Παιδί και χρήματα: ένα μάθημα με μεγάλη αξία

Παιδί και χρήματα: ένα μάθημα με μεγάλη αξία Παιδί και χρήματα: ένα μάθημα με μεγάλη αξία

Πώς να βάλετε σωστές βάσεις στη σχέση του παιδιού σας με τα χρήματα

Ένα σημαντικό εφόδιο ζωής που μπορείτε και χρειάζεται να δώσετε στα παιδιά σας είναι η οικονομική παιδεία. Να τα διδάξετε από όταν είναι μικρά ακόμα, την αξία των χρημάτων, της σωστής διαχείρισής τους, αλλά και της αποταμίευσης.

Τί είναι το χρήμα;

Καλό είναι να ξεκινήσετε από νωρίς να μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα -τί είναι και πώς χρησιμοποιούνται. Δείξτε τους τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα, εξηγείστε τους ποιο έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία και τί σημαίνει αυτό με παραδείγματα. Κάθε φορά που ψωνίζετε, επιτρέψτε τους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ακόμα και για τις αγορές που γίνονται με κάρτα, εξηγείστε τους με απλά λόγια πως κι αυτό είναι μια μορφή χρήματος.

Η συνήθεια της αποταμίευσης

Η παιδική ηλικία είναι η ιδανική στιγμή για να μάθουν να αποταμιεύουν διότι έτσι η συνήθεια αυτή θα αποκτήσει τις απαραίτητες βάσεις για να έχει διάρκεια στον χρόνο. Η αποταμίευση είναι επιπλέον ένας μεθοδικός τρόπος που διδάσκει τη σημασία των στόχων και μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία. Όπως, για παράδειγμα, ένας κουμπαράς που όταν θα βάζουν μέσα ένα κέρμα, θα βάζετε κι εσείς άλλο ένα, για επιβράβευση. Προτιμήστε έναν διάφανο ώστε να μπορούν να βλέπουν τις οικονομίες τους να αυξάνονται, μαζί με την ικανοποίησή τους.

Παίξτε επιτραπέζια

Τα παιχνίδια και κυρίως τα επιτραπέζια είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να διδάξετε τα παιδιά σας σχετικά με τα χρήματα. Αυτοσχεδιάστε και δημιουργήστε σενάρια που εκπαιδεύουν το μυαλό τους στη χρήση, αλλά και στη διαχείριση των οικονομικών.

Χαρτζιλίκι

Το χαρτζιλίκι είναι το ισχυρότερο μέσο για την εκπαίδευσή τους στη διαχείριση των οικονομικών. Ορίστε μία σταθερή μέρα και ποσό και φροντίστε να είστε απόλυτα συνεπείς. Αν έχετε αποφασίσει να δίνετε το χαρτζιλίκι κάθε Δευτέρα, εξηγήστε τους ότι το ποσό που έχετε συμφωνήσει είναι για να περάσουν ολόκληρη την εβδομάδα και θέστε όρια αν αυτό προσπαθήσουν να μην το τηρήσουν.

Επιτρέψτε τις αποφάσεις

Αν σας πούν ότι θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει σε κάποιο παιχνίδι που είδαν, ακούστε τα, συζητήστε το, εξηγήστε τους ότι αν χαλάσουν τώρα τα χρήματά τους, για παράδειγμα, δεν θα τα έχουν διαθέσιμα για κάτι άλλο που πιθανόν είχαν βάλει στόχο αρχικά ή για κάτι που θα προκύψει, παρά μόνο όταν ξανασυγκεντρώσουν χρήματα. Επιτρέψτε τους να κινηθούν όπως εκείνα αποφασίσουν, αλλά μην σπεύσετε να τους αγοράσετε και κάποιο άλλο παιχνίδι μαζί. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν τις προτεραιότητες. Προσπαθήστε όσο γίνεται τα χρήματα που συγκεντρώνουν από την αποταμίευσή τους να χρησιμοποιούνται σε κάτι που τους δίνει χαρά.

Παιδικοί λογαριασμοί

Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως παιδικοί λογαριασμοί, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά τα οποία βοηθούν στην εκμάθηση της διαχείρισης των χρημάτων, στην καλλιέργεια της αποταμίευσης και, γενικά, στη σωστή επαφή των παιδιών με την έννοια του χρήματος.

Τα χρήματα και η σωστή διαχείρισή τους είναι ένα μάθημα που κάθε γονιός οφείλει να προσφέρει στο παιδί του. Η οικονομική παιδεία απαιτεί υπομονή, αλλά είναι σίγουρο πως, όπως και η αποταμίευση, θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης