Τροφική δηλητηρίαση: Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπισή της

Τροφική δηλητηρίαση: Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση της Τροφική δηλητηρίαση: Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπισή της

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από βακτήρια και μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάζονται ή συντηρούνται χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Αιτία είναι τα μικρόβια που προϋπάρχουν στα τρόφιμα ή που έχουν βρεθεί εκεί κατά την παρασκευή ή τη συντήρησή τους και με την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια και άλλοι μικροοργανισμοί, μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι πολύ ήπια (π.χ. ένας στομαχόπονος που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες) έως πολύ σοβαρά (υψηλός πυρετός και επίμονη διάρροια). Ανάλογα με το μικροοργανισμό που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 8 ώρες ή και μετά από 2 ολόκληρες εβδομάδες.

Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

-Nαυτία
-Kράμπες και πρήξιμο στην κοιλιά
-Διάρροια
-Εμετό
-Πονοκέφαλο
-Πυρετό
-Εξάντληση

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, ενώ πρόκειται για ιό της γρίπης ή κοινό κρυολόγημα και το αντίστροφο.

Η διαφορά έγκειται στο πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται σε μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και τα συμπτώματα διαρκούν 1-2 ημέρες, μπορούν όμως να διαρκέσουν και μία εβδομάδα σε σοβαρές περιπτώσεις ή στα παιδιά.

Πρώτες βοήθειες

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό λόγω κάποιας ασθένειας ή άτομα με χρόνια προβλήματα στο στομάχι ή στο πεπτικό τους σύστημα, είναι απαραίτητο να ζητούν άμεσα τη βοήθεια του γιατρού όταν υπάρχουν υποψίες για τροφική δηλητηρίαση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Όταν κάποιος προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό ή να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πριν από αυτό, εάν βρίσκεστε δίπλα στο άτομο, ακολουθήστε τα εξής:

-Τηλεφωνήστε στο κέντρο δηλητηριάσεων της περιοχής σας ή στο γιατρό σας και ενημερώστε τον για τα εξής:
Το είδος του φαγητού που έφαγε ο ασθενής.
Την ποσότητα της τροφής
Πότε συνέβη το γεγονός
Την ηλικία του ασθενή
Τα συμπτώματα
Αν έκανε ή όχι εμετό
Τι του δώσατε να πιει
Πόση ώρα θα χρειαστείτε για να φτάσετε σε κέντρο πρώτων βοηθειών

-Αν δεν καταφέρτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων, προκαλέστε εμετό στον ασθενή.

-Όταν ο ασθενής κάνει εμετό, φροντίστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του, για να μην πνιγεί.

-Αν είναι ενήλικας ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσει μπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφος, τοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας.

-Ενώ θα περιμένετε το ασθενοφόρο ή θα μεταφέρετε τον ασθενή στο σταθμό πρώτων βοηθειών κρατήστε τον ήρεμο, βάλτε τον να πλαγιάσει στο πλευρό για να έχει ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς αν κάνει εμετό και σκεπάστε τον με κουβέρτα ή ζακέτα για να του εξασφαλίζετε ζεστασιά. Χαλαρώστε τα ρούχα του και ξεσφίξτε το κολάρο ή τη γραβάτα του.

Εμετός

-Αν ο ασθενής κάνει ήπιο εμετό μην ανησυχείτε, καθώς πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα, που υποχωρεί συνήθως γρήγορα (12-36 ώρες). Σε αντίθετη περίπτωση, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

-Αναπληρώστε την απώλεια των υγρών με συχνές, μικρές ποσότητες ποτών (αεριούχων), με τσάι, χυμό μήλου, κρύο ή ζεστό ζωμό από κρέας, πουλερικό ή ψάρι.

-Όταν σταματήσει ο εμετός, αυξήστε λίγο-λίγο την ποσότητα των υγρών και προσθέστε σταδιακά ελαφριά τροφή (φρυγανιά, παξιμάδι).

Διάρροια

-Έχει συνήθως ήπια μορφή και δεν διαρκεί πολύ. Αν, όμως, κρατήσει πάνω από μια μέρα, σταματήστε τις πρώτες βοήθειες και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

-Αποφύγετε τη στερεά τροφή για μια ολόκληρη μέρα και δώστε στον ασθενή σκέτα υγρά (τσάι, νερό, χυμός μήλου, ζωμός κρέατος ή ζελέ).

-Τη δεύτερη μέρα δώστε στερεά τροφή σε μικρές ποσότητες (κουάκερ, αλεσμένο ρύζι, φρυγανιές, μελάτα αβγά).

Διαβάστε επίσης