Σεξ: Πώς αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε

Σεξ: Πώς αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε Σεξ: Πώς αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε

Μια ρεαλιστική αποτύπωση του πώς το σεξ μετατρέπεται από απόλαυση σε επαχθές φορτίο μετά από κάποια ηλικία, αλλά και των παραγόντων υγείας που το υποβαθμίζουν.

Δεινόν το γήρας και δυστυχώς δεν έρχεται μόνο του. Τα γκρίζα μαλλιά και η κοιλίτσα είναι τα πιο ανώδυνα από όσα φέρνει μαζί του. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα αλλάζει και οι αλλαγές αυτές έχουν και σεξουαλικές επιπτώσεις. Να, λοιπόν, τι θα συναντήσουν οι περισσότεροι άνδρες μετά τα 60 και ακόμη περισσότερο μετά τα 70.

Ροχαλητό
Οι άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο καθώς μεγαλώνουν. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος τους μπορεί να μην είναι τόσο ξεκούραστος, κάτι που δεν είναι πολύ καλό για το σεξ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτή η παρενέργεια του ροχαλητού. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια ώστε να αποφύγουν την ενόχληση, πρακτική όμως που μπορεί να επιταχύνει και να επιτείνει την αποξένωση του ζευγαριού.

Πόνοι στις αρθρώσεις
Οι πόνοι είναι σχεδόν καθολικοί καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η πλάτη, ο λαιμός, τα γόνατα, οι αγκώνες και οι γοφοί είναι καίριας σημασίας για τη σεξουαλική λειτουργία με έναν σύντροφο, και όταν πονάνε το σεξ γίνεται απογοητευτικό. Αν προσθέσουμε σε αυτούς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τη μείωση της σωματικής δύναμης, τότε πράγματι δημιουργείται η εικόνα ενός όχι και τόσο ρωμαλέου εραστή.

Συχνοουρία
Οι άνδρες στη μέση ηλικία έχουν ανάγκη για ούρηση όλο και πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει διότι η ουροδόχος κύστη στέλνει συνεχώς μηνύματα στον εγκέφαλο για να την αδειάσει, αυτή ωστόσο δεν αδειάζει εντελώς, οπότε μετά από λίγο η ίδια ανάγκη εμφανίζεται. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες κατά τη διάρκεια του σεξ ή απλώς της προσπάθειας.

Προβλήματα ακοής
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα ακοής αυξάνουν με την ηλικία. Κάποιοι άνθρωποι τοποθετούν βοηθήματα ακοής, κάποιοι άλλοι όχι, το ζήτημα είναι ότι και τα δύο είναι απογοητευτικά. Ειδικά αν δεν μπορεί να ακούσει κάποιους τους ψιθύρους του συντρόφου του, οδηγούμενος έτσι σε παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις.

Στοματικά προβλήματα
Οι ηλικιωμένοι παίρνουν γενικώς διάφορα φάρμακα. Ορισμένα από αυτά μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του σάλιου στο στόμα, οδηγώντας σε δυσάρεστες μυρωδιές ή γεύσεις. Την ίδια στιγμή, αρκετοί δεν έχουν την καλύτερη στοματική υγιεινή, αποτέλεσμα και της αδιαφορίας αλλά και ενός είδους κούρασης από τη ζωή. Ως αποτέλεσμα η απόλαυση του φιλιού χάνεται.

Χαμηλές «πτήσεις»
Όλοι εστιάζουν στη αδυναμία δυνατής στύσης και διατήρησής της για ώρες, ως ένα σύμπτωμα του γήρατος. Ισχύει. Φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν υπάρχουν, αν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άνδρες που λαμβάνουν ορισμένα άλλα φάρμακα, όπως εκείνα για υψηλή αρτηριακή πίεση. Από την άλλη πλευρά, εάν ένας άνθρωπος δεν επιθυμεί τη σύντροφό του, ένα βοηθητικό στύσης δεν θα το αλλάξει αυτό. Ακόμη όμως και αν έχει στύση και την επιθυμεί, θα δει ότι όσο περνάει ο καιρός θα δυσκολεύεται να φτάσει στο αποκορύφωμα. Όταν, δε, τα καταφέρνει θα διαπιστώνει ότι η ποσότητα του υγρού της εκσπερμάτισης μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό δυστυχώς πολλές γυναίκες το εκλαμβάνουν ως απόρριψη ή αδιαφορία, κάτι που πυροδοτεί συγκρούσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για όλες αυτές τις αλλαγές; Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε να επαναπροσδιορίζετε το σεξ. Εστιάστε στα μέρη του σώματος που λειτουργούν, τις δραστηριότητες που μπορείτε να επιτελέσετε καλά και κάντε ό, τι πρέπει για να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σχέση με τον σύντροφό σας. Θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης