Κλεόμη

Κλεόμη Κλεόμη

Η κλεόμη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ετήσια φυτά. Τα λουλούδια της αποτελούνται από 4 ροζ-μωβ ή λευκά πέταλα που έχουν μία ιδιαίτερη, αέρινη εμφάνιση εξαιτίας των μακριών στημόνων που εξέχουν από τα λουλούδια.

Σε κάθε μίσχο εμφανίζονται πολλά λουλούδια, σε ταξιανθίες, έτσι η κλεόμη φαίνεται να είναι σκεπασμένη από ροζ ή λευκά άνθη, με τελείως ιδιαίτερη εμφάνιση. Τα λουλούδια της διατηρούνται επίσης στο βάζο, για περίπου μία εβδομάδα.

Η κλεόμη χρειάζεται άφθονο απευθείας ηλιακό φως και καθώς το ύψος της ξεπερνάει τα 50 εκατοστά, όταν την φυτεύετε να είστε προετοιμασμένοι να προσθέσετε στηρίγματα για να την δέσετε καθώς θα μεγαλώνει.

Η κλεόμη προσφέρεται για χρήση σε παρτέρια, φυτεμένη σε σειρές, επειδή όμως η βάση της συνήθως είναι γυμνή χωρίς πολλά φύλλα, καλό θα ήταν να την βάλετε στην πίσω πλευρά του παρτεριού και να φυτέψετε κάτι χαμηλότερο μπροστά της.

Φροντίδα

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και είναι εύκολο φυτό. Ποτίζετέ την όταν το χώμα είναι στεγνό στην επιφάνεια, μην αφήνετε νερό να λιμνάσει στις γλάστρες αλλά επίσης μην αφήνετε το φυτό να διψάσει. Όταν ποτίζετε, αποφεύγετε να βρέχετε τα φύλλα ή τα λουλούδια της γιατί θα περιοριστεί η διάρκειά της. Η κλεόμη έχει ανάγκη από συνεχή λίπανση, χρησιμοποιείστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 περίπου ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας της που διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

Φυτέψτε τους σπόρους, απευθείας στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, την άνοιξη αφού ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει. Το χώμα θα πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και ιδανικά θα πρέπει να περιέχει και μεγάλο ποσοστό άμμου.

Η κλεόμη αυτοσπέρνεται στον κήπο, αν όμως θέλετε να μαζέψετε σπόρους αφήστε τα λουλούδια της να σποριάσουν στο τέλος του καλοκαιριού, μαζέψτε τους και αποθηκεύστε τους σε ξηρό και δροσερό μέρος μέχρι του χρόνου. Τα σποριασμένα λουλούδια μπορούν να μετατραπούν επίσης σε αποξηραμένα στολίδια για τις συνθέσεις σας.

Διαβάστε επίσης