Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο

Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο

Οι γκλοξίνιες ή γλωξίνιες είναι πανέμορφα φυτά, με μεγάλα φύλλα και πολύχρωμα λουλούδια, που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο σπίτι μας. Τα λουλούδια τους έχουν σχήμα καμπανούλας με βελούδινη υφή και διάμετρο τουλάχιστο 7 εκατοστά. Στην κορυφή τους μπορεί να είναι μονά ή διπλά, λεία ή κυματιστά. Τα χρώματά τους είναι καταπληκτικά, σε πολλούς τόνους, από μωβ-μπλε, ροζ, λευκό, κόκκινο και συχνά δίχρωμα.

Οι γκλοξίνιες πολλαπλασιάζονται με πολλούς τρόπους, με σπόρους, μοσχεύματα, κονδύλους. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μεγαλώσετε τις δικές γκλοξίνιες είναι να φυτέψετε κονδύλους γκλοξίνιας. Οι κόνδυλοι αυτοί μοιάζουν εξωτερικά με τους κονδύλους της μπιγκόνιας και πρέπει να φυτεύνται σε γλάστρες με διάμετρο τουλάχιστο 12 εκατοστά.

Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο.Οι γκλοξίνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε μείγμα χώματος που έχει οργανικές ουσίες, τύρφη και περλίτη. Τέτοια μείγματα χώματος θα βρείτε εύκολα στο εμπόριο.

Για να φυτέψετε ένα κόνδυλο, τοποθετήστε την κυρτή πλευρά του στο χώμα και προσθέστε μετά αρκετό χώμα γύρω του και πάνω του, μέχρι να καλυφθεί. Ποτίστε την γλάστρα με τους κονδύλους ώστε το χώμα τους να είναι υγρό. Αν θέλετε γρηγορότερη ανάπτυξη τοποθετήστε την γλάστρα με τον κόνδυλο σε ζεστό μέρος, με θερμοκρασία 18-20 °C. Τα νεαρά φυτά μπορεί να χρειάζονται πότισμα κάθε τρεις – τέσσερις μέρες. Τα πιο μεγάλα φυτά μπορεί να χρειάζονται συχνότερο πότισμα. Ποτέ όμως μην αφήνετε τις γκλοξίνιες να στεγνώσουν εντελώς.

Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο.Από την στιγμή που θα ξεπεταχτούν τα φύλλα της γκλοξίνιας, λιπαίνετε με υγρό λίπασμα. Τα ανεπτυγμένα φυτά χρειάζονται επαναληπτικές λιπάνσεις κάθε 3-4 εβδομάδες κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης.

Οι γκλοξίνιες αναπτύσσονται καλύτερα κοντά σε νότιο ή δυτικό παράθυρο, κατά την διάρκεια που τις έχετε μέσα στο σπίτι. Η έλλειψη φωτισμού μπορεί να κάνει τους βλαστούς μακριούς και εύθραυστους. Αν ο καιρός είναι κρύος προσέξτε τα φύλλα να μην ακουμπούν στο παράθυρο. Όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορείτε να έχετε τα φυτά σας έξω, αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένα σε ηλιακό φως.

Οι γκλοξίνιες χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν δείτε ότι τα φύλλα τους αρχίζουν να μαραίνονται αραιώστε σταδιακά τα ποτίσματα. Ο κόνδυλος μπορεί να κρατηθεί σε σκοτεινό μέρος μέχρι που μετά από μερικές εβδομάδες αναπτύξει νέα βλάστηση. Τότε μεταφέρετε την γκλοξίνια πάλι σε ένα φωτεινό μέρος του σπιτιού σας για να αρχίσει έναν νέο κύκλο βλάστησης.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης