Αποθηκεύοντας λαχανικά στο ψυγείο: Πώς θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους

Αποθηκεύοντας λαχανικά στο ψυγείο: Πώς θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους Αποθηκεύοντας λαχανικά στο ψυγείο: Πώς θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους

Μαρούλια που καφετιάζουν! Καρότα που λυγίζουν! Ντομάτες που μαλακώνουν! Κι όμως υπάρχει τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα. Επιλέγουμε λαχανικά σε καλή κατάσταση και τα συντηρούμε στο ψυγείο με κάποιες τεχνικές για να μην χάσουν τη φρεσκάδα τους.

Βήμα πρώτο: Ρυθμίστε το
Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση των νωπών λαχανικών στο ψυγείο. Η θερμοκρασία του ψυγείου σας θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη μεταξύ 1,5 – 4,5 βαθμούς Κελσίου. Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας δεν είναι πάρα πολύ κρύο διότι τα λαχανικά σας θα παγώσουν, αλλά ούτε πολύ ζεστό διότι θα αναπτυχθούν βακτήρια.

Αποθηκεύοντας λαχανικά στο ψυγείο: Πώς θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τουςΤα περισσότερα ψυγεία έχουν συρτάρια, όπου μπορούμε να ελέγχουμε την υγρασία. Αλλά συχνά γίνεται κατάχρηση αυτού του εύχρηστου εργαλείου, καθώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι όλα τα λαχανικά πρέπει να φροντιστούν με τον ίδιο τρόπο και αυτό δεν είναι αλήθεια. Ενώ κάποιο λαχανικό μπορεί να ωφεληθεί αν το πλύνουμε και το βάλουμε στο συρτάρι μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα, κάποιο άλλο μπορεί να χάλασε τρεις φορές πιο γρήγορα με αυτήν την μέθοδο.

Επίσης, ορισμένα λαχανικά μπορεί να αφήσουν οσμές, που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη δική τους γεύση, αλλά και άλλων λαχανικών ή γενικά όλων των τροφίμων του ψυγείου. Διατηρούμε πάντα ένα κουτάκι με μαγειρική σόδα κάπου στο ψυγείο μας για να αποφευχθεί αυτή η μεταφορά γεύσεων και οσμών.

Βήμα δεύτερο: Γνωρίστε τα λαχανικά σας
Πρώτα απ’ όλα, δεν θα πρέπει να πλένετε τα λαχανικά πριν από την αποθήκευση τους, εκτός αν είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να απομακρύνετε την παραπανίσια υγρασία. Το πρόβλημα είναι ότι μετά το πλύσιμό τους θα καταλήξουν με πολύ υγρασία, που μπορεί να προκαλέσει γρήγορα καφέ κηλίδες και μαρασμό. Αλλά αν στεγνώσουμε τα λαχανικά πολύ καλά, μπορεί να τα στερήσουμε από την απαραίτητη υγρασία τους και να αφυδατωθούν, οπότε πάλι θα μαραθούν. Είναι καλύτερα να τα διατηρούμε «άπλυτα» και να τα πλύνουμε λίγο πριν τα καταναλώσουμε.

Αποθηκέψτε τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες στο συρτάρι, ή σε όποιο μέρος του ψυγείου σας είναι πιο δροσερό. Οι σακούλες αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας και το κρύο κρατά τα φύλλα φρέσκα, χωρίς κίνδυνο να μαραθούν. Βασικά, τα φυλλώδη λαχανικά έχουν διάρκεια αντοχής 10 ημέρες, όταν φυλάσσονται καλά. Λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα φασόλια και οι πιπεριές, επίσης αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου.

Αποθηκέψτε τα λαχανικά που είναι ρίζες, όπως καρότα και γογγύλια, σε πλαστικές σακούλες με τρύπες, που θα τους προσφέρουν αερισμό. Αφαιρέστε το πάνω μέρος της κάθε ρίζας. Τα φύλλα που βρίσκονται εκεί, θα απορροφήσουν όλη την υγρασία που χρειάζονται οι ρίζες για να διατηρηθούν τραγανές. Αν σκοπεύετε να φάτε τα φύλλα συντηρήστε τα όπως τα φυλλώδη λαχανικά.

Λαχανικά που δεν πρέπει να καταψύχονται:
Ορισμένα λαχανικά δεν πρέπει να ψύχονται καθόλου, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Το καλύτερο για τα κρεμμύδια είναι ανοιχτά καλάθια που κρέμονται από ψηλά. Για το σκόρδο οι καλύτερες συνθήκες είναι μέσα σε κάποιο μπολ σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Οι πατάτες προτιμούν τις δροσερές θερμοκρασίες, αλλά όχι μέσα στο ψυγείο. Τοποθετήστε τες σε μια χάρτινη σακούλα, σε ένα δροσερό μέρος.

Ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το ηλιακό φως και εκτός ψυγείου, τουλάχιστον μέχρι να κοπούν. Μόλις κοπούν, μπορούν να τα τυλιχτούν καλά και να τα τοποθετηθούν στο ψυγείο. Οι ντομάτες σε γενικές γραμμές έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Τέλος, για το καλαμπόκι είναι καλύτερα να μην αποθηκεύεται με τον κώνο του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να φάτε ότι μπορείτε απευθείας. Αν πρέπει να το ζεματίσετε, ψύξτε το αμέσως και αποθηκέψτε το στο ψυγείο μέσα σε σακούλα.

Αυτοί οι τρόποι θα βοηθήσουν ώστε το μαρούλι σας να μείνει πράσινο, τα καρότα τραγανά και οι ντομάτες σκληρές. Η διατήρηση των φρέσκων λαχανικών στο ψυγείο, γίνεται πιο εύκολη, όταν γνωρίζουμε μερικές βασικές οδηγίες.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης