Κοιμηθείτε γυμνοί και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Κοιμηθείτε γυμνοί και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας Κοιμηθείτε γυμνοί και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Γνωρίζετε ότι αν κοιμάστε γυμνοί μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο για διαβήτη για να μην αναφέρουμε την αποφυγή των λοιμώξεων. Οι ειδικοί λένε πως αν βγάλουμε από πάνω μας τις πιτζάμες θα βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, θα αναθερμάνουμε τη σχέση μας ενώ ταυτόχρονα θα κάψουμε θερμίδες. Βγάλε τα ρούχα σου για καλύτερη ποιότητα στον ύπνο. Κάτι ήξερε η Μέριλιν Μονρόε όταν έλεγε ότι κοιμάται φορώντας μόνο το άρωμα της.

Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός με βάση έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των Η.Π.Α και αυτό φαίνεται ότι κρύβει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι σημαντικό το σώμα μας να παραμένει δροσερό κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε η θερμοκρασία μας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου μισό βαθμό. Η θερμοκρασία του σώματος μας είναι στο υψηλότερο σημείο της στις 11 το βράδυ και στο χαμηλότερο στις 4 τα ξημερώματα. Αν κάτι εμποδίσει την εν λόγω πτώση της θερμοκρασίας θα ξυπνήσει τον εγκέφαλο μας για να αντιδράσει και θα διαταράξει τον ύπνο μας. Όταν λοιπόν κοιμόμαστε γυμνοί είναι ευκολότερο για το σώμα να κρυώσει και να διατηρήσει τη χαμηλή θερμοκρασία που ο εγκέφαλος θέλει να πετύχει.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Russell Foster υποστηρίζει ότι το να πετάξουμε τα νυχτικά και τις πιτζάμες θα μας βοηθήσει να πέσουμε πιο εύκολα σε λήθαργο. Όταν ο ύπνος μας διακόπτεται εξ αιτίας υπερβολικής ζέστης δεν σημαίνει ότι θα κοιμηθούμε λιγότερο συνολικά άλλα ότι θα κάνουμε κακής ποιότητας ύπνο.

Η καλή ποιότητα ύπνου είναι σημαντική για την μνήμη μας και για την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, απαραίτητη για την επισκευή των κυττάρων και την ανάπτυξη.

Άλλα γιατί το σώμα μας κρυώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Μία θεωρία είναι ότι οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου στην Αφρική έπαιρναν έναν υπνάκο το απόγευμα και έπρεπε να διατηρηθούν δροσεροί για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη της σαβάνα.

Θερμοφόρες αντί για κάλτσες

Αν και όπως είπαμε είναι σημαντικό να μην ανέβει η θερμοκρασία του σώματος μας το βράδυ, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ζεστά τα χέρια και τα πόδια μας. Αυτό χρειάζεται γιατί όταν το σώμα πρέπει να διώξει την υπερβολική ζέστη το κάνει με το να στέλνει αίμα στις φλέβες κοντά στο δέρμα μας ειδικότερα σε εκείνες στα άκρα μας, δηλαδή στα χέρια και τα πόδια μας, από όπου η θερμότητα χάνεται μέσω της επιφάνειας του δέρματος. Αν λοιπόν τα χέρια μας και τα πόδια μας είναι κρύα τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ζέστη και έτσι όμως εμποδίζεται η απελευθέρωση θερμότητας. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος μας δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα άρα και η ποιότητα του ύπνου μας θα αναστατωθεί. Έτσι εξηγείται γιατί οι άνθρωποι με το σύνδρομο του Raynaud, ­ μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά κρύα χέρια και πόδια, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία.

sleep-3

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιθανό να αισθάνονται κρύο το βράδυ εξαιτίας προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι γυναίκες ακόμα υποφέρουν από κρύα χέρια και πόδια ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους.

Ένα πείραμα του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών στην Ολλανδία το 2008 απέδειξε την σημασία που έχει η θερμοκρασία του σώματος μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εθελοντές κοιμήθηκαν φορώντας ειδικές στολές οι οποίες επέτρεπαν στους ερευνητές να αλλάζουν την θερμοκρασία του δέρματος τους χωρίς να επεμβαίνουν στη θερμοκρασία του σώματος τους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν η θερμοκρασία του δέρματος των εθελοντών ήταν αυξημένη τότε οι ίδιοι κοιμόντουσαν πιο βαριά. Όσο αφορά τους πιο ηλικιωμένους αυξήθηκαν οι ώρες ύπνου τους και ξέφυγαν από την συνήθεια να ξυπνούν πολύ νωρίς. Με άλλα λόγια για να κοιμηθείς καλά πρέπει να είσαι αρκετά ζεστά έτσι ώστε τα αιμοφόρα αγγεία να μην συστέλλονται αλλά όχι τόσο ζεστά ώστε το σώμα μας να μην μπορεί να κρυώσει. Οι θερμοφόρες μπορούν να αποτελέσουν μια καλή λύση στο να κρατάμε τα πόδια μας ζεστά ενώ ταυτόχρονα να μπορούμε να απελευθερώνουμε την περιττή θερμότητα. Αντιθέτως οι κάλτσες δεν επιτρέπουν στη ζέστη να φύγει από τα πόδια μας και εμποδίζουν το σώμα μας από το να είναι δροσερό.

Κοιμήσου στο κρύο για να κάψεις θερμίδες

Έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι το να κοιμάσαι σε ένα κρύο δωμάτιο βοηθάει στην μείωση του λίπους. Πέντε υγιείς νέοι άνθρωποι συμμετείχαν σε ένα πείραμα κατά τη διάρκεια του οποίου κοιμήθηκαν για τέσσερις μήνες σε δωμάτια των οποίων η θερμοκρασία ελεγχόταν. Το πρώτο μήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 24 βαθμούς,στην συνέχεια έπεσε στους 19, έπειτα ανέβηκε πάλι στους 24 και τον τελευταίο μήνα κατέληξε στους 27. Το πείραμα έδειξε ότι οι εθελοντές έκαψαν περισσότερες θερμίδες όταν η θερμοκρασία ήταν χαμηλή ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.

sleep-4

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος

Τα ζεστά σου πιτζαμάκια μπορεί να είναι βολικά αλλά αν μοιράζεσαι το κρεβάτι με τον σύντροφο σου το να κοιμηθείς γυμνός θα απελευθερώσει μια γενναία ποσότητα ωκυτοκίνης. Είναι μια ορμόνη θεωρείται ότι έχει πολλά θετικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προκαλείται από την επαφή σώμα με σώμα με βάση τον Dr Kerstin Uvnas­Moberg φυσιολόγο στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και εμπειρογνώμονα για την ωκυτοκίνη. Αισθητήρια νεύρα στο δέρμα στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την απελευθέρωση της ορμόνης. Η ωκυτοκίνη έχει μια προστατευτική επίδραση στην καρδιά καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το άγχος. Αλλά όλο αυτό λειτουργεί μόνο με την σώμα με σώμα επαφή κάτι το οποίο μας κάνει χαρούμενους.

Aναθερμαίνει την σεξουαλική ζωή

Οι άνθρωποι που κοιμούνται γυμνοί έχουν μια πιο ευτυχισμένη ερωτική ζωή σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 1000 ενήλικους Βρετανούς. Το να κοιμάσαι γυμνός αυξάνει τις πιθανότητες για σεξ και διευκολύνει τα άτομα που νιώθουν άβολα με το σώμα τους να ξαπλώσουν κάτω από τα παπλώματα και να αγκαλιάσουν τον σύντροφο τους, σύμφωνα με τον σεξολόγο Denise Knowles. Οι πιτζάμες μπορεί μπορεί να δίνουν το μήνυμα «όχι απόψε», ωστόσο πολλά ζευγάρια βρίσκουν διασκεδαστικό να βγάζουν ο ένας τα ρούχα του άλλου.

Αποφεύγεις τις λοιμώξεις!

Οταν κοιμάσαι χωρίς ρούχα, ειδικά αν είσαι γυναίκα, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την ανάπτυξη λοιμώξεων από μύκητες οι οποίοι προτιμούν τις ζεστές περιοχές, λέει ο Austin Ugwumadu, γυναικολόγος στο St George’s Hospital του Λονδίνου. Αν φοράς κάτι εφαρμοστό, αυτό σημαίνει λιγότερος αέρας στις ευαίσθητες περιοχές και πιθανός ιδρώτας που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

 

Διαβάστε επίσης