Το αντικουνουπικό αερόφυτο Νεπτούνους

Το αντικουνουπικό αερόφυτο Νεπτούνους Το αντικουνουπικό αερόφυτο Νεπτούνους

Το αερόφυτο Νεπτούνους (Neptunus) είναι ένα διακοσμητικό θαύμα. Λέγεται και αερόβια φτέρη επειδή έχει καταπράσινο φύλλωμα και είναι πολύ απαλό στην αφή. Ζει αποκλειστικά με τον αέρα και την αγάπη σας. Δεν χρειάζεται ποτέ πότισμα, δεν χρειάζεται ποτέ λίπασμα, δεν θέλει έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως. Διατηρείται πράσινο για πάρα πολλά χρόνια. Είναι αθάνατο! Όμως, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό γιατί αλλοιώνεται το χρώμα του και η υφή του.

Το φυτό Neptunus ή Αερόφυτο ή αερόβια φτέρη είναι ένα όνομα που δίνεται σε ένα προϊόν που αποτελείται από ένα είδος θαλάσσιου ζώου, που είναι επίσης γνωστό ως «θαλάσσιο έλατο».

Θαλάσσιο Έλατο (Sertularia argentea)Αυτές οι λεγόμενες «φτέρες» είναι νεκρές και αποξηραμένες αποικίες από υδρόζωα, συγκεκριμένα αποικίες από θαλάσσια υδροείδη, της τάξης Hydrozoa, της συνομοταξίας Cnidaria. Τα Υδροείδη σχετίζονται με τα κοράλλια και τις μέδουσες. Δηλαδή το προϊόν αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό κοράλλι που συγκομίζεται από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας από μηχανότρατες περίπου εννέα μήνες τον χρόνο.

Οι σκελετοί του κοραλλιού αυτού μοιάζουν με φτέρες και έχουν εξαιρετικά λεπτό φύλλωμα. Μετά την συλλογή οι σκελετοί αποξηραίνονται, στη συνέχεια περνούν από επεξεργασία με χημικές ουσίες, βάφονται με πράσινο χρώμα και διαμορφώνεται σε ματσάκια. Έτσι το τελικό προϊόν αν και μοιάζει με φυτό στην όψη, λόγω του λεπτού του φυλλώματος, στην πραγματικότητα ανήκει στο ζωικό βασίλειο.

Ματσάκι NeptunusNeptunus η αερόβια φτέρηΤα neptunus πωλούνται συνήθως, ως διακοσμητικά «φυτά εσωτερικού χώρου», ή σαν υποβρύχιες διακοσμήσεις για ενυδρεία στα σχετικά καταστήματα.

Οι χημικές ουσίες και οι βαφές με τις οποίες έχουν εμποτιστεί τα Neptunus το κάνουν να παράγει εκκρίσεις που δημιουργούν μια οσμή που απωθεί τα κουνούπια (αλλά η μυρωδιά δεν είναι αντιληπτή σε ανθρώπους ή οικόσιτα ζώα). Γι’ αυτόν τον λόγο το Neptunus πωλείται σαν αντικουνουπικό διακοσμητικό φυτό.

Διακοσμητικό φυτό NeptunusΛόγω της υφής του και με την βοήθεια των συντηρητικών που περιέχει διατηρείται απαλό στην αφή σαν ζωντανό και του αρκεί ο μέτριος φωτισμός και η μέτρια υγρασία ενός εσωτερικού χώρου για να έχει πάντα «ζωντανή» εμφάνιση.

Δεν χρειάζεται να το ποτίσετε ή να του ρίξετε λίπασμα καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι ζωντανό φυτό. Όμως δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με νερό. Μάλιστα η επαφή με το νερό αφαιρεί την βαφή και αποχρωματίζει τα κοτσάνια χαλώντας και την μαλακή υφή τους.

Επίσης, εάν το Neptunus μείνει αποθηκευμένο σε μικρό κλειστό χώρο (π.χ. κουτί) για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό η οσμή του να γίνει δυσάρεστη.

Σύνθεση bonsai με neptunusΕίναι καλύτερο να αφήσετε το Neptunus να αεριστεί λίγη ώρα πριν το βάλετε σε ένα κλειστό δωμάτιο. Μόνο ο αέρας είναι αρκετός για να το διατηρήσει γι’ αυτό και έχει πάρει την ονομασία «Αερόβια φτέρη».

Τα ματσάκια neptunus είναι ένα θαυμάσιο υλικό για αναθοδέτες, διακοσμητές και ερασιτέχνες που αγαπούν τις χειροτεχνίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πρόσθετα σε ανθοσυνθέσεις με αποξηραμένα λουλούδια, σε terrarium και aquarium, σε τοπία-μακέτες, σε κατασκευή τεχνητών bonsai και σε πολλές άλλες διακοσμητικές εφαρμογές.

Μιχάλης Πολίτης
Info: http://www.valentine.gr/neptunus301.php
Πηγή: Valentine.gr

Διαβάστε επίσης