Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί

Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί

Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη είναι σκληραγωγημένοι.  Οι βολβοί που ανθίζουν το καλοκαίρι είναι τρυφεροί.

Οι βολβοί χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: Ανοιξιάτικης άνθισης (που φυτεύονται το φθινόπωρο και λέγονται και φθινοπωρινοί βολβοί) και καλοκαιρινής άνθισης που φυτεύονται την άνοιξη και λέγονται και ανοιξιάτικοι βολβοί. Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση μεταξύ των βολβών που φυτεύονται την άνοιξη και αυτών που ανθίζουν την άνοιξη. Μια ίσως πιο ακριβής μέθοδος ίσως είναι ο χωρισμός των βολβών σε σκληραγωγημένους και ευαίσθητους.

Κατά κανόνα οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη είναι σκληραγωγημένοι. Αυτοί οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο, γενικά πριν τις πρώτες παγωνιές, και μπορούν να επιζήσουν (και μάλιστα είναι απαραίτητο για να βλαστήσουν) στο χειμωνιάτικο κρύο. Πολλοί σκληραγωγημένοι βολβοί όπως οι νάρκισσοι, εγκλιματίζονται εύκολα και μπορούν να αφεθούν στο έδαφος να ανθίζουν κάθε χρόνο.

Οι περισσότεροι καλοκαιρινής άνθισης βολβοί είναι τρυφεροί. Αυτοί οι βολβοί δεν μπορούν να επιζήσουν στις σκληρές χειμερινές συνθήκες και πρέπει να φυτεύονται την άνοιξη μετά από τις τελευταίες παγωνιές της περιόδου. Για να απολαμβάνετε αυτούς τους βολβούς κάθε χρόνο θα πρέπει να τους ξεθάβετε το φθινόπωρο και να τους αποθηκεύετε σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το λίλιο. Πολλά καλοκαιρινής άνθισης λίλια είναι αρκετά σκληραγωγημένα και μπορούν να φυτευτούν είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη.

Τα βολβώδη λουλούδια είναι ίσως τα πιο δημοφιλή και τα πιο αγαπημένα στον κόσμο. Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη όπως οι τουλίπες, οι κρόκοι, τα ζουμπούλια, οι νάρκισσοι και οι ίριδες είναι παγκόσμια σύμβολα της άνοιξης. Τα χαρωπά και πολύχρωμα λουλούδια τους είναι τα πρώτα που ξαναζωντανεύουν το καμένο χειμωνιάτικο τοπίο. Οι βολβοί που ανθίζουν το καλοκαίρι όπως οι ντάλιες, οι μπιγκόνιες και οι ανεμώνες φέρνουν ποικιλία υφής και χρωμάτων καθώς και μεγάλη διάρκεια άνθισης στους καλοκαιρινούς κήπους. όταν φυτεύονται με φροντίδα και με σωστό σχεδιασμό οι βολβοί μπορούν να κρατήσουν έναν κήπο ζωντανό με χρώματα από τα τελευταία χιόνια του χειμώνα μέχρι τις πρώτες παγωνιές του φθινοπώρου.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης