Ξέρετε γιατί μπορεί να βήχει η γάτα σας; Πόσο ανησυχητικό είναι

Ξέρετε γιατί μπορεί να βήχει η γάτα σας; Πόσο ανησυχητικό είναι Ξέρετε γιατί μπορεί να βήχει η γάτα σας; Πόσο ανησυχητικό είναι

Βήχει η γάτα σας; Ο βήχας είναι μία εκπνευστική προσπάθεια που προκαλεί μία ξαφνική και θορυβώδη αποβολή αέρα από τους πνεύμονες. Δεν είναι πάντα κάτι ανησυχητικό ωστόσο, ας δούμε μαζί τους λόγους και τις αιτίες που μπορεί τον προκαλούν.

Τριχόμπαλα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι, η δημιουργία τριχόμπαλας στο στομάχι τους. Κατά την διάρκεια του καθαρισμού της η γάτα, δεν μπορεί να βγάλει από την γλώσσα της τις τρίχες που κολλούν εκεί, με αποτέλεσμα να τις καταπίνει. Η δημιουργία αυτής της μάζας από τρίχες κάποια στιγμή αποβάλλεται από το στόμα της με την εκδήλωση έντονου βήχα. Συνοδεύεται από εκκρίσεις στομάχου, όπως χολή, οπότε έτσι αντιλαμβανόμαστε και τον λόγο που αρχικά έβηχε. Δυστυχώς είναι δύσκολο ν’ αποφευχθεί η δημιουργία τριχόμπαλας και συνεπώς και η αποβολή της από το στομάχι της γάτας. Αν συμβαίνει περιστασιακά, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αν όμως συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να ενημερωθεί ο κτηνίατρος γιατί ίσως προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άσθμα Αιλουροειδών 

Άλλη μία συνηθισμένη αιτία που προκαλεί βήχα στις γάτες. Είναι μία γενικά, γνωστή και χρόνια ασθένεια. Προκαλείτε από την γύρη των φυτών και των δέντρων, την σκόνη της ατμόσφαιρας, τον καπνό, την υγρασία, την μούχλα, τα μικροσωματίδια του αέρα ακόμα κι από την σκόνη της άμμου τους. Τα συμπτώματα είναι κνησμός, κοκκινίλα, φτάρνισμα αλλά και έντονος βήχας. Δυστυχώς δεν θεραπεύεται πλήρως αλλά υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες για την ανακούφιση της γάτας μας.

Αλλεργίες

Δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλεργίες και δη, στις γάτες. Έχουν και οι γάτες. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στη γάτα μας, μοιάζουν με αυτές του άσθματος. Μπορεί, εδώ να προστεθούν και οι αλλεργίες σε κάποιες τροφές ή συστατικά τροφών. Ο έντονος βήχας είναι ένα από τους τρόπους εκδήλωσης των συμπτωμάτων κι εδώ επίσης θα πρέπει με την δική μας παρατηρητικότητα και την παρέμβαση του κτηνιάτρου να βρούμε λύση στο πρόβλημα της γάτας μας.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οφείλονται σε ιούς και βακτήρια που εισέρχονται στην γάτα μας από το περιβάλλον. Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι αυτή που προκαλείται από τον λεγόμενο ερπιτοιό. Μεταδίδεται στις γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους κι έρχονται σε επαφή με πολλές άλλες γάτες. Εκτός από τον έντονο βήχα, εκδηλώνεται και με άλλα συμπτώματα όπως ρινίτιδα, οφθαλμικές εκκρίσεις, πυρετό. Θεραπεύεται με συστηματική αγωγή, αντιβίωση και άλλα φάρμακα που θα συστήσει ο κτηνίατρος που θα την παρακολουθήσει. Τέλος, ο έντονος βήχας μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα μας έχει βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Στην προκειμένη περίπτωση, η εμφάνιση του βήχα θα γίνει το βράδυ και ενώ η γάτα μας θα είναι ξαπλωμένη. Η διάγνωση γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο κι ακολουθεί θεραπεία ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος, την ηλικία και το βάρος της γάτας.

Κολάρο

Τέλος, μία ακόμα αιτία που μπορεί να προκαλέσει βήχα στην γάτα μας είναι το σφιχτό κολάρο. Μπορεί η χρήση του να είναι αθώα, αν όμως είναι σφιχτό μπορεί προκαλέσει έντονο βήχα ακόμα και πνιγμό.

Γενικά, η γάτα μας μπορεί να βήχει για πολλούς λόγους. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας πανικοβάλει. Κάτι συμβαίνει στο σώμα της, στον οργανισμό της και προσπαθεί έτσι να μας δώσει να το καταλάβουμε. Εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κι ιδιαίτερα παρατηρητικοί ώστε, αν η εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι έντονη, να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο που την παρακολουθεί κι εκείνος να προχωρήσει με σωστή διάγνωση, στην κατάλληλη θεραπεία.

Προσοχή, λοιπόν στα «μικρά» μας, φροντίδα και αγάπη!

Διαβάστε επίσης