11 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και τα μισούν οι σκύλοι

11 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και τα μισούν οι σκύλοι 11 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και τα μισούν οι σκύλοι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μισούν οι σκύλοι – και μπορεί να τα κάνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε

Τα σκυλιά προσπαθούν να είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, αλλά δεν τους το κάνουμε πάντα εύκολο. Κάθε τόσο, όλοι κάνουμε πράγματα που μισούν οι σκύλοι.

Τι είναι αυτά που κάνουμε που απομακρύνουν τα σκυλιά κάνοντάς τα νευρικά, αγχωμένα ή μπερδεμένα.

1. Χρησιμοποιούμε περισσότερες λέξεις από τη γλώσσα του σώματος

Τα σκυλιά μπορεί να είναι σε θέση να συναγάγουν τη σημασία μερικών λέξεων-κλειδιών (π.χ., περπάτημα, κέρασμα, παιχνίδι, μακριά), αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν την ανθρώπινη γλώσσα. Αυτό στο οποίο βασίζονται για να καταλάβουν τι εννοούμε είναι η γλώσσα του σώματός μας. Δυστυχώς, μπορούμε εύκολα να στείλουμε ανάμεικτα σήματα εάν προσέχουμε μόνο τι λέει το στόμα μας και όχι τι λέει το σώμα μας.

Αν πάτε σε οποιοδήποτε μάθημα εκπαίδευσης για αρχάριους, θα δείτε συχνά ανθρώπους να λένε ένα πράγμα αλλά να κάνουν άλλο και έναν μπερδεμένο σκύλο που προσπαθεί να διακρίνει τι τους ζητείται.

Ένα υπέροχο πείραμα είναι να περάσετε μια ολόκληρη μέρα χωρίς να λέτε λέξη στον σκύλο σας, αλλά επικοινωνώντας μόνο με το σώμα σας. Θα δείτε πόσο «μιλάτε» με το σώμα σας χωρίς να το καταλαβαίνετε και θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις κινήσεις και τις θέσεις του σώματός σας για να λαμβάνετε την ανταπόκριση που χρειάζεστε από τον σκύλο σας.

2. Αγκαλιάζοντας το σκύλο σας

Ενώ μπορεί να σας αρέσει να τυλίγετε τα χέρια σας γύρω από τον σκύλο, τα περισσότερα σκυλιά μισούν τις αγκαλιές . Πολλά σκυλιά θα το ανεχθούν, αλλά μερικά σκυλιά θα νιώσουν απειλή, φόβο ή θυμό. Και να έχετε κατά νου ότι ο ίδιος σκύλος που απολαμβάνει την αγκαλιά ενός ατόμου μπορεί να αντιδράσει τελείως διαφορετικά με ένα άλλο μέλος της οικογένειας που δοκιμάζει το ίδιο πράγμα.

Αν αναρωτιέστε αν ο σκύλος σας μισεί τις αγκαλιές σας, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του όταν πηγαίνετε για αγκαλιά. Τεντώνεται; Κλίνει το κεφάλι μακριά σου; Αποφεύγει την οπτική επαφή; Γλείφει τα χείλη του; Τραβάει τα αυτιά του πίσω; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι ένας σκύλος αισθάνεται άβολα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλετε να πάτε για μια αγκαλιά, χρησιμοποιήστε αυτά τα σήματα για να μάθετε εάν ο σκύλος είναι εντάξει με αυτό ή όχι.

3. Χαϊδεύοντας το πρόσωπο ενός σκύλου ή χαϊδεύοντας το κεφάλι του

Αν κάποιος έτεινε το χέρι του προς το πρόσωπό σας, η αντίδρασή σας πιθανότατα θα ήταν να τραβήξετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, να γείρετε μακριά και να ενοχληθείτε για την εισβολή στον προσωπικό σας χώρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι στους σκύλους αρέσει να τους χαϊδεύουν το κεφάλι.

Η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ πολλά σκυλιά θα το ανεχτούν αυτό αν γίνεται από κάποιον που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, τα περισσότερα σκυλιά δεν το απολαμβάνουν. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ακόμη και ο αγαπημένος σκύλος της οικογένειας μπορεί να γέρνει ελαφρώς μακριά όταν απλώνετε το χέρι σας στο πρόσωπό του για να τον χαϊδέψετε. Είναι θέμα προσωπικού χώρου για τα σκυλιά, όπως και για εμάς.

Εάν θέλετε πραγματικά να ανταμείψετε το σκυλί σας, χαϊδέψτε το στο πίσω άκρο ακριβώς δίπλα στην ουρά. Αυτό είναι το αγαπημένο τους μέρος για χάδια. Ένα τρίψιμο στην κοιλιά, λίγο μασάζ στο αυτί ενα χαδι στο κάτω μέρος του πηγουνιού, στο μπροστινό μέρος του λαιμού ή στα πλαϊνά των μηρών είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τον σκύλο σας χαρούμενο.

Το χάδι απελευθερώνει την ορμόνη της καλής αίσθησης της ωκυτοκίνης τόσο στους σκύλους όσο και στους ανθρώπους, οπότε φροντίστε να το κάνετε – απλώς κάντε το στα σωστά μέρη, με τη σωστή προσέγγιση. Είναι επίσης μια μορφή δέσιμου και καθησυχάζει τον σκύλο ότι είστε ο αγαπημένος ιδιοκτήτης.

4. Τι συμβαίνει με τη σταθερή οπτική επαφή με ένα νέο σκύλο

Ενώ εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε τη σταθερή οπτική επαφή ως σημαντικό σημάδι αξιοπιστίας ή εστίασης, αποτελεί μέρος της καθιέρωσης κυριαρχίας για πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων.

Όταν κοιτάζετε έναν σκύλο ακριβώς στα μάτια, ο σκύλος μάλλον το διαβάζει ως πράξη κυριαρχίας ή ακόμα και επιθετικότητας. Μπορεί να δείξει μια υποχωρητική στάση -να κοιτάξει μακριά, να κουνηθεί λίγο ή μπορεί να αρχίσει να γαβγίζει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, για τα περισσότερα σκυλιά, ένας άγνωστος που τα κοιτάζει στα μάτια ενώ πλησιάζει δεν είναι μια άνετη κατάσταση.

Εάν θέλετε να πείτε ένα γεια σε ένα νέο σκυλί με τρόπο που να είναι άνετος και για τους δύο, πλησιάστε με το σώμα σας με ελαφρά γωνία , τα μάτια σας ελαφρώς χαμηλομένα και μιλήστε ήσυχα με μια απαλή φωνή. Όλες αυτές οι ενδείξεις φιλίας στη γλώσσα του σώματος θα βοηθήσουν έναν σκύλο να καταλάβει ότι δεν έρχεται κάτι κακό. Ο σκύλος μπορεί να εξακολουθεί να μην θέλει τίποτα να κάνει μαζί σας, αλλά τουλάχιστον δεν θα πλησιάσετε με τρομακτικό τρόπο, που θα μπορούσε να προκαλέσει αμυντική ή επιθετική αντίδραση.

5. Μη ύπαρξη Κανόνων

Μπορεί να νομίζετε ότι η ύπαρξη αυστηρών κανόνων κάνει τη ζωή του σκύλου σας βαρετή ή δυστυχισμένη, αλλά τα σκυλιά θέλουν πραγματικά να μάθουν τι είναι σωστό και τι λάθος σύμφωνα με τον αρχηγό τους. Αυτό έρχεται με τη μορφή κανόνων. Είναι παρόμοιο με το πώς τα παιδιά ευδοκιμούν όταν έχουν δομή και όρια. Οι κανόνες κάνουν τη ζωή πολύ πιο προβλέψιμη, λιγότερο μπερδεμένη και πολύ λιγότερο αγχωτική.

Κατά τον καθορισμό αυτών των ορίων, είναι σημαντικό να είστε συνεπείς. Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν τις εξαιρέσεις στους κανόνες. Δεν καταλαβαίνουν ότι επιτρέπεται να ανέβουν πάνω σας όταν φοράτε ρούχα αναψυχής αλλά όχι όταν φοράτε ρούχα εργασίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι τους επιτρέπεται να πηγαίνουν στον καναπέ μετά από ένα μπάνιο, αλλά όχι αφού μπαίνουν από μια φασαρία στη λάσπη.

Επιπλέον, το να λέτε «όχι» για την παραβίαση ενός κανόνα, αλλά να μην κάνετε πραγματικά κάτι για να βοηθήσετε τον σκύλο να σταματήσει τη συμπεριφορά και να μάθει τον κανόνα, δεν είναι αποτελεσματική επιβολή. Τα σκυλιά ζουν καλά όταν ξέρουν πού βρίσκονται τα όρια και όταν αφιερώνετε χρόνο για να επιβάλλετε σταθερά όρια με θετικές ανταμοιβές, χτίζετε επίσης την εμπιστοσύνη τους σε εσάς ως ηγέτη.

6. Να αναγκάζετε τον σκύλο σας να αλληλεπιδρά με σκύλους ή ανθρώπους που προφανώς δεν του αρέσουν

Όπως και άλλα κοινωνικά είδη, τα σκυλιά έχουν τους αγαπημένους τους φίλους και τους εχθρούς τους, είναι εύκολο να πεις με ποιους άλλους σκύλους (και ανθρώπους) θέλει να κάνει παρέα ένας σκύλος και με αυτούς με τους οποίους προτιμά να μην συναναστρέφεται. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων το αγνοούν αυτό ή απλώς αποτυγχάνουν να διαβάσουν τις ενδείξεις που τους δίνει ο σκύλος τους. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες να σπρώχνουν τα σκυλιά τους σε κοινωνικές καταστάσεις στα πάρκα σκύλων, παρά τα σαφή σημάδια ότι ο σκύλος θέλει να μείνει μόνος.

Είναι αλήθεια ότι έχει αξία η ενθάρρυνση ντροπαλών, φοβισμένων και αντιδραστικών σκύλων να βγουν από τις ζώνες άνεσής τους, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες.

Όταν τα σκυλιά σπρώχνονται σε κοινωνικές καταστάσεις, είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν. Αφού δώσουν πολλαπλές ενδείξεις, η τελευταία τους λύση για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα είναι να χρησιμοποιήσουν τα δόντια τους. Το χειρότερο είναι ότι η εμπιστοσύνη τους σε εσάς ως προστατευτικό ηγέτη αποδυναμώνεται και έχουν μια ακόμη πιο αρνητική σχέση με ένα πάρκο, έναν συγκεκριμένο σκύλο ή άτομο ή ένα γενικό κοινωνικό περιβάλλον. Φροντίστε λοιπόν να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος που σου δίνει όταν δεν θέλει να είναι κοντά σε συγκεκριμένα άτομα και μην το πιέζεις.

7. Να πηγαίνεις βόλτες χωρίς να δίνεις την ευκαιρία εξερεύνησης

Είναι σημαντικό να αφήσετε ένα σκυλί να έχει λίγο χρόνο για να εξερευνήσει το περιβάλλον του ενώ περπατά. Τα σκυλιά βλέπουν με τη μύτη τους και δίνουν τόση σημασία στην όσφρησή τους για την ερμηνεία του κόσμου όσο εμείς οι άνθρωποι στην αίσθηση της όρασής μας. Πολύ συχνά, τους στερούμε αυτή την εμπειρία αντιμετωπίζοντας τις βόλτες μόνο ως βιαστικές και απαιτούμενες, περπατώντας κατά μήκος της ίδιας παλιάς διαδρομής χωρίς ποικιλία ή αίσθηση αναψυχής.

Αφιερώστε μια από τις καθημερινές σας βόλτες στο να κάνετε μια «βόλτα με μυρωδιά» — να πηγαίνετε αργά και να αφήνετε το σκυλί σας να δει τον κόσμο με τη μύτη του. Πηγαίνετε κάπου επου δεν εχετε ξαναπάει, εξερευνήστε μια διαφορετική γειτονιά ή μονοπάτι, αφήστε το σκυλί σας να μυρίσει σε ένα σημείο μέχρι να χορτάσει πριν προχωρήσετε, ακόμα κι αν αυτό διαρκεί για λίγα λεπτά τη φορά.

Αυτές οι βόλτες είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για το σκυλί σας να λάβει κάποια από τα πνευματικά και αισθητηριακά ερεθίσματα που κρατούν τη ζωή ενδιαφέρουσα για αυτόν.

8. Κρατώντας σφιχτό λουρί

Ακριβώς όπως τα σκυλιά είναι καταπληκτικά στο να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματός μας, είναι εκπληκτικά στο να διαβάζουν τα επίπεδα έντασης μας μέσα από το λουρί. Κρατώντας ένα χαλαρό λουρί, αφήνετε το σκυλί σας να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή έντασης – ότι είστε ήρεμοι και έχετε τον έλεγχο, ώστε ο σκύλος σας να είναι επίσης ελεύθερος να είναι ήρεμος.

Από την άλλη πλευρά, το να κρατάτε ένα σφιχτό λουρί στέλνει ένα μήνυμα στον σκύλο σας ότι είστε τεταμένοι, νευρικοί και σε εγρήγορση και ο σκύλος σας ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο. Τα επίπεδα του άγχους και της απογοήτευσής τους αυξάνονται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διδάξετε έναν σκύλο πώς να περπατά με χαλαρό λουρί. Είναι μια δύσκολη δεξιότητα για να την κατακτήσετε, αλλά είναι απαραίτητο να κάνετε ευχάριστες βόλτες με έναν χαλαρό σκύλο.

9. Το να είσαι σε ένταση

Η ένταση στο λουρί δεν είναι ο μόνος τρόπος που ένας σκύλος μπορεί να καταλάβει πώς νιώθετε. Μπορείτε να καταλάβετε πότε ένα άτομο που βρίσκεστε γύρω σας νιώθει ένταση, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε Τα σκυλιά έχουν την ίδια ικανότητα. Όσο πιο αγχωμένος και πληγωμένος είστε, τόσο πιο αγχωμένος και τραυματισμένος είναι ο σκύλος σας. Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να λειτουργεί ως καθρέφτης σας. Και στα σκυλιά, όπως και σε εμάς, δεν αρέσει το άγχος.

10. Το να είσαι βαρετός

Ακριβώς όπως τα παιδιά μπορούν να βαριούνται όταν κάνουν δουλειές με τους γονείς τους, έτσι και οι σκύλοι αποστρέφονται όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι βαρετοί. Μπορεί να είστε απασχολημένοι με υποχρεώσεις ή απλά κουρασμένοι, αλλά να θυμάστε ότι ο σκύλος σας περιμένει όλη μέρα να έρθετε να παίξετε μαζί του. Αν ο σκύλος σας δυσκολεύεται – μπαίνει σε κουτιά ή ντουλάπες, τρώει παπούτσια ή μασάει τα πόδια του τραπεζιού – ουσιαστικά σας δείχνει πόσο απίστευτα βαριέται.

Ευτυχώς, υπάρχει μια γρήγορη και εύκολη λύση σε αυτό: Τα παιχνίδια εκπαίδευσης . Το να διδάξετε στον σκύλο σας ένα νέο κόλπο, να δουλέψετε σε παλιά κόλπα, να παίξετε ένα παιχνίδι «βρες το» με ένα αγαπημένο παιχνίδι ή να βγείτε έξω για μια βόλτα είναι όλοι τρόποι για να τονώσετε τόσο το μυαλό του σκύλου σας όσο και σώμα. Ακόμη και μόλις 15-30 λεπτά προπόνησης με κόλπα την ημέρα θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

11. Πειράγματα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αστείο να πειράζεις σκύλους. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε κάτι που ξέρετε ότι κάνει έναν σκύλο να τρελαίνεται για να γελάσετε. Ο σκύλος δεν θα το βρει αστείο. Και, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης