Εσείς γνωρίζετε γιατί οι γάτες κάνουν αυτά τα 8 πράγματα;

Εσείς γνωρίζετε γιατί οι γάτες κάνουν αυτά τα 8 πράγματα; Εσείς γνωρίζετε γιατί οι γάτες κάνουν αυτά τα 8 πράγματα;

Οι γάτες είναι από τα πιο αγαπητά κατοικίδια στον κόσμο. Αυτοί που έχουν γάτα θα επιβεβαίωναν ότι η ζωή χωρίς γάτα είναι δυνατή, αλλά δεν έχει νόημα.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα κατοικίδια. Κάνουν ό, τι θέλουν, όποτε θέλουν, και έχουν βάλει σκοπό της ζωή τους να μας εκπαιδεύσουν. Σε αντίθεση με του σκύλους, η γλώσσα της γάτας είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Δεν κουνάνε τις ουρές τους όταν είναι χαρούμενες, δεν γαβγίζουν στον ταχυδρόμο για να εδραιώσουν την περιοχή τους. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να δείξουν τι θέλουν, με το δικό τους τρόπο.

Ορίστε μια μικρή λίστα συμπεριφορών που έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ξαπλώνουν ανάσκελα

Πολλοί ιδιοκτήτες το ερμηνεύουν σαν αίσθημα άνεσης και ευημερίας όταν η γάτα τους ξαπλώνει ανάσκελα. Έτσι σας δείχνει η γάτα σας ότι είναι πολύ άνετα μαζί σας και σας εμπιστεύεται πολύ.

Φέρνει δώρα στο σπίτι

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας, ακόμα και αυτοί των οποίων οι γάτες τριγυρνάνε ελεύθερες, ξέρουν αυτό: η γατούλα σας γυρνάει σπίτι από τη σύντομη επιδρομή της και σας φέρνει ένα παράξενο δώρο στο στόμα. Είτε είναι ένα πουλί, ποντίκι ή αρουραίος, είτε κάτι από τον κήπο του γείτονα – όπως μια φρεσκοπλυμένη κάλτσα – πιθανότατα θα το αφήσει στα πόδια σας σαν σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης. Για τη γάτα, αυτή είναι μια πράξη ευχαριστίας και δείχνει μεγάλη αφοσίωση.

Σκούντημα στο κεφάλι ή τη μύτη

Όταν η γάτα σας πλησιάζει στο πρόσωπο και προσπαθεί να σας σκουντήσει με τη μύτη της, είναι μια μορφή χαιρετισμού.

Σας ακολουθεί

Άσχετα με το που πάτε, η γάτα σας θέλει να πάει κι αυτή εκεί. Αν πάτε στον υπολογιστή σας επειδή θέλετε να γράψετε κάτι, η γάτα σας θα κάτσει επιδεικτικά στο πληκτρολόγιο. Ή θα πηδήξει στα πόδια σας μόλις πάτε να κάτσετε. Αν η γάτα σας είναι εξαρτημένη από σας, να είστε σίγουροι ότι σας αγαπάει πολύ, και όχι μόνο όταν σας βλέπει με τον ανοιχτήρι. Προσπαθεί να είναι κοντά σας και δε θέλει να είναι χωρίς εσάς.

Μασάει το δάχτυλο σας

Οι γάτες έχουν πολύ δυνατά σαγόνια και δόντια κοφτερά σαν καρφιά. Μπορούν εύκολα να σας τραυματίσουν. Έτσι, όταν η γάτα μασάει το χέρι ή το δάχτυλο σας χωρίς να αφήνει σημάδι, τότε σας δείχνει ότι σας εκτιμά και είναι χαρούμενη. Επίσης είναι σημάδι ότι σας εμπιστεύεται.

Το σκούντημα για γάλα

Κάθε γατούλα το έχει κάνει αυτό. Όταν είναι μικρές, οι γάτες σκουντάνε το στήθος της μητέρας τους για να πιούνε γάλα. Το κάνει για να βεβαιωθεί ότι ενεργοποιείται και παράγει περισσότερο γάλα. Όταν η γάτα σας στρέφει τις θηλές της σε σας, σημαίνει ότι σας αγαπάει όπως η μητέρα σας και θέλει να είστε καλά – όπως όταν ήταν μικρή στο πλευρό της μητέρας της.

Γουργουρίζει

Όταν η γάτα σας γουργουρίζει, μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι καλά, και συνήθως είναι. Όντως, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα επιβεβαιώσουν ότι οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν και σε άλλες περιπτώσεις όταν δεν νιώθουν άνετα (όπως όταν πάνε στον κτηνίατρο ή όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο). Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το γουργούρισμα της γάτας έχει ικανότητες αυτό-ίασης και ηρεμιστικές επιδράσεις. Επομένως, οι γάτες γουργουρίζουν και σε ασυνήθιστες περιπτώσεις.

Σας κοιτάζει στα μάτια

Όταν η γάτα σας κοιτάει μέσα στα μάτια και η ματιά της δεν απομακρύνεται, είναι σημάδι δυνατής δεσμού μαζί σας. Μην προσπαθήσετε να το ξεκινήσετε εσείς, γιατί αν κοιτάξετε τη γάτα σας στα μάτια και η σύνδεση δεν είναι αμοιβαία, μπορεί να φανεί σαν πρόκληση. Το κοίταγμα στα μάτια είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις γάτες για να ξεκαθαρίσουν τις σχέσης δύναμης και τις ιεραρχίες. Όταν σας δεχτεί σαν ταϊστή και πάρετε τα δώρα της με ευγνωμοσύνη, μπορείτε να ρισκάρετε να τα κοιτάξετε στα μάτια. Τότε μπορείτε να νιώσετε τιμή που η σύνδεσή σας με ένα άλλο πλάσμα είναι τόσο δυνατή.

Διαβάστε επίσης