Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες

Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες

Επειδή οι νεραγκούλες ανήκουν στην ίδια οικογένεια (βατραχοειδή) με τις ανεμώνες, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτές. Μπορείτε να χαρείτε συνεχόμενη ανθοφορία από κάθε έναν κόνδυλο, και μπορείτε επίσης να πετύχετε μεγάλα λουλούδια, αν τις λιπαίνετε αρκετά. Οι κόνδυλοί τους είναι εξαιρετικά μικροί.

Διαλέξτε βολβούς
Όπως και για τις ανεμώνες, κόνδυλοι από νεραγκούλες πωλούνται στο εμπόριο. Αν κάποιος δει αυτούς του κονδύλους για πρώτη φορά ίσως να μην πιστέψει ότι κάνουν τέτοια υπέροχα λουλούδια. Όπως κάνουμε με όλους τους βολβούς και κονδύλους, διαλέγουμε τους μεγαλύτερους και ζωηρότερους.

Φυτέψτε τους κονδύλους
κόνδυλος νεραγκούλας Οι κόνδυλοι της νεραγκούλας μοιάζουν με πόδια χταποδιού και είναι ενωμένοι σε ένα σημείο απ’ όπου φυτρώνει ο βλαστός. Φυτέψτε τον κόνδυλο με τις ελεύθερες άκρες προς τα κάτω, όπως η διπλανή εικόνα.

Το φθινόπωρο είναι η σωστή περίοδος για να φυτέψετε νεραγκούλες. Όπως και με τις ανεμώνες, επειδή οι κόνδυλοι είναι αρκετά ξεροί, χρειάζονται μια προετοιμασία πριν φυτευτούν για να μην σπάσουν. Γι’ αυτό μουσκέψτε τους, ώστε να μαλακώσουν κάπως, πριν τους φυτέψετε. Μπορείτε επίσης να τους φυτέψετε αρχικά σε άμμο και να τους ποτίζετε ελαφρά, ψεκάζοντάς τους με νερό μέχρι να βλαστήσουν. Φυτέψτε τους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Αν και οι κόνδυλοι είναι μικροί, τα φυτά που θα φυτρώσουν είναι αρκετά μεγάλα γι’ αυτό καλό είναι να τους φυτεύετε σε αποστάσεις τουλάχιστο 10 εκατοστών μεταξύ τους.

Τοποθεσία
Οι νεραγκούλες αγαπούν τον ήλιο. Το ιδανικό θα είναι να αποφεύγετε την βροχή, γιατί οι υγρές συνθήκες κάνουν το φύλλωμα ασθενικό.

Πότισμα
Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώνει. Σταματήστε το πότισμα αν δείτε ότι το φύλλωμα αρχίζει να κιτρινίζει και να αποχρωματίζεται.

Λίπανση
Ανακατώστε λίπασμα μέσα στο χώμα πριν φυτέψετε, και ρίχνετε υγρό λίπασμα στα φυτά σας όσο μεγαλώνουν. Αν θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε τους κονδύλους, κάντε ακόμη μια λίπανση όταν τα λουλούδια αρχίζουν να μαραίνονται.

άνθη νεραγκούλας Ασθένειες
Οι νεραγκούλες είναι ένα από τα φυτά που προτιμούν οι μελίγκρες. Ψεκάζετε τακτικά με το κατάλληλο εντομοκτόνο. Τα πουλιά επίσης αρέσκονται να τσιμπολογούν τους νεαρούς βλαστούς.

Μετά την άνθιση
Αν κόβετε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια θα έχετε και επόμενη, συνεχόμενη ανθοφορία από το ίδιο φυτό. Μπορείτε να αφήσετε τους κονδύλους στο χώμα και να ξαναρχίσετε τα ποτίσματα από το ερχόμενο φθινόπωρο για να αναπτυχθεί η νέα γενιά φυτών. Μπορείτε επίσης να ξεθάψετε τους κονδύλους, όταν μαραθεί το φύλλωμα, και να τους αποθηκεύσετε σε στεγνό μέρος μέχρι το φθινόπωρο. Αν περιμένετε να έχετε δεύτερη γενιά φυτών, δώστε περισσότερη λίπανση στην πρώτη γενιά.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης