Τι πραγματικά βλέπουν τα σκυλιά στην τηλεόραση;

Τι πραγματικά βλέπουν τα σκυλιά στην τηλεόραση; Τι πραγματικά βλέπουν τα σκυλιά στην τηλεόραση;

Ο σκύλος βλέπει τηλεόραση και καταλαβαίνει τις εικόνες, σύμφωνα με έρευνες. Εκτός του ότι αντιλαμβάνεται τι βλέπει όπως ο άνθρωπος, είναι τόσο έξυπνος ώστε να αναγνωρίσει τα σκυλιά που απεικονίζονται, αλλά και άλλα ζώα, ακόμη και αν δεν τα έχει ξαναδεί.

Μάλιστα, δείχνει προτίμηση σε προγράμματα με άλλα σκυλιά. Αυτό που μπορεί να τον προσελκύσει, ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα, αλλά και το χαρακτήρα του. Πολλοί σκύλοι αντιδρούν με τον ήχο. Το γάβγισμα ή το κλαψούρισμα ενός σκύλου, το αφεντικό που φωνάζει ή δίνει εντολές σε ένα σκύλο ή ο ήχος από τα παιχνίδια του, μπορεί να τους τραβήξει την προσοχή.

Αυτό όμως, δεν συμβαίνει με όλες τις ράτσες. Για παράδειγμα, τα κυνηγόσκυλα που κινούνται με βάση τη μυρωδιά, δεν θα συγκινηθούν ιδιαίτερα με την εικόνα ενός σκύλου στην τηλεόραση. Αντίθετα, τα ποιμενικά, όπως κάποια τεριέ, παρακινούνται ακόμη και από αντικείμενα που κινούνται στην τηλεόραση.

Διαφορετικές ράτσες σκύλου, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Μερικοί είναι για το σπίτι και άλλοι όχι. Κάποιοι συμπαθούν τους σκύλους και κάποιοι τους μισούν. Άλλοι είναι πιο δοτικοί και άλλοι ντροπαλοί.

Το κάθε σκυλί αντιδρά διαφορετικά σε αυτό που βλέπει.

Κάποια μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν αν δουν άλλα σκυλιά στην οθόνη, ενώ άλλα απλώς πλησιάζουν την τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν κάθονται να παρακολουθήσουν ακίνητα για πολύ ώρα όπως ο άνθρωπος. Κοιτάνε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά κάτι άλλο τους αποσπά την προσοχή.

Ο σκύλος δείχνει προτίμηση σε προγράμματα με άλλα σκυλιά. Αυτό που μπορεί να τον προσελκύσει, ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα, αλλά και το χαρακτήρα του. Αυτά που βλέπει όμως, διαφέρουν από αυτά που βλέπει ο άνθρωπος.

Ο σκύλος έχει διαφορετικό οπτικό σύστημα που τον βοηθάει να αντιλαμβάνεται την κίνηση καλύτερα. Έτσι, είναι περισσότερο ευαίσθητος στο τρεμόπαιγμα της εικόνας.

Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί το τρεμόπαιγμα, όταν αυτό γίνεται περισσότερες από 55 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή των καρέ στην τηλεόραση και τα βλέπει ως ενιαία εικόνα.

Αντίθετα, ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει την αλλαγή της εικόνας για περισσότερες από 80 φορές το δευτερόλεπτο. Στις παλιές τηλεοράσεις, η εικόνα άλλαζε 60 φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι ο σκύλος έβλεπε καρέ – καρέ την ιστορία με τρεμάμενη εικόνα που αναβόσβηνε.

Οι επιστήμονες όμως, πιστεύουν ότι με την αύξηση της ευκρίνειας, τα σκυλιά βλέπουν πιο ξεκούραστα, αλλά και πάλι χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, έχουν διχρωματική όραση, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που έχει τριχρωματική όραση και το μάτι του μπορεί να συνθέσει όλα τα χρώματα του φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι βλέπουν κυρίως σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε, όχι του κόκκινου.

Αυτό που παραμένει άγνωστο, είναι αν όντως το απολαμβάνουν και τι συναισθήματα τους δημιουργούνται. Παρ’ όλα αυτά, το πιθανότερο είναι ότι προτιμούν να πάνε μια βόλτα στο πάρκο.

Διαβάστε επίσης