Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Πολλές φορές δεν έχετε αναρωτηθεί για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους «μαύρους κύκλους» γύρω από τα μάτια σας;

Ο όρος «μαύροι κύκλοι» μπορεί να έχει επικρατήσει, όμως στη πραγματικότητα περιγράφει μια ευρεία γκάμα από καταστάσεις οφειλόμενες σε γενετικές, περιβαλλοντικές και δερματολογικές αιτίες. Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο οι πάσχοντες γνωρίζουν λίγα και για το οποίο δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία.

Παρακάτω παρατίθεται μία κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων και σας περιγράφεται η βέλτιστη συνδυαστική θεραπεία για τον κάθε φορά διαφορετικό τύπο των «μαύρων κύκλων». Παρόλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων.

1. Υπερκόγχια προεξοχή του τοπικού λιπώδους στρώματος
 (Επίσης γνωστή και ως «σακούλες κάτω από τα μάτια».)

Η βλεφαροπλαστική είναι μια καλή λύση για τις βαρύτερες περιπτώσεις.

Αν οι σακούλες δεν είναι έντονες αλλά είναι εμφανή τα » κανάλια των δακρύων – tear troughs», τότε τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος -«fillers» είναι η καλύτερη λύση και μπορούν να τοποθετηθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί η «δακρυακή λεκάνη».

Αν υπάρχει χαλαρό δέρμα σε συνδυασμό με τις «σακούλες», τα LASER και οι RF ραδιοσυχνότητες, είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα .

2. Υπερκόγχιο Οίδημα

Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, γίνεται οιδηματώδες όταν υπόκειται σε επιβαρύνσεις όπως οι εποχικές αλλεργίες, οι ρινικές λοιμώξεις, το κλάμα, η κατακράτηση υγρών εξαιτίας της υπέρτασης ή η διατροφή με τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα σε αλάτι. Η βαρύτητα είναι παράγοντας που συνεισφέρει στη δημιουργία οιδήματος κάτω από τα μάτια.

Ο ύπνος πάνω στο στομάχι ή στο πλευρό μπορεί να ενθαρρύνει τα υγρά να συσσωρεύονται στη περιοχή κάτω από τα μάτια. Η ενδεδειγμένη στάση είναι ανάσκελα με ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι. Επίσης καλό είναι να μη τρίβετε τα μάτια σας, να μη πηγαίνετε για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ, και να χρησιμοποιείτε απαλό υλικό για το ντεμακιγιάζ.

Οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τη περιοχή των ματιών μπορεί να συνεισφέρει στη συσσώρευση υγρών και άρα σε οίδημα-πρήξιμο. Επίσης, το οίδημα κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, ειδικά αν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια εμφανιστεί ξαφνικά. Θυρεοειδοπάθειες, καρδιοαγγειακά ή προβλήματα στα νεφρά είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών κάτω από τα μάτια.

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια3. Περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση
(Ευρέως γνωστοί ως «μαύροι κύκλοι»)

Ο χρωματισμός γύρω από τα μάτια είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη. Η γενετική προδιάθεση, το τρίψιμο της περιοχής, και οι λοιμώξεις του δέρματος όπως π.χ. το έκζεμα, μπορούν να παίξουν ρόλο επιδεινώνοντας το χρωματισμό του λεπτού δέρματος κάτω από τα μάτια.

Η χρόνια συνήθεια τριβής καθώς και η ανάπτυξη δερματίτιδων από εφαρμοσθέντα καλλυντικά στην περιοχή, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία σκούρου δέρματος. Οι κρέμες με ρετινοϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να απαλυνθεί το σκούρο δέρμα. Θα πρέπει βέβαια, να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί ο ερεθισμός της περιοχής.

Οι κρέμες αποχρωματισμού του δέρματος με αζελαϊκό οξύ, kojic acid, και glycolic acid μπορούν να βοηθήσουν επίσης. Οι κρέμες με υδροκινόνη έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον αποχρωματισμό της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Το ελαφρύ χημικό peeling είναι ένας επιπλέον τρόπος βελτίωσης των συμπτωμάτων. Το peeling με υδροκινόνη ή ρετινοϊκό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί για καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος τα Q-switched lasers είναι τα πλέον αποτελεσματικά.

4. Υπερκόγχια εμβύθιση στην δακρυακή λεκάνη

Πολύ συχνά, οι μαύροι κύκλοι δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος.
Δημιουργούνται και από την απώλεια όγκου του δέρματος στη περιοχή γύρω από τα μάτια, τονίζουν και αποκαλύπτουν την υποκείμενη οστέινη διαμόρφωση και δημιουργούν μια κοιλότητα-σκάφη η οποία «παρουσιάζεται» ως «μαύρος κύκλος». Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά οφειλόμενες σε γενετική προδιάθεση, αλλά και η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να συνδράμει.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι με μια μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέως τοποθετημένη στην κοιλάδα των δακρύων.

5. Περικογχική αγγειακή εξόγκωση

Με το χρόνο, το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μικρά τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες ακριβώς κάτω από τη λεπτή επιδερμίδα. Η διόγκωση των αγγείων μπορεί να δημιουργήσει μια μπλέ απόχρωση στο υπερκόγχιο δέρμα και να κάνει τη περιοχή να δείχνει σκούρα.

Οι κρέμες ματιών οι οποίες περιέχουν καφεϊνη μπορούν να συσφίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και προσωρινά να μειώσουν τις εξογκώσεις των αγγείων. Για τις μεγάλες μπλε φλέβες, δερματολογικά LASER αγγειακών βλαβών, όπως τα Long Pulse Νd:Yag, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, σε σκουρότερες αποχρώσεις δέρματος αυτά τα lasers μπορούν να προκαλέσουν υπερχρωμικές αλλοιώσεις, εάν δεν συνδυαστούν με τις αντίστοιχες αγωγές προετοιμασίας και τις τεχνικές ψύξης της επιδερμίδας κατά την εφαρμογή.

6. Περικογχικές στατικές και δυναμικές ρυτίδες

Το Βotox τοποθετημένο σε πάρα πολύ μικρές δόσεις γύρω από τα άκρα της κόγχης του ματιού μπορεί να μειώσει τις δυναμικές ρυτίδες στη περιοχή. Η επανάληψη της θεραπείας ανά 3-4 μήνες μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Επιπλέον η εφαρμογή Laser resurfacing with fractionated CO2 μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρετικά αποτελέσματα στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Το RF microneedling επίσης μπορει να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλες τις εποχές του έτους.

Συμβουλές:

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκόγχιων προβλημάτων, το makeup μπορεί να βοηθήσει στη κάλυψη ορισμένων ατελειών. Οι πάσχοντες θα πρέπει να επιλέξουν ένα concealer που ταιριάζει στην απόχρωση του δέρματος τους ή είναι ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο. Αν υπάρχει ήπιος αποχρωματισμός, καλό είναι να χρησιμοποιούν κάποιο προϊόν σε υγρή μορφή ειδικά για περιπτώσεις διόγκωσης.

Η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί πρόωρη γήρανση και αποδυναμώνει τη παραγωγή κολλαγόνου, βοηθάει.

Αντιηλιακά γύρω από τη περιοχή των ματιών, επίσης είναι απαραίτητα.

Επιπλέον προτείνουμε να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα γύρω από τη περιοχή των ματιών στη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή ξήρανσης, ερεθισμών και αφυδάτωσης του δέρματος.

Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος

Info: Ο Χριστόφορος Τζερμιάς είναι Δερματολόγος, Διευθυντής Τμήματος Laser Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Πηγή: Tzermias.gr

Διαβάστε επίσης