Νέα εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει το σκυλί σας από το ρινικό του αποτύπωμα

Νέα εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει το σκυλί σας από το ρινικό του αποτύπωμα Νέα εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει το σκυλί σας από το ρινικό του αποτύπωμα

Μία start-up εταιρεία έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αναγνώρισης του αποτυπώματος της μύτης των σκύλων, θα μπορεί να τους ταυτοποιεί.

Όπως συμβαίνει με τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων, έτσι και τα ρινικά αποτυπώματα είναι μοναδικά και παραμένουν αναλλοίωτα σε όλη τη ζωή των σκύλων.

Η κινέζικη εταιρία Megvii που έχει αναπτύξει την εφαρμογή ελέγχει επίσης τη βάση των κατοικίδιων ζώων που έχουν βρει άλλοι χρήστες ή σε καταφύγια.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να σκανάρουν τη μουσούδα του σκύλου τους από διάφορες γωνίες με την κάμερα από τα smartphones τους και το λογισμικό θα αναλύει τα μοναδικά αποτυπώματα και θα δημιουργεί ένα μοναδικό προφίλ για το κάθε κατοικίδιο με τη χρήση ενός συστήματος βαθιάς μάθησης.

Με την ίδια λογική λειτουργούν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων, αφού η τεχνολογία βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε σκύλος έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα μύτης. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να τραβήξει μια φωτογραφία από διαφορετικές γωνίες με τη βοήθεια της κάμερας του τηλεφώνου. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει βασικούς δείκτες και στη βάση τους θα δημιουργήσει ένα μοναδικό προφίλ ζώων στη βάση δεδομένων, το οποίο θα βοηθήσει στην αναζήτηση. Μέσα από την εφαρμογή ήδη κατάφεραν να βρουν περίπου 15.000 χαμένα ζώα.

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εντοπίζουν τα κατοικίδια τους και είναι φθηνότερη και ασφαλέστερη από τα τσιπ μοσχεύματος που υπάρχουν μέχρι σήμερα και η ακρίβεια αναγνώρισης είναι 95%.

Η μεγάλη πρόκληση της εταιρίας είναι να καταφέρει να συλλέξει καλά δεδομένα αποτυπωμάτων καθώς τα σκυλιά σπάνια μπορούν να μείνουν σε σταθερή θέση, ώστε να βγει μία καλή φωτογραφία, ενώ θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα και για άλλα ζώα στο μέλλον.

Υπάρχουν ήδη παρόμοιες εφαρμογές στον κόσμο όπως για παράδειγμα, το Finding Rover που χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να εντοπίσει χαμένους σκύλους από μια φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης