Το άγχος σας μεταφέρεται και στα σκυλιά σας-Ιδίως στα θηλυκά

Το άγχος σας μεταφέρεται και στα σκυλιά σας-Ιδίως στα θηλυκά Το άγχος σας μεταφέρεται και στα σκυλιά σας-Ιδίως στα θηλυκά

Το στρες των ανθρώπων αντανακλάται και στους σκύλους τους, με συνέπεια όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος για καιρό, κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στο κατοικίδιο ζώο του, ιδίως αν αυτό είναι θηλυκό.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η πρώτη που επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση. Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το στρες του σκύλου να αντανακλάται στον ιδιοκτήτη του.

«Τα σκυλιά μπορούν να κατανοήσουν αρκετά καλά τους ανθρώπους. Σίγουρα μας καταλαβαίνουν καλύτερα από ότι εμείς αυτά», ανέφερε η συγγραφές της έρευνας Lina Roth, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας.

Αυτή η δεξιότητα των σκύλων έχει μελετηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν τα σκυλιά εξημερώθηκαν, μπορούσαν με ευκολία να ανταποκριθούν στους ανθρώπους, τόσο με τις άμεσες εντολές όσο και με την έμμεση γλώσσα του σώματός τους.

Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι αν εμείς φοβόμαστε, τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται φόβο και τα σκυλιά μας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μεταδίδεται τόσο ανάμεσα σε ανθρώπους όσο και ανάμεσα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μακρόχρονο στρες της μητέρας και σε εκείνο του παιδιού της. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση του στρες μπορεί να συμβεί επίσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικά είδη, εν προκειμένω στον άνθρωπο και στο σκύλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Lina Roth, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», μελέτησαν στη διάρκεια ενός έτους 58 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους (όλες γυναίκες), στους οποίους κατά περιόδους μετρήθηκε το επίπεδο της κορτιζόλης (βασικού βιοδείκτη για την ύπαρξη στρες) με βάση δείγματα τριχών.

Διαπιστώθηκε ότι όταν η κορτιζόλη ήταν αυξημένη στους ανθρώπους, ήταν ανάλογα αυξημένη και στα σκυλιά τους, ιδίως στα θηλυκά. Ενώ άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (και στρες) είχαν αντίστοιχα σκύλους με χαμηλή κορτιζόλη.

Το στρες δείχνει να βρίσκεται σε συγχρονισμό ανάμεσα στον ιδιοκτήτη ενός ζώου και στο ζώο. Μάλιστα η σχέση αυτή παρατηρείται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, δείχνοντας ότι οι φυσιολογικές εποχικές διακυμάνσεις της κορτιζόλης δεν παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μέσω ερωτηματολογίων τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων τους (ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εξωστρέφεια, φόβος, φιλικότητα, νεύρωση κ.α.). Δεν βρέθηκε η προσωπικότητα του ζώου να έχει επίπτωση στο στρες του, όμως η προσωπικότητα του αφεντικού του φαίνεται πράγματι να επηρεάζει σημαντικά το στρες του σκύλου. Για παράδειγμα, η ευσυνειδησία και η ανεπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος ενός ανθρώπου σχετίζεται με αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης και άρα στρες στους σκύλους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι αντανακλούν το επίπεδο στρες των ιδιοκτητών τους και όχι το αντίθετο, δηλαδή το στρες των ζώων δεν μεταφέρεται και στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πόσο στενή σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στον «καλύτερο (τετράποδο) φίλο» του.

Ο Stanley Coren, ένας εμπειρογνώμονας συμπεριφοράς σκυλιών και ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο British Columbia, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά «διαβάζουν» τα συναισθήματά μας και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Πάντως σύμφωνα με τον Coren, αυτό δε σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από έντονο άγχος δεν θα πρέπει να υιοθετούν σκύλους κι αυτό γιατί η παρουσία ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής. Παράλληλα άλλη ιατρική έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η συμβίωση με τα σκυλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης