Γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται με τη γλώσσα

Γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται με τη γλώσσα Γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται με τη γλώσσα

Με το λεγόμενο «french kiss», οι άνθρωποι ανταλλάσσουν το σάλιο τους και μαζί με αυτό περίπου 80 εκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια. Αυτό δεν ακούγεται ρομαντικό. Τότε γιατί τα ζευγάρια τρελαίνονται να ανταλλάσσουν…μικρόβια;

Οι ερευνητές βρήκαν διάφορες εξηγήσεις. Η επικρατέστερη είναι πως, όταν φιλάμε κάποιον, μπορούμε να αξιολογήσουμε αν είναι υγιής και γόνιμος. Και υποσυνείδητα «παίρνουμε» τις ορμόνες του συντρόφου μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα αν το πρόσωπο που φιλάμε παθιασμένα, μας ταιριάζει για σύντροφος.

Ειδικά η τεστοστερόνη είναι ανιχνεύσιμη στο σάλιο του συντρόφου. Αυτό συμβαίνει μέσω της όσφρησης αλλά και του στόματος. Όπως αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό «Focus» η ανθρωπολόγος από το Λας Βέγκας, Έλεν Φίσερ, οι άνδρες θέλουν πιθανότατα να μεταδώσουν την τεστοστερόνη τους στη γυναίκα μέσω του φιλιού και κατά συνέπεια να αυξήσουν τη σεξουαλικότητα τους.

Ίσως είναι απλά μια συνήθεια

Από βιολογικής άποψης,το φιλί με γλώσσα δεν είναι απαραίτητο. Η Σέλι Βόλσε, καθηγήτρια πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας στη Νεβάδα διαπίστωσε ότι, όλοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα… φιλιά με γλώσσα και προτιμούν τις τρυφερές τους στιγμές να φέρνουν κοντά τα πρόσωπά τους ή απλά να αγκαλιάζονται.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μόνο το 46% των ατόμων στους ανθρώπινους πολιτισμούς φιλιούνται με γλώσσα .

Είναι πιθανό πάντως ότι, πολλοί άνθρωποι φιλιούνται μόνο με τη γλώσσα, επειδή τους έχει γίνει … πολιτισμική συνήθεια. Ή απλά θέλουν να δείξουν ότι ο ένας αρέσει στον άλλο.

Διαβάστε επίσης