Καναρίνια. Διάλεξε τον δικό σου Τουίτι

Καναρίνια. Διάλεξε τον δικό σου Τουίτι Καναρίνια. Διάλεξε τον δικό σου Τουίτι

Τα καναρίνια κατάγονται από τα Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού και από εκεί έχουν πάρει και το όνομά τους. Από το 1400 μ.Χ. Ισπανοί και Πορτογάλοι ναύτες μετέφεραν αυτό τον φτερωτό τραγουδιστή στην Ιβηρική χερσόνησο, ξεχωρίζοντάς τον από άλλα πουλιά για το ασυνήθιστο κελάηδισμά του. Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα ή περισσότερα, σας δίνουμε εδώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

Αγορά
Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα καναρίνι ή σας χαρίσουν θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες καναρινιών.

1. Καναρίνια Τύπου (μέγεθος και σχήμα σώματος, παρουσιαστικό):
α) Με ίσιο πτέρωμα (Border, Gloster, Norwitch, Crest, Fife, Yorkshire, Lancashire, Lizard, Γερμανικά σκουφάτα)
β) Τα σγουρά ( Παρισιού, Πάδοβας, Βορά, Νότου, Φιορίνο, Γιγαντιαίο Ιταλίας, Ελβετίας)
γ) Τα καμπούρικα με ίσιο ή σγουρό πτέρωμα ( Βελγίου, Σκοτίας, Μονάχου, Ιαπωνίας, Βέρνης)
2. Καναρίνια χρώματος (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, καφέ, άσπρα, γκρι και διάφορους άλλους συνδυασμούς)
3. Καναρίνια φωνής (Roller Harz, Waterslager Malinois, Timbrado, American Singer, Chopper Warbler)

Καναρίνια. Διάλεξε τον δικό σου ΤουίτιΗ ζωηράδα, το πλήρες και στιλπνό φτέρωμα, τα καθαρά και φωτεινά μάτια, είναι οι βασικές ενδείξεις ενός υγιούς καναρινιού. Αντίθετα, το καναρίνι που κάθεται διαρκώς άκεφο με το κεφάλι μέσα στις φτερούγες του, που το φτέρωμά του είναι ακατάστατο, ή τα κόπρανά του δεν είναι σφικτά και δίχρωμα είναι συνήθως ένα άρρωστο καναρίνι και πρέπει να αποφεύγεται συνήθως η αγορά του.

Επιλέγουμε το καναρίνι να έχει φωτεινή ζωηρή ματιά, πλούσιο και στιλπνό πτέρωμα. Αντίθετα, αποφεύγουμε το καναρίνι που κάθεται διαρκώς άκεφο με το κεφάλι μέσα στις φτερούγες του, που αναπνέει δύσκολα, που η κουτσουλιά του είναι δίχρωμη, αραιή και όχι σφιχτή, γιατί αυτά είναι δείγματα ότι το καναρίνι είναι άρρωστο και ίσως να έχει προσβληθεί από ιό.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο το αρσενικό καναρίνι τραγουδάει. Το θηλυκό απλώς «τιτιβίζει». Ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα όπου έτυχε και το θηλυκό να κελαηδάει για μικρό χρονικό διάστημα. Εάν θελήσουμε να αγοράσουμε αρσενικό καναρίνι καθόμαστε με υπομονή και παρακολουθούμε το κελάηδημά του. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές τραγουδιού σε ένταση, χρώμα και ποιότητα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το μεταλλικό δακτυλίδι που φοράει το καναρίνι αν είναι ράτσας. Εκεί υπάρχουν πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης, το έτος γέννησης και τον εκτροφέα τού καναρινιού. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε την ηλικία του καναρινιού.

Περιβάλλον
Ο ήλιος, ο αέρας η θερμοκρασία και η καθαριότητα είναι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης ενός υγιούς καναρινιού. Στο σκοτεινό, μουχλιασμένο και βρώμικο χώρο το πουλί δεν είναι ποτέ υγιές, έστω και αν ταΐζεται σωστά.

Αποφεύγετε την έκθεση των πουλιών στην μεγάλη ζέστη, στα ρεύματα, στην μεγάλη υγρασία και στον μολυσμένο αέρα. Ένα υγιές και συνηθισμένο στο κρύο καναρίνι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Καλύτερα όμως να αποφεύγεται. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι τα αρσενικά σταματούν το κελάηδημα στο δυνατό κρύο.

Μην ξεχνάτε την καθαριότητα της κατοικίας του. Για να χαρείτε τον φίλο σας για πολλά χρόνια, καθαρίζετε το κλουβί του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και αλλάζετε το νερό του καθημερινά.

Κατοικία – Εξοπλισμός
Ένα κλουβί κατάλληλο για ένα καναρίνι είναι σχήματος ορθογωνίου και διαστάσεων από 35x25x35cm έως 45x30x35cm περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του καναρινιού. Πρέπει να θυμάστε πάντοτε ότι η ευρυχωρία καταλήγει σε κυριαρχία και η στενότητα σε ανυπαρξία. Αποφεύγετε τα διακοσμητικά κλουβιά με τις πολλές «γιρλάντες», καθώς και τα στρογγυλά κλουβιά που φέρνουν δυσφορία στα πουλιά και δεν είναι και πρακτικά.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός ενός κλουβιού είναι: Δύο ταΐστρες για το μείγμα σπόρων, μία ποτίστρα, δύο καλαμάκια, δοχείο για την αυγοτροφή, δοχείο για την ειδική άμμο, χώρος για την πρασινάδα και μία μπανιέρα όποτε χρειάζεται για το μπάνιο του.

Διατροφή
Η διατροφή των καναρινιών αποτελείται από :

– Την μικτή τροφή από σπόρους (κεχρί, καναρόσπορο, κανναβούρι, λιναρόσπορο, παπαρούνα, βρώμη, μαρουλόσπορο, ρούπσεν κλπ), η σύνθεση της οποίας ποικίλει ανάλογα την εποχή και τη ράτσα τους.

– Την πρασινάδα, τα φρέσκα φρούτα και χόρτα (δηλαδή μαρούλι, μήλο, ραδίκι, πορτοκάλι, τσόχος ή σφογκός ή ζωχός, σπανάκι, καρότο κ.ά.) αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει καλά.

– Την τροφή με φρέσκο καλά βρασμένο αυγό ή τις έτοιμες αυγοτροφές.

– Την ειδική άμμο από τριμμένα όστρακα για την χώνεψη του πουλιού.

Αποφεύγετε τις μουχλιασμένες τροφές ή τις τροφές με σκόνες και να θυμάστε ότι το παχύ καναρίνι δεν κελαηδά.

Πτερόρρορια
Η πτερόρρορια δεν είναι ασθένεια. Είναι η φυσιολογική ετήσια αλλαγή του πτερώματος κάθε πουλιού. Στην διάρκειά της (συνήθως Ιούλιο – Σεπτέμβριο) μην ενοχλείτε το πουλί, ταΐζετέ το καλά και βάζετε συχνά την μπανιέρα για το μπάνιο του. Την περίοδο της πτερρόροριας τα αρσενικά καναρίνια δεν κελαηδούν.

Ζευγαρώματα
Μην γίνετε θύμα της ποσοτικής αναπαραγωγής. Αναζητείτε την ποιότητα. Έχετε όλο το δικαίωμα να διαιωνίζετε και να πολλαπλασιάζετε το είδος, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να παραβιάζετε την φύση και να αναπαράγετε από δική σας άγνοια, πουλιά τυφλά, κουτσά και γενικά παραμορφωμένα.

 

Διαβάστε επίσης