Παιδιά στην πισίνα. Πώς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Παιδιά στην πισίνα. Πώς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο Παιδιά στην πισίνα. Πώς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Όλο και περισσότερα σπίτια και ξενοδοχεία αποκτούν πισίνες, μια καλή εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα ή γι’ αυτούς που προτιμούν το κολύμπι σ’ αυτή για δικούς τους λόγους. Για τις οικογένειες με παιδιά η πισίνα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με την θάλασσα ή ακόμα μεγαλύτερους και τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.

Κάθε καλοκαίρι οι κίνδυνοι από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας αποτελούν μια σημαντική απειλή για τη ζωή των παιδιών, καθώς οι ικανότητες τους στο κολύμπι πολύ συχνά υπερεκτιμώνται από τα ίδια και από τους γονείς τους. Οι ειδικοί συνιστούν σε γονείς παιδιών μικρότερων των πέντε ετών, να μη βάζουν πισίνα στην αυλή τους, πριν μεγαλώσουν λίγο ακόμη. Αν πάντως υπάρχει ήδη πισίνα, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποφύγουν τα ατυχήματα, που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή των μικρών τους.

Συμβουλές προς τους γονείς

Παιδιά στην πισίνα. Πώς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο1. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα μέσα και έξω από την πισίνα. Να είστε κοντά τους όταν βρίσκονται μέσα στο νερό.
2. Να βάλετε φράχτη που να χωρίζει το σπίτι από το μέρος που βρίσκεται η πισίνα. Πολλά παιδιά που πνίγονται βγαίνουν από το σπίτι και πέφτουν μέσα στην πισίνα. Ο φράχτης που περιβάλλει την πισίνα πρέπει να είναι αρκετά ψηλός, γύρω στα 130 εκατοστά. Βάλτε πόρτες που θα κλείνουν μόνες τους με χερούλια που θα βρίσκονται αρκετά ψηλά ώστε να μην μπορούν να τα φτάνουν τα παιδιά.
3. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ειδικό κάλυμμα ασφαλείας πάνω από την πισίνα. Μην αφήνετε τα παιδιά να περπατούν ή να παίζουν επάνω στο κάλυμμα. Μετακινήστε το εντελώς πριν από κάθε μπάνιο.
4. Να έχετε εξοπλισμό ασφαλείας, για παράδειγμα σωσίβια, κοντά στην πισίνα.
Παιδιά στην πισίνα. Πώς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο5. Αν τα παιδιά χρειάζονται στο κολύμπι τους σωσίβια, να χρησιμοποιείτε μόνο τα εγκεκριμένα και όχι άλλου είδους φουσκωτά βοηθήματα, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι προστατεύουν τα παιδιά, ενώ μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνα.
6. Τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά όταν κολυμπούν, θα πρέπει να γνωρίζουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Το ίδιο ισχύει και για σας, για να μπορέσετε να βοηθήσετε σε περίπτωση ανάγκης.
7. Όταν τελειώσει το κολύμπι, θα πρέπει να απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια από την πισίνα. Πολλά παιδιά ξαναγυρίζουν για να τα πάρουν και πέφτουν μέσα.
8. Έπειτα από κάθε χρήση της πισίνας βεβαιωθείτε ότι όλοι οι μηχανισμοί ασφαλείας, φράχτες, κάλυμμα, σωσίβια, είναι στην κατάσταση που πρέπει. Καλό είναι να φροντίσετε τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 4 ετών να κάνουν μαθήματα κολύμβησης.
9. Μην αφήνετε τα παιδιά να μπαίνουν στο νερό αν υπάρχει κίνδυνος καταιγίδας. Σε περίπτωση κεραυνών ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος επειδή το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
10. Να έχετε υπόψη σας ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν και από άλλους χώρους όπου υπάρχει νερό: φουσκωτές πισίνες, δεξαμενές, μπάνιο. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από μέρους σας, ακριβώς όπως και στις πισίνες.

 

Διαβάστε επίσης