Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο

Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι μπιγκόνιας που παράγονται από κονδύλους. Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε κονδυλώδεις μπιγκόνιες στο μυαλό μας έρχονται αυτές οι μπιγκόνιες με τα μεγάλα λουλούδια που μοιάζουν με της καμέλιας και υπάρχουν σε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τύποι κονδυλώδους μπιγκόνιας που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και με σπόρο όπως οι «Nonstop» μπιγκόνιες. Αυτές έχουν μικρότερα λουλούδια αλλά πολύ πλούσια ανθοφορία.

Συνήθως το ιδανικό χώμα για να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες είναι είναι ένα μείγμα με άφθονη περιεκτικότητα σε τύρφη και περλίτη για καλή αποστράγγιση. Φροντίστε να φυτέψετε τους κονδύλους όσο το δυνατό πιο ρηχά.

Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλοΟι κόνδυλοι της μπιγκόνιας μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας σε γλάστρες ή δίσκους με ελαφρά υγρό μείγμα τύρφης και περλίτη και να κρατηθούν σε μια θερμοκρασία 16-18 βαθμών και σε σκοτεινό μέρος μέχρι να βλαστήσουν.>

Μόλις οι βλαστοί εμφανιστούν μεταφέρετε τα φυτά σε μέρος που να δέχονται και ηλιακό φως αλλά όχι μεσημεριανό ήλιο. Μπορείτε να ποτίζετε κανονικά τα φυτά σας αλλά όχι υπερβολικά.

Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλοΛιπαίνετε κάθε δύο εβδομάδες, αποφεύγοντας τα αμμωνιακά άλατα γιατί προκαλούν κατσαρώματα και παραμορφώσεις στα φύλλα. Μπορείτε να μεταφυτέψετε μπιγκόνιες και στο έδαφος του κήπου σας, σε ημισκιερό μέρος, αμέσως μόλις περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές.

Φροντίστε κατά την μεταφύτευση να φυτέψετε τα φυτά στο ίδιο επίπεδο βάθους με αυτό που είχαν στις γλάστρες γιατί αν φυτέψετε τα φυτά βαθύτερα μπορεί να σαπίσουν. Υποστηρίξτε τα φυτά με πασσαλάκια κατά την διάρκεια του φυτέματος.

Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλοΠοτίζετε κάθε εβδομάδα ρίχνοντας νερό κατευθείαν στο έδαφος, αποφεύγοντας να βρέχετε τα φύλλα και τα λουλούδια.

Λιπαίνετε κάθε δύο εβδομάδες με υγρό λίπασμα. Αν θέλετε να αναπτυχθούν μεγάλα κεντρικά λουλούδια να αφαιρείτε τα παράπλευρα θηλυκά λουλούδια από το φυτό κατά την διάρκεια της ανάπτυξής του.

Οι μπιγκόνιες έχουν περιορισμένα προβλήματα προσβολής από έντομα. Οι ασθένειες που προξενούν προβλήματα στις μπιγκόνιες είναι κυρίως μυκητολογικές. Ωίδιο (μπάστρα) και βοτρύτιδα αλλά και νηματώδεις των φύλλων. Φυτεύοντας τα φυτά σας, όχι πολύ πυκνά μεταξύ τους και απομακρύνοντας τακτικά τα μαραμένα φύλλα και λουλούδια, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να περιορίσετε πολύ τα προβλήματα.

Οι κόνδυλοι της μπιγκόνιας μπορούν να φυτεύονται από χρόνο σε χρόνο αν τους συντηρήσετε σωστά. Ξεθάψτε τους κονδύλους μετά τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα, και αφαιρέστε τα μαραμένα κοτσάνια τους. Αφήστε τους να ξεραθούν για μια εβδομάδα και μετά αποθηκεύστε τους καθαρούς κονδύλους σε στεγνή τύρφη ή πριονίδι και φυλάξτε τους σε θερμοκρασία 10 βαθμών. Μην αφήσετε τους κονδύλους να παγώσουν. Την επόμενη άνοιξη νέες χαρούμενες μπιγκόνιες θα περιμένουν να στολίσουν τις γλάστρες και τον κήπο σας.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης