Προετοιμάζοντας το σπίτι πριν την αναχώρηση για καλοκαιρινές διακοπές

Προετοιμάζοντας το σπίτι πριν την αναχώρηση για καλοκαιρινές διακοπές Προετοιμάζοντας το σπίτι πριν την αναχώρηση για καλοκαιρινές διακοπές

Ποιος δεν θέλει να επιστρέψει από τις διακοπές σε ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο;

Σίγουρα το να μας βρει η επιστροφή στα τέλη του Αυγούστου ή τις αρχές του Σεπτέμβρη σε ένα σπίτι χωρίς ίχνος σκόνης, που μυρίζει υπέροχα, και στο οποίο μπορούμε να χαλαρώσουμε έπειτα από ένα κουραστικό ταξίδι, είναι μεγάλη υπόθεση. Ακόμη πιο σημαντικό όμως, είναι να μπορούμε να απολαύσουμε αμέριμνοι τις διακοπές μας, γνωρίζοντας πως το σπίτι μας είναι ασφαλές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο πριν τις διακοπές του Αυγούστου προκειμένου να μεριμνήσουμε για την καθαριότητα και την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, ότι θα προετοιμάσεις το σπίτι καταλλήλως πριν την αναχώρησή σου και πως δεν θα παραλείψεις τίποτα, μπορείς να συμβουλευτείς τη λίστα που ακολουθεί.

Το καθάρισμα του ψυγείου: 

Όποιο τρόφιμο ενδέχεται να «χαλάσει» όσο λείπεις για διακοπές, καλό είναι να απομακρυνθεί από το ψυγείο σου. Η συμβουλή μας είναι να βάλεις στην κατάψυξη όσα τρόφιμα θέλεις να διατηρήσεις -ακόμη και τα φρούτα και να τα χρησιμοποιήσεις όταν επιστρέψεις για να δημιουργήσεις δροσιστικά smoothies- και να καθαρίσεις το εσωτερικό του ψυγείου, ώστε να μην έρθεις αντιμέτωπη με… δύσοσμες εκπλήξεις μετά το ταξίδι.

Ο αερισμός της ντουλάπας: 

Μία ακόμη συμβουλή για τη φροντίδα των χώρων του σπιτιού σου, την οποία αξίζει να ακολουθήσεις πριν κλειδώσεις την εξώπορτα, είναι να αφήσεις ανοιχτά τα φύλλα της ντουλάπας σου και τα συρτάρια της. Ο αερισμός της ντουλάπας σου θα εμποδίσει την ανάπτυξη της μούχλας -στην περίπτωση που το έπιπλο είναι παλιό και στο σπίτι υπάρχει υγρασία.

Το καθάρισμα των κάδων απορριμμάτων: 

Πιθανότατα δεν θα αμελήσεις να απομακρύνεις όλα τα απορρίμματα που υπάρχουν στο σπίτι σου πριν τις διακοπές. Είναι πιθανό όμως, να ξεχάσεις να καθαρίσεις τους κάδους απορριμμάτων του σπιτιού και ειδικότερα εκείνον που βρίσκεται στην κουζίνα. Καλό είναι, λοιπόν, να το κάνεις. Γιατί; Διότι ενδέχεται να υπάρχουν σε αυτόν υπολείμματα τροφών, τα οποία θα προσελκύσουν έντομα, όπως μυρμήγκια, όσο εσύ θα απουσιάζεις.

Η απαραίτητη καθαριότητα: 

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να βιώσεις μετά τις διακοπές, είναι να επιστρέψεις σε ένα σπίτι βρόμικο, γεμάτο σκόνη. Αντιθέτως θέλεις να βρεθείς σε έναν χώρο καθαρό στον οποίο θα μπορέσεις να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, από το ταξίδι και να προετοιμαστείς δίχως περισπασμούς για την επιστροφή στο γραφείο. Ακόμη και αν ετοιμάσεις τη βαλίτσα των διακοπών την τελευταία στιγμή και το πρόγραμμά σου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένο πριν τις διακοπές, είναι σημαντικό να βρεις λίγο χρόνο για να απομακρύνεις τουλάχιστον τη σκόνη από τους χώρους σου και να καθαρίσεις τα πατώματα του σπιτιού. Με λίγα λόγια, προσπάθησε να μην παραλείψεις το σκούπισμα, το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα. Με τους κατάλληλους καθαριστικούς «συμμάχους» δεν θα καθυστερήσεις. Χρησιμοποίησε φτερό για να απομακρύνεις γρήγορα τη σκόνη και τα ακάρεα από κάθε επιφάνεια. Αφαίρεσε εύκολα τη σκόνη και τις τρίχες, ακόμη και από τις πιο δυσπρόσιτες γωνιές, με τη σκούπα και στη συνέχεια, καθάρισε σε βάθος το πάτωμα με υγρα πανάκια, τα οποία διαλύουν, απορροφούν και εγκλωβίζουν τη βρομιά. Τόσο απλά, και σε τρία μόλις βήματα, θα είσαι σίγουρη πως θα επιστρέψεις από τις διακοπές σε ένα σπίτι καθαρό.

Περιορίζοντας τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος: 

Πολύ συχνά, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, το μυαλό μας είναι πίσω στο σπίτι μας διότι απλούστατα, ανησυχούμε για την ασφάλειά του. Προκειμένου να απολαύσεις περισσότερο ήρεμη και ξέγνοιαστη τις φετινές σου διακοπές, λοιπόν, είναι σημαντικό να πάρεις ορισμένα μέτρα πριν φύγεις για το νησί ή το εξοχικό. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι το να βγάλεις από τις πρίζες τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε λειτουργία όσο θα λείπεις, όπως για παράδειγμα την καφετιέρα σου, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις εξοικονόμηση ρεύματος και θα περιορίσεις τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

Οι κατάλληλες εφαρμογές: 

Τέλος, ένα ακόμη μέτρο που αξίζει να λάβεις εγκαίρως για να αποχωρήσεις αμέριμνη για τις διακοπές σου, είναι να στραφείς σε κάποια εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι και να είσαι σίγουρη για την ασφάλεια των χώρων σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές τις οποίες μπορείς να «κατεβάσεις» στο κινητό για να παρακολουθείς το σπίτι σου, όπου και αν βρίσκεσαι. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να τοποθετήσεις μία κάμερα στο σπίτι ή να μετατρέψεις σε κάμερα ασφαλείας ένα παλιό σου κινητό τηλέφωνο.

Προσπάθησε, λοιπόν, να ρίξεις μία ματιά στην παραπάνω λίστα προτού φύγεις για διακοπές και να είσαι βέβαιη ότι θα αισθάνεσαι περισσότερο ήρεμη, όσο θα λείπεις μακριά από το σπίτι.

Διαβάστε επίσης