Βίνκα

Βίνκα Βίνκα

Οι βίνκες είναι πολύ σκληρά, ελαστικά λουλούδια που αντέχουν στην καλοκαιρινή ζέστη. 

vinca2Η βίνκα που λέγεται και Μυρτιά της Μαγαδασκάρης έχει βαθύ πράσινο φύλλωμα από όπου ξεπηδούν βλαστοί και άνθη που δεν σταματούν να ανθίζουν και που πέφτουν χωρίς υπολείμματα και έτσι το φυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι βίνκες ήταν διαθέσιμες μόνο σε λευκό και λιλά χρώμα, αλλά τώρα μπορείτε να τις βρείτε σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Για να προλάβετε πιθανές ασθένειες μην φυτεύετε τις βίνκες στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο. Επίσης αποφύγετε το φύτεμα αν ο καιρός δεν είναι αρκετά ζεστός την άνοιξη–τουλάχιστο 2 εβδομάδες μετά τις τελευταίες παγωνιές.

Φροντίδα

vincaΌταν είναι τακτικά λιπασμένες και ποτισμένες οι βίνκες θα ανθίζουν συνέχεια από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα. Όταν φυτεύετε βίνκες σε παρτέρια του κήπου σας, σκαλίστε το έδαφος σε βάθος 20 εκατοστά περίπου και να συμπληρώσετε το χώμα σας με ένα υπόστρωμα κομπόστας ή άλλου οργανικού υλικού βάθους τουλάχιστο 5 εκατοστών. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο π.χ.11-40-6. Έτσι θα βοηθήσετε τα φυτά σας να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Η βίνκα βρίσκεται σε πλήρη άνθιση το καλοκαίρι και ίσως δεν θα χρειαστεί να λιπάνετε τα φυτά σας δεύτερη φορά για να τα κρατήσετε ζωηρά. Παρ’ όλα αυτά αν η ανάπτυξή τους καθυστερεί ή αν τα παλιότερα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν λιπάνετε τα φυτά σας ελαφρά με ένα ισορροπημένο λίπασμα π.χ. 17-17-17. Σκορπίστε αυτό το ενισχυτικό λίπασμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε βίνκες σε δοχεία να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε γλάστρα περίπου μια φορά το μήνα.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης