Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών Το φαρμακείο των διακοπών

Όλα είναι έτοιμα, βαλίτσες, σακ βουαγιάζ, βατραχοπέδιλα και διάθεση για διακοπές. Μήπως, όμως, ξεχάσαμε κάτι; Και βέβαια! Το φαρμακείο των διακοπών. Απαραίτητο εξάρτημα για χαλαρές και όμορφες μέρες, όποιος κι αν είναι ο προορισμός μας. Για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει να έχουμε μαζί μας ό,τι μπορεί να μας χρειαστεί σε περίπτωση τραυματισμού, διαστρέμματος, τσιμπημάτων από έντομα, ηλιακών εγκαυμάτων, ακόμα και απλού πονοκεφάλου.

Ένα μίνι φαρμακείο θα πρέπει λοιπόν να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στα απαραίτητα αξεσουάρ του ταξιδιού. Και σίγουρα θα πρέπει να περιέχει:

– Απλούς επιδέσμους.
– Γάζες.
– Αυτοκόλλητη ταινία.
– Ψαλίδι και τσιμπιδάκι.
– Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
– Τοπική αντιβιοτική αλοιφή που αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές.
– Ελαστικό επίδεσμο που θα βοηθήσει σε περίπτωση διαστρέμματος ή κάκωσης.
– Ένα απλό αντιπυρετικό – αναλγητικό φάρμακο, για την περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας παρουσιάσει πυρετό ή πόνο (παρακεταμόλη).
– Θερμόμετρο
– Εντομοαπωθητικό
– Μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή.
– Αντισταμινική αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα, τσούχτρες  κλπ..
– Τοπική στεροειδή κρέμα για τα δερματικά εξανθήματα ή τα ηλιακά εγκαύματα.
– Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
– Ένα αποσυμφορητικό φάρμακο — ρινικό σπρέι — για το μπούκωμα και για να μην κινδυνεύσουν τα αφτιά μας από τις καταδύσεις.
– Σκεύασμα κατά της ναυτίας (δραμαμίνη).
– Ένεση κορτιζόνης, για αλλεργικά άτομα. Για ελαφρές τοπικές αλλεργίες θα πρέπει να υπάρχει μια κορτιζονούχα αλοιφή.

Τέλος, αν κάποιος πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα επιβάλλεται να έχει μαζί του τα κατάλληλα φάρμακα που του έχει χορηγήσει ο θεράπων ιατρός του.

Τα απαραίτητα τηλέφωνα που θα πρέπει να περιέχει η ατζέντα μας

Το φαρμακείο των διακοπώνΠριν φύγουμε για τις διακοπές μας, και αφού έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο προορισμό, σειρά έχει να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων λοιπόν, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα εξής:
· Το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας, του τόπου που θα παραθερίσουμε,
· Το τηλέφωνο του Αγροτικού Ιατρείου, αν το μέρος είναι πολύ μικρό ή απομακρυσμένο,
· Το τηλέφωνο του πλησιέστερου φαρμακείου,
· Το τηλέφωνο για την αναζήτηση ταξί, σε περίπτωση επείγουσας μεταφοράς, αν δεν διαθέτουμε δικό μας μεταφορικό μέσο,
· Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε τον αριθμό του Κέντρου Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά είναι σε θέση να μας δώσει κατάλληλες τηλεφωνικές συμβουλές, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης: 210-7793777.

Τέλος, να θυμηθούμε να γράψουμε όλα τα τηλέφωνα του οικογενειακού μας γιατρού (κινητό, διακοπών κλπ) έτσι ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί του, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επιπρόσθετες προμήθειες

Το φαρμακείο των διακοπών Καλό είναι να κρατήσουμε τα φάρμακα με τις αρχικές τους συσκευασίες και με τις οδηγίες χρήσης για να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσουμε σε ποια περίπτωση και πώς θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε.

Αν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη αγωγή, καλό είναι να πάρουμε μαζί μας περισσότερα φάρμακα ώστε να έχουμε επάρκεια.

Στην περίπτωση που πάσχουμε από κάποια χρόνια ασθένεια θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα σημείωμα από το γιατρό που μας παρακολουθεί, στο οποίο θα αναφέρεται η ασθένεια μας και οι δόσεις των φαρμάκων.

Αν φοράμε γυαλιά, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας ένα έξτρα ζευγάρι. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε αν φοράμε φακούς επαφής, ενώ δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να εφοδιαστούμε με διαλύματα για τον καθαρισμό τους.

Για το ταξίδι στο εξωτερικό

Αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παίρνουμε όταν ακολουθούμε κάποια θεραπεία, μπορεί να μην κυκλοφορούν στη χώρα που θα επισκεφτούμε και τα υποκατάστατά τους να μην είναι κατάλληλα για μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και για λόγους ασφαλείας να μην τα τοποθετήσουμε όλα στη βαλίτσα μας, αλλά να κρατήσουμε κάποια στις χειραποσκευές μας.

Αν πάσχουμε από κάτι, πρέπει να φοράμε ένα βραχιόλι, ένα μενταγιόν ή να έχουμε μια κάρτα που θα περιγράφει την κατάσταση και το φάρμακα που λαμβάνουμε, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, το πρόβλημά μας να μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Μπορούμε επίσης να πάρουμε μαζί μας τα προσωπικά μας προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματός μας, την ατομική μας υγιεινή και την αντισύλληψη, εφόσον έχουμε εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων που αγοράζουμε στη χώρα μας.

Κάποιες χώρες θέτουν ορισμένους περιορισμούς στην εισαγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε προτού μεταφέρουμε μαζί μας φάρμακα, αν αυτά επιτρέπεται να τα έχουμε μαζί μας και αν τυχόν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ανάλογα με το είδος τους (φάρμακα με μονή ή διπλή γραμμή – με ναρκωτικές ουσίες). Μπορούμε να ενημερωθούμε από τις αντίστοιχες πρεσβείες και προξενεία των χωρών που πρόκειται να επισκεφτούμε.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης