Τα κλειδιά των ερωτικών συναισθημάτων μας

Τα κλειδιά των ερωτικών συναισθημάτων μας Τα κλειδιά των ερωτικών συναισθημάτων μας

Είναι ο άντρας της ζωής μας. Μας αναστατώνει, μας συγκινεί, μας μεταμορφώνει, αλλά μπορεί και να μας πληγώσει. Τα ερωτικά συναισθήματα κυριαρχούν μέσα μας και αλληλοσυγκρούονται. Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τη διάθεση και τη στάση μας; Υπάρχουν τρόποι να διοχετεύουμε τα συναισθήματά μας. Με την προϋπόθεση ότι θα προσέχουμε τι συμβαίνει μέσα μας!

Γιατί ο έρωτας δίνει φτερά;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Ο έρωτας, δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Οι βιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι προκαλεί: φυσιολογικές και χημικές αλλαγές στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που ευνοεί την επιθυμία και συμμετέχει στην απόλαυση. Αυτή η ευφορία που νιώθετε όταν είστε με τον αγαπημένο σας καταγράφεται στον εγκέφαλο τόσο καλά, που κάθε φορά που τον ξαναβλέπετε, τον ακούτε ή νιώθετε το άρωμά του, ξυπνούν μέσα σας ευχάριστες αναμνήσεις και γεννούν νέα επιθυμία.

Τα κλειδιά των ερωτικών συναισθημάτων μαςΤι συμβαίνει μυαλό μας
Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο ορίζοντάς μας περιορίζεται στο αγαπημένο μας πρόσωπο. Με λίγα λόγια, γίνεται επίμονη ιδέα, κυριαρχεί στις σκέψεις μας και, ειδικά στην αρχή της σχέσης, έχουμε την τάση να το εξιδανικεύουμε. Δεν βλέπουμε παρά μόνο τις αρετές του, όλα μας φαίνονται υπέροχα. Είναι σαν να ζούμε σε ένα ροζ σύννεφο, αλλά σιγά σιγά η πραγματικότητα έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Μερικές φορές, το «ξύπνημα» είναι σκληρό: μία από τις πηγές συγκρούσεων σε ένα ζευγάρι είναι ακριβώς η εξάλειψη αυτής της ονειρικής κατάστασης.

Και όμως, μπορούμε να κάνουμε τον έρωτα να διαρκέσει!
– Ένας από τους χειρότερους παράγοντες που «σκοτώνει» τον έρωτα είναι ο αιώνιος τρόπος μας να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του άλλου, πράγμα που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή παρεξηγήσεων…
– Προσπαθείτε να βλέπετε αυτά που σας αρέσουν στον άλλο, σαν χαρακτηριστικά της ταυτότητας και της προσωπικότητάς του. Και θεωρείτε τα στοιχεία που δεν σας αρέσουν δευτερεύοντα και όχι απαραίτητα ηθελημένα από την πλευρά του.

Γιατί μας γοητεύει συχνά ο ίδιος τύπος άντρα;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Όπως τα ζώα, είμαστε και εμείς ευαίσθητοι σε χημικές ουσίες που μας έλκουν και επηρεάζουν τη γοητεία. Πρόκειται για μια θεωρία την οποία δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερα οι επιστήμονες, αφού οι ουσίες αυτές δεν απομονώθηκαν ποτέ.

Τι συμβαίνει μυαλό μας
Αυτό το θέμα έχει οδηγήσει στη γέννηση πολλών θεωριών: άλλοι λένε ότι διαλέγουμε έναν άντρα που μοιάζει στον πατέρα μας και άλλοι ότι αναζητούμε στον άντρα την ανάμνηση της ικανοποίησης που νιώθαμε στην αγκαλιά της μητέρας μας, ενώ κάποιοι τρίτοι υποστηρίζουν ότι τα σημάδια που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε τον εκλεκτό της καρδιάς μας είναι υποσυνείδητα και σχετίζονται με παρόμοια βιώματα και συμπληρωματικότητα.

Γιατί ζηλεύουμε τόσο εύκολα;

Τα κλειδιά των ερωτικών συναισθημάτων μαςΤι συμβαίνει μυαλό μας
Η ζήλια συνοδεύει γενικά τον έρωτα και  εξηγείται με πολλούς τρόπους: κατ’ αρχήν εξαρτάται από την προσωπικότητά μας (αν ζηλεύουμε εύκολα ή δύσκολα), αλλά επηρεάζεται και από τη σιγουριά που έχουμε στον εαυτό μας και την αξία που του δίνουμε (όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας τόσο λιγότερο αισθανόμαστε ότι «κινδυνεύουμε»). Επίσης η ζήλια καθορίζεται από κοινωνικούς κανόνες: για παράδειγμα, στον δυτικό κόσμο, η πίστη σ’ ένα ζευγάρι είναι σημαντική, ενώ σε άλλους λαούς ισχύει η πολυγαμία και στους Εσκιμώους η φιλοξενία απαιτεί να καλέσει ο οικοδεσπότης τον καλεσμένο να κοιμηθεί με τη γυναίκα του, πράγμα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε…

Πώς μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας;
– Διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι στα μάτια του άντρα σας είστε η καλύτερη. Πιστέψτε στη γοητεία σας και διατηρήστε υψηλά το ηθικό σας.
– Καταπολεμήστε το αίσθημα συναισθηματικής ή οικονομικής εξάρτησης από το σύντροφο, με μια δουλειά, κοινωνικές επαφές, εξόδους… Έτσι θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας.
– Αν πάλι η ζήλια σας κατατρώει και προκαλεί την οργή σας, χαλαρώστε. Πάρτε βαθιές ανάσες και προτάξτε τη λογική σας, πριν εφορμήσετε κατά του έτερου ήμισυ. Οι εν βρασμώ αντιδράσεις προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις και έχουν συνήθως διαφορετικό αποτελέσματα από το επιθυμητό.

Για να μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, πρέπει πρώτα να μάθετε να τα αναγνωρίζετε. Καταπολεμήστε την οργή σας, που συνήθως οδηγεί σε εκτροπή. Ξεκλειδώστε συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, αγαλλίασης, ενθουσιασμού… και απολαύστε τον έρωτα και τη σχέση σας.

 

Διαβάστε επίσης