Τέσσερις τρόποι να αγαπήσει το παιδί τη θάλασσα

Τέσσερις τρόποι να αγαπήσει το παιδί τη θάλασσα Τέσσερις τρόποι να αγαπήσει το παιδί τη θάλασσα

Καλοκαίρι, διακοπές και για κάποιους λιλιπούτειους παραθεριστές η πρώτη τους επαφή με την θάλασσα. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Πλησιάζει επιτέλους η ώρα των καλοκαιρινών διακοπών… Για κάποιους όπως τα μικρά παιδιά, οι λίγες μέρες στο εξοχικό ή το νησί θα είναι και η πρώτη τους φορά που έρχονται σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Καλό είναι να βοηθήσουμε το παιδί να εξοικειωθεί με το νερό έτσι ώστε να αγαπήσει τη θάλασσα. Ας δούμε πώς:

– Αρχικά βοηθήστε το παιδί να περπατήσει στο νερό, κατά μήκος της παραλίας, ώστε να εξοικειωθεί με την επαφή του θαλασσινού νερού. Στη συνέχεια παίξτε μαζί του στα ρηχά.

– Μην το πιέσετε να μπει. Αφήστε το να μπει μόνο του σιγά σιγά στο νερό ώστε να μην κρυώσει.

– Κάντε όλα να φανούν σαν παιχνίδι. Με μια μπάλα λόγου χάρη παίξτε στην ακροθαλασσιά και πιτσιλίστε «ανώδυνα» το παιδί.

– Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στο νερό ή να βρέξει το κεφάλι του, αν φοβάται. Εσείς παίξτε στο νερό δελεάζοντας το παιδί να έρθει κοντά σας, αλλά μην το αναγκάσετε να σας φτάσει. Πλησιάστε το εσείς και παίξτε μαζί του στο νερό.

Υπάρχουν επίσης κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρεί κάθε παιδί για την ασφάλειά του στη θάλασσα και τους οποίους οφείλετε να τους εξηγήσετε στο παιδί. Ο κυριότερος είναι ότι εάν δουν ένα άλλο παιδί να κινδυνεύει στο νερό, να φωνάξουν αμέσως εσάς ή έναν άλλο ενήλικα ή τον ναυαγοσώστη. Να μην επιχειρήσουν να το βοηθήσουν μόνα τους. Γενικότερα το παιδί δεν πρέπει να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του μέσα στο νερό και να μην απομακρύνεται ποτέ από το σημείο της παραλίας που βρίσκεστε. Επίσης δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στο νερό μόνο του ή χωρίς να σας το πει. Εξηγήστε του ακόμη ότι δεν πρέπει να φωνάζει «βοήθεια» χωρίς λόγο, αλλά όταν έχει σοβαρό πρόβλημα όπως π.χ. όταν νιώθει ότι δεν μπορεί να φτάσει κολυμπώντας μόνο του στην ακτή.

Διαβάστε επίσης