To χόμπι που χαρίζει μακροζωία

To χόμπι που χαρίζει μακροζωία To χόμπι που χαρίζει μακροζωία

Τα χόμπι προσφέρουν πάντα τη χαρά της δημιουργικότητας, όμως κάποιο από αυτά κρύβει ένα ακόμα μεγαλύτερο όφελος, που αφορά την υγεία. Αρκετές έρευνες, έχουν δείξει ότι η κηπουρική, έχει τόσο πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, συμβάλλοντας στη μακροζωία.

Γιατί η κηπουρική θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

1. Σας φέρνει κοντά στη φύση

Η έκθεση στον ήλιο, τον καθαρό αέρα και η επαφή με τη φύση, έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, οι γιατροί στη Σκωτία συνταγογραφούν «περιπάτους στη φύση» για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και άγχος. Ενθαρρύνουν επίσης τους ασθενείς να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, είτε αυτό σημαίνει παρατήρηση πουλιών ή συλλογή κλαδιών.

2. Είναι μία καλή άσκηση

Η κηπουρική επειδή είναι μία χειρωνακτική ασχολία, απαιτεί κάποια σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα ορισμένες εργασίες χρειάζονται περισσότερη δύναμη και επιπλέον κινήσεις. Επομένως κατά κάποιο τρόπο μπορεί να γυμνάζει ήπια το σώμα.

Σύμφωνα με τον Richard Thompson , ερευνητή στο Royal College of Physicians του Λονδίνου: «Η εργασία στον κήπο αποκαθιστά την επιδεξιότητα και τη δύναμη και οι θερμίδες που χάνονται με την αερόβια άσκηση, μπορεί εύκολα να συγκριθεί με αυτές που χάνονται σε ένα γυμναστήριο»

3. Υγιεινή διατροφή

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της κηπουρικής. Ότι καλλιεργείτε οι ίδιοι τα τρόφιμα που βάζετε στο πιάτο σας. Τα περισσότερα από αυτά, χάνουν το 30% των θρεπτικών συστατικών τους, τρεις ημέρες μετά τη συγκομιδή λόγω αναπνοής – μια φυσική διαδικασία με την οποία συνεχίζουν να «αναπνέουν» αφού απομακρυνθούν από το έδαφος.

Εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις τα συλλέξετε από τον κήπο σας. Η γεύση τους επίσης είναι πολύ καλύτερη.

4. Ανακουφίζει από το άγχος και εξασκεί το μυαλό

Η κηπουρική απαιτεί κάποια δεξιότητα, αλλά και κριτική σκέψη, σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις καλλιέργειες σας.
Η εργασία στον κήπο και η άμεση επαφή με τη φύση, έχει επίσης έναν τρόπο να επιβραδύνει τις πολυάσχολες σκέψεις και να χαλαρώνει το μυαλό σας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί ειδικοί, θεωρούν την κηπουρική ως μορφή διαλογισμού.

Για να ξεκινήσετε, προτιμήστε κάτι εύκολο μέχρι να εξοικειωθείτε. Τα φυτά της τομάτας για παράδειγμα, είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στην κηπουρική. Μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να ζήσουν σε γλάστρες.

Τα φυλλώδη χόρτα όπως το μαρούλι είναι επίσης τέλεια φυτά για αρχάριους.

Τα βότανα είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους ζουν σε μικρά διαμερίσματα με περιορισμένο εξωτερικό χώρο. Ο βασιλικός, για παράδειγμα, μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα ηλιόλουστο περβάζι (απλώς θυμηθείτε να το φέρετε σε εσωτερικό χώρο όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται). Μέντα ή φυτά που χρειάζονται υγρασία, καλό είναι να μεταφέρονται σε χώρους με περισσότερη σκιά.

Ό, τι κι αν επιλέξετε, αξίζει να δοκιμάσετε την κηπουρική. Ο χρόνος που περνάτε με αυτό το χόμπι, μπορεί να σας χαρίσει επιπλέον χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης