Δισέντρα-Ματωμένη Καρδιά

Δισέντρα-Ματωμένη Καρδιά Δισέντρα-Ματωμένη Καρδιά

Αν δεν έχετε δει ποτέ Ματωμένη Καρδιά, επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε ένα πολυετές λουλούδι πολύ αγαπητό σε μας, που μπορεί να ευδοκιμήσει σε πολλούς κήπους.

Αυτό το παράξενο λουλούδι σε σχήμα καρδιάς που στάζει, λέγεται Δισέντρα ή Δικέντρα. Η λέξη έχει ελληνική ρίζα και σημαίνει δύο κεντριά από τα δύο πλήκτρα που έχει κάθε άνθος.

Η δισέντρα είναι πολύ δημοφιλής. Γύρω στις 150 ποικιλίες αυτού του λουλουδιού έχουν βρεθεί, στην Βόρεια Αμερική, στην Δυτική Ασία και στα Ιμαλάια. Αλλά ο πιο δημοφιλής τύπος του φυτού αυτού κατάγεται από ένα μονό φυτό που ήρθε στην Αγγλία το 1846 από το κινέζικο νησί Chusan. Το έφερε ένας  Άγγλος βοτανολόγος ο Robert Fortune.

Το κοινό όνομα «Ματωμένη Καρδία» μπορεί να ακούγεται κάπως άσχημο αλλά οι Δισέντρες προσθέτουν μια ντελικάτη αίσθηση στους υγρούς σκιερούς κήπους. Άλλες ονομασίες του λουλουδιού είναι «Κυρία στο Μπάνιο» ή «Γυναικείο φερμουάρ». Το γιατί θα το καταλάβετε γυρίζοντας το λουλούδι ανάποδα.

Η Ματωμένη Καρδιά ανθίζει τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Το φυτό προτιμά ημισκιερό περιβάλλον και πρόσθετη υγρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι ένα μέτρο ανάλογα με την ποικιλία. Αν ποτίζεται κανονικά το φυτό, το φύλλωμά του μένει καλαίσθητο μέχρι το φθινόπωρο. Αν υπάρχει ανομβρία και ξηρασία τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν στο μεσοκαλόκαιρο και το μέρος που καλύπτει το φυτό στον κήπο μένει κενό. Το φυτό είναι ιδανικό για σκιερές γωνιές στον κήπο και υπάρχουν ποικιλίες με άνθη σε χρώματα ροζ, κόκκινα και λευκά.

Αν λοιπόν έχετε μια υγρή σκιερή γωνιά στον κήπο σας αξίζει να φυτέψετε εκεί μια Ματωμένη Καρδιά μόνο και μόνο επειδή τα λουλούδια της είναι ιδανικά για να κάνετε πρωτότυπες ευχητήριες κάρτες για την γιορτή του Βαλεντίνου. Επειδή τα λουλούδια της έχουν επίπεδο σχήμα, μπορείτε εύκολα να τα πιέσετε ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου για να αποξηρανθούν. Μετά θα τα κολλήσετε ένα ένα στις κάρτες σας. Μάλιστα αν έχουν συμπιεσθεί καλά μπορείτε να τους προσθέσετε και κοτσάνι. Τα φύλλα είναι επίσης όμορφα και μπορείτε να τα προσθέσετε και αυτά στην κάρτα αν θέλετε.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή: 
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης