigiri, το οποίο είναι φιλετάκι ψαριού, πάνω στο αγαπημένο ρύζι για σούσι.

Διαβάστε επίσης