Ενοχλήσεις στη μέση

Ενοχλήσεις στη μέση Ενοχλήσεις στη μέση

Οι πόνοι στη μέση δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν. Ακόμη και τα μικρά παιδιά δεν γλιτώνουν απ’ αυτούς τους πόνους. Τι είναι όμως αυτό που τους προκαλεί και πώς μπορούμε να μετριάσουμε την ένταση και τη συχνότητά τους;

Ο πόνος στη μέση παρουσιάζετε κάποια στιγμή της ζωής στον καθένα μας. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα αίτια και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν το μισό του ενήλικου πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε πόνους στο κάτω μέρος της μέσης, διάρκειας τουλάχιστον 24 ωρών, κάποια εποχή του χρόνου. Σε μια παρόμοια που είχε διεξαχθεί δέκα χρόνια πριν, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είχε τέτοιου είδους ενοχλήσεις στη μέση. Σήμερα υπολογίζεται ότι 4 στους 5 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν πόνο στη μέση και η μισοί από αυτούς θα «ταλαιπωρηθούν» για περισσότερο από 4 μήνες.

Ενοχλήσεις στη μέση Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνεχώς κλιμακώνεται (για τα νοσοκομεία είναι περίπου 512 εκατ. δολάρια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι χάνονται 119 εκατ. μέρες εργασίας εξαιτίας ανικανότητας που προκαλούν οι πόνοι στη μέση).

Ο πόνος στη μέση εκδηλώνεται ακριβοδίκαια σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και γεωγραφικής περιφέρειας. Η εργασία ωστόσο, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι και νέοι άνθρωποι είναι επίσης πιθανό να έχουν μικρές κρίσεις ή επεισόδια, ενώ ο χρόνιος πόνος εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι περίοδος ευτυχίας και προσδοκίας. Ωστόσο, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μέλλουσες μητέρες είναι ο πόνος στη μέση, κάτι που αμαυρώνει μια, κατά τα λοιπά, ευτυχισμένη περίοδο. Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, καθώς αλλάζει το κέντρο βάρους της μητέρας, η οποία προσαρμόζει ασυναίσθητα τη στάση της στη νέα αυτή πραγματικότητα, γέρνοντας προς τα πίσω όταν περπατάει και αλλάζοντας τη φυσική κλίση της σπονδυλικής στήλης.

Περισσότερο ανησυχητική είναι η εμφάνιση προβλημάτων μέσης στα παιδιά. Έρευνες που έγιναν σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι οι πόνοι στη μέση είναι πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και στα παιδιά. Περίπου το 50% αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή προβλήματα στη μέση, αν και μια άλλη έρευνα στη Γαλλία, τον προηγούμενο χρόνο, έδειχνε ότι 4 στα 5 παιδιά παρουσίασαν πόνο στη μέση. Σ’ αυτήν την έρευνα, το βάρος των σχολικών σακιδίων ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες του προβλήματος και έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά συνήθως στηρίζουν το 60% του συνολικού βάρους τους στη μέση τους. Επίσης, η έλλειψη εγκαταστάσεων στα σχολεία είναι ένας ισχυρός παράγοντας εμφάνισης αυτών των προβλημάτων. Η χρησιμοποίηση ενός εργονομικά σχεδιασμένου σχολικού σακιδίου είναι ένας τρόπος να αποτρέψουμε τη βλάβη μακροπρόθεσμα.

Το ίδρυμα Φροντίδα της Μέσης, ο εθνικός οργανισμός της Βρετανίας, συμβουλεύει ότι ο πόνος στη μέση προκαλείται όταν έχετε τεντώσει έντονα κάποιον μυ. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και με επιδέξιο χειρισμό (μασάζ) από πιο εξειδικευμένα χέρια ενός εναλλακτικού θεραπευτή του σιάτσου ή ακόμα και από έναν βελονιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι απαραίτητη. Αν όμως πάτε, συζητήστε μαζί του όλο το πρόβλημα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η λήψη φαρμάκων.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο της μέσης είναι να είστε δραστήριοι. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το να μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει, αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει την κατάσταση σας.

– Ξαπλώστε μόνον αν ο πόνος είναι αβάσταχτος και σας το έχει προτείνει ο γιατρός ή ο εξειδικευμένος θεραπευτής σας. Ως πρώτη βοήθεια προσπαθήστε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας όταν κοιμάστε στο πλάι, γιατί με αυτόν τον τρόπο κρατάτε σταθερή τη μέση.
– Αποφεύγετε να κοιμάστε επίπεδα χωρίς να σηκώνετε τα γόνατά σας, γιατί διαφορετικά μπορεί να επιδεινώσετε τον πόνο (και αργότερα, όταν κάθεστε).
– Προσπαθήστε να κάνετε μερικά stretching. Ξαπλώστε στα πλάγια στο κρεβάτι ή στο δάπεδο με μαζεμένα πόδια στην εμβρυική θέση και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, ξαπλώστε και φέρτε τα πόδια σας στο στέρνο ή μέσα στην αγκαλιά σας. Αυτό θα ξεκουράσει και θα χαλαρώσει τη μέση σας. Μη συνεχίσετε όμως τις ασκήσεις αν σας προκαλούν περισσότερο πόνο απ’ αυτόν που ήδη αισθάνεστε (αν συμβεί αυτό, συμβουλευτείτε έναν γιατρό).
– Αν σας πονάει και ο αυχένας δοκιμάστε ένα μαξιλάρι «πεταλούδα». Είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο μαξιλάρι που βοηθάει να κρατάτε σταθερό το κεφάλι και αποφεύγετε με αυτό να ακουμπάτε του ώμους στο μαξιλάρι (όπως γίνεται στα συνηθισμένα μαξιλάρια).

Μολονότι αντιμετωπίζετε πόνους στη μέση, με απλές αλλαγές στη ζωή σας μπορείτε να αισθάνεστε καλύτερα και να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν.

Οφείλετε να πάτε στο γιατρό:

– Αν αισθάνεστε γενικότερα άσχημα και κυρίως αν παρουσιάσετε πυρετό και πολύ έντονο πόνο.
– Αν παρουσιάσετε ακράτεια.
– Αν αισθάνεστε βελονιές (σουβλιές) και στα δύο πόδια ή στη μέση ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
– Αν και τα δύο πόδια σας τα αισθάνεστε αδύναμα.
– Αν αισθάνεστε ασταθείς.
– Αν χειροτερεύει γενικά η κατάστασή σας, ειδικά αν παρουσιάζεται ο πόνος σε ακανόνιστους κύκλους.

 

Διαβάστε επίσης